Namsfogden har på vegne av Oslo kommune fått rettens kjennelse om å kaste ut personer fra adressene Brenneriveien 1 og Hausmanns gate 42. Politiet understreker at onsdagens aksjon ikke omfatter Kulturhuset Hausmania, som har adresse Hausmanns gate 40. Dette huset er heller ikke omfattet av rettens kjennelse.

Slepes bort

– Vi har blitt møtt med litt motstand som vi måtte rydde unna for å komme oss inn. Hele tomten skal ryddes, sier politiets innsatsleder Arve Røtterud i en pressebrifing på stedet.

– Tre personer i Brenneriveien 1 ville ikke forlate stedet og blir kjørt inn. I Hausmanns gate 42 har flere personer barrikadert seg og lenket seg fast med kraftige kjettinger, sier Røtterud., Han understreker at Hausmanns gate 42 er murt igjen og sier det er farlig å oppholde seg der.

NTBs reporter på stedet har sett minst fire personer bli slept bort til en politibil.

– Vi gir pålegg om at de som er der må gå fra stedet, og det gjør de kanskje ikke, så da får vi håndtere det også, sier innsatslederen, som regner med at aksjonen vil vare i flere timer.

– Vi ønsker ingen skader

‒Vi skal bistå Namsfogden slik at de kan gjennomføre sitt oppdrag på en god og trygg måte. Det vil vi gjøre på en så skånsom måte som mulig. Vi ønsker ingen skader på verken okkupanter eller tjenestepersoner, sier fungerende stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Hele området rundt de aktuelle byggene er sperret av, og det er mye politi på stedet. En gravemaskin er i ferd med å rive ned blant annet en lettvegg. Det er funnet en dør med pigger, som politiet mener var satt opp som en felle for dem.

– Har forsøkt dialog

Politiet sier de i flere uker har forsøkt å gå i dialog med okkupantene uten å lykkes. De som oppholder seg ulovlig på området, er kjent med vedtakene og tidsfristene og at de risikerer å bli fjernet av politiet, ifølge pressemeldingen.

I forbindelse med aksjonen kan det bli omdirigering av trafikken i nærområdet utover dagen. (©NTB)