Derfor åpner politiet graven

Onsdag skal politiet åpne en grav på Øvsstun gravplass i jakten på Trine Frantzen (31).

Onsdag skal politiet åpne en grav på Øvsstun gravplass i jakten på Trine Frantzen (31). Foto:

Vil finne ut om Trine Frantzen (31) kan være begravd på Øvsttun gravplass.

DEL

Frantzen forsvant på mystisk vis i 2004.

Politiinspektør Tore Salvesen forteller at onsdagens arbeid på Øvsttun har gått etter planen, men vil ikke kommentere detaljer rundt selve etterforskningsarbeidet.

– Hva slags fokus vil det videre arbeidet ha?

– Fokuset vil være det samme som det har vært til nå. Vi kommer ikke til å gå ut med et resultat på dette tidspunktet, sier Salvesen til BA.

– Hva er det som konkret har blitt gjort i dag?

– Vi har gravd et stykke ned, men vil ikke angi hvor langt, sier politiinspektøren.

Politiet vil ta en ny vurdering klokken 17. Da skal det også diskuteres hvorvidt arbeidet skal fortsettes torsdag, opplyser han.

Telt og krimdresser

De kriminaltekniske undersøkelsene på gravplassen startet klokken 09 onsdag morgen.

Hovedetterforsker Kenneth Berg opp på Øvsttun møtte opp en time tidligere.

Politiets krimteknikere og gravplassmyndighetene fra kommunen var også på plass. De satt opp telt og annet utstyr som var nødvendig for å gå i gang med arbeidet.

Graven som ble åpnet ligger ved gangbroen, like ved kapellet.

– Det er kun personer som er direkte involvert i gravearbeidet som får tilgang til teltet, opplyste politiinspektør Tore Salvesen.

Selve gravingen utføres av politiets krimteknikere. De var iført hvite heldekkende dresser, for å sikre at eventuelle bevis ikke går tapt.

I en pressemelding fredag opplyste politiet at undersøkelsene kun vil foregå i det øverste jordlaget på gravplassen og skal ikke berøre den opprinnelige gravlagte. Altså skal politiet ikke åpne eller flytte kister eller urner.

Saken fortsetter under bildet.

Etterforskerne Kenneth Berg og Kjell Mo sperrer av gravstedet.

Etterforskerne Kenneth Berg og Kjell Mo sperrer av gravstedet. Foto:

Øvrige politiansatte, pårørende og presse får ikke tilgang til teltet.

Området på gravplassen er å anse som et åsted, og blir behandlet som det.

Arbeidet er ventet å være ferdig senest torsdag 16. mai. Politiet vil informere om resultatet av undersøkelsene. Tidspunkt for dette vil avhenge av at offentliggjøring av informasjonen ikke kan skade den videre etterforskningen.

Sperrer av

Selve området er avsperret. Dersom arbeidet strekker seg over natten har politiet uttalt at de vil sørge for at uvedkommende ikke får tilgang.

Skanningen av gravplassen ble gjennomført tidligere i år ved hjelp av konsulentselskapet Cowi. Resultatene fra de første undersøkelsene indikerte et mistenkelig funn under bakken. Politiet besluttet derfor å hente inn spesialutstyr fra Danmark.

De siste resultatene er såpass interessante at politiet vil undersøke nærmere hva som befinner seg under bakken.

– Hvis det blir gjort funn, hva er neste steg da?

– Da må vi først fullføre søket, og finne så mye som mulig. Deretter vil det bli gjennomført en obduksjon, alt etter hvor mye levninger som er igjen. Punkt én vil være å fastslå identiteten. Punkt to vil være å forsøke å få svar på hva som har skjedd.

Sporløst forsvunnet

Natt til 7. mai 2004 skal Frantzen ha vært på fest sammen med flere bekjente i en leilighet i Øvsttunvegen 25. Først seks dager etter forsvinningen ble hun meldt savnet.

31-åringen tilhørte et rusbelastet miljø. Siden forsvinningen har det dukket opp mange rykter om hva som kan ha skjedd med henne.

To personer, den ene Frantzens samboer, ble siktet for forsettlig drap i 2007, men saken ble henlagt året etter på grunn av bevisets stilling.

TV-kanalen Max lanserte i fjor høst en ny makaber teori. Den gikk ut på at hun skal ha blitt tatt av dage ved en såkalt «judas-dose» – en overdose satt av andre.

Etter dette skal hun angivelig ha blitt fraktet til gravplassen, før hun senere ble begravd i en av de nye gravene.

Artikkeltags