Gå til sidens hovedinnhold

Dette er en siktelse

Artikkelen er over 6 år gammel

Dette er en siktelse

En etterforskning i en straffesak starter ofte med at en person får status som mistenkt.

Den mistenkte kan få en juridisk status som siktet på forskjellige tidspunkt under etterforskningen (for eksempel får alle som varetektsfengsles status som siktet).

Ifølge straffeprosessloven  får en mistenkt status som siktet når «påtalemyndigheten har erklært ham/henne for siktet», eller når forfølgning er innledet ved retten eller det er besluttet pågripelse, ransaking eller beslag.

Status som siktet og tiltalt gir i mange tilfeller rett til forsvarer på det offentliges bekostning. I tillegg har siktede og tiltalte større rett til innsyn i sakens dokumenter.

Siktelse er likevel langt fra en tiltale. Den kan blir frafalt under etterforskningen slik at personen ikke regnes som siktet ved avsluttet etterforskning.

Når etterforskningen av en sak er ferdig, tar påtalemyndigheten ut tiltale i de tilfeller man er overbevist om at bevisene holder til en domfellelse  i retten.

I korrupsjonsetterforskningen mot en bystyrerepresentant i Høyre og to forretningsmenn i Åsane i fjor henla statsadvokaten saken og siktelsene ble frafalt.