(Nettavisen:) I Sentios partibarometer utført for Nettavisen og Amedia for februar, svarer hele 15,6 prosent av de spurte at de ville stemt Senterpartiet om det var stortingsvalg i morgen. Partiet går mest frem av samtlige partier på Stortinget, med 2,2 prosentpoeng fra tilsvarende måling i januar.

– Det er en veldig høy måling. Jeg tror det er den høyeste målingen vi har hatt siden EU-kampen i 1994, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fornøyd til Nettavisen.

Resultatet er det beste Sentio har målt for Senterpartiet noen gang, og sammenlignet med stortingsvalget i 2017, går de frem 5,3 prosentpoeng.

– Årsaken til at de gjør sin beste måling noensinne, er ganske krystallklar, de fremstår som det eneste reelle opposisjonspartiet til den sittende regjeringen, sier administrerende direktør i Sentio, Arve Østgaard.

Her er resultatene for alle partiene:

Klart flertall for skifte

Alle de rødgrønne partiene styrker seg sammenlignet med forrige stortingsvalg, og om partimålingen var valgresultatet, ville det blitt regjeringsskifte i Norge. Totalt ville Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV fått 95 stortingsrepresentanter, og et klart flertall på Stortinget.

Samtidig går samtlige av regjeringspartiene tilbake i målingen.

Arbeiderpartiet går frem med 1,1 prosentpoeng, til en oppslutning på 27,4 prosent. SV går frem akkurat like mye, til 8,0 prosent.

– Det går jo veldig bra for de rødgrønne, ikke på grunn av Arbeiderpartiet, men på grunn av SV og særlig Senterpartiet. Arbeiderpartiet er stort sett enige med Høyre i de store linjene, og da blir Senterpartiet stående der som en lynavleder for en samlet misnøye, er Østgaards analyse.

Men også Rødt og Miljøpartiet de Grønne (MDG) går frem. I partimålingen får partiene henholdsvis 5,1 og 3,9 prosents oppslutning, der Rødt går mest frem med 2,0 prosentpoeng.

Totalt har Sentrio intervjuet 1000 personer i målingen, fra 12–17. februar. Feilmarginen i målingen er mellom 1,2 og 3,4 prosent.

Saken fortsetter under grafen.

– Har vært tydelige

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke i tvil om hvorfor regjeringen går tilbake, mens rødgrønn side fosser frem.

– Det virker som det aller viktigste for Erna Solberg i høst var å beholde posisjoner, og ikke hva man får gjort, og det tror jeg straffer Høyre litt nå. Spillet blir viktigere enn saker, sier han, med henvisning til kampen rundt KrFs veivalg og dannelsen av Solbergs flertallsregjering.

Han tror Sps rekordoppslutning på 15,6 prosent, og at de i målingen er landets tredje største parti, skyldes flere ting.

– Jeg tror at mange ser at vår tro på nærhet er en styrke, og mange er enig med oss. Flere er enig med vår grunntenkning, og det har vokst over tid, sier han, og viser til en rekke saker der de har vært tydelige.

– Vi ønsker at kraftpolitikken skal styres fra Norge, og er opptatt av at avgiftene ikke skal bli så høye for folk. Der har vi vært veldig tydelige. Det har også vært ulike diskusjoner om sentralisering, som i politiet, der vi mener at sentraliseringen har gått for langt, sier Vedum, og påpeker:

– Vi ønsker tjenester nær folk, og mange ser at de grepene regjeringen gjør fører til at det blir dårligere tjenester der folk bor.

Han viser til også til den siste tids opphetede debatt om ulv.

– Etter jul ble det mye bråk rundt ulvepolitikken, der mange av de berørte ikke føler seg hørt. Vi mener at man må lytte mer til de som faktisk kjenner problemet på kroppen, og det handlet om mer enn ulv, og respekten for dem som bor i distriktene, sier Vedum.

– Tror du rekordtallene vil holde helt til mål i høstens lokalvalg?

– Vi tar ingenting for gitt, og det å få stemmer er en tillitserklæring. Vi tar det som en motivasjon, og så går målingen opp og ned, sier han.

Krisetall for Solberg

Resultatene er altså svært dårlig nytt for statsminister Erna Solberg (H), som nylig fikk drømmen sin oppfylt om en flertallsregjering med KrF.

Alle regjeringspartiene faller i oppslutning i partimålingen for februar, og Høyre går mest tilbake. Solbergs parti får en oppslutning på 21,1 prosent, noe som er en nedgang fra januar på 2,6 prosentpoeng.

– Dette er en måling som er tatt opp i en periode med mye diskusjon rundt enkeltsaker. Nå har vi ny regjering og en ny plattform på plass, og skal jobbe for velgerne hver dag, sier statsminister Solberg til Nettavisen om krisetallene.

Solberg understreker samtidig at slike målinger svinger.

– Det er naturlig at målingene svinger i løpet av perioden. At velgerne på denne målingen setter seg på gjerdet er et godt utgangspunkt for å vinne dem tilbake. Nå skal Høyre og de andre regjeringspartiene selge politikken vår og vi er optimister, sier statsministeren.

Venstre nesten radert ut

Heller ikke Fremskrittspartiet gjør det bra, og går ned med 2,4 prosentpoeng, til 10,8 prosent. Siv Jensens parti må dermed se seg knust av Senterpartiet og Vedum med hele fem prosentpoeng.

Målingen viser også at Venstre ville mistet omtrent alle sine stortingsrepresentanter om dette var valgresultatet. Partiet blir halvert fra et resultat i januar på 4,3 prosent, til på 2,3 prosent i februar, og ville de gått fra dagens syv til kun en representant på Stortinget.

– Vi er selvsagt ikke fornøyd med hvordan målingene ser ut om dagen. Vi har en stor jobb å gjøre foran lokalvalget med å vise frem resultatene vi oppnår for å ta bedre vare på naturen, skape en god skole for alle barn og skape arbeidsplasser over hele landet, sier nestleder Terje Breivik i Venstre til Nettavisen, og legger til:

– Vi gleder oss nå til landsmøtet der vi skal samle våre dyktige lokale kandidater og utvikle ny politikk for å skape gode lokalsamfunn i alle fylker og kommuner, sier han.

– Venstre er et eget kapittel i seg selv. De driver med selvpining, og styrer skuten mot eget havari uavhengig av andre partier, sier Østgaard hos Sentio om Venstre-tallene, og opplyser at de også på lokale målinger ser den samme trenden.

KrF er også under den avgjørende sperregrensen på fire prosent, med et resultat på 3,4 prosent. Partiet går tilbake med 0,1 prosentpoeng.

– Det var ikke noe folkekrav å få KrF i regjering, så at de blå går tilbake skyldes nok støyen rundt KrFs inntreden i regjeringen og abortsaken, sier han.

Venstre-velgere til MDG

Ifølge bakgrunnstallene er det også KrF som har flest usikre velgere (34 prosent), som har satt seg på gjerdet og er usikre på om de ville stemt på partiet igjen. 23 prosent av Høyres velgere, og 22 prosent av Frps velgere, er også usikre på hva de nå vil velge. Minst usikre velgere har Rødt (0 prosent) og Senterpartiet (4,9 prosent).

Bakgrunnstallene viser også at Høyre siden valget i 2017 har mistet flest velgere til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre, mens Frp har mistet flest velgere til Høyre, Rødt og Senterpartiet. KrFs tidligere velgere har gått til Høyre, Senterpartiet og MDG. Mens Venstre har mistet klart flest velgere til MDG (14 prosent), Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Fast måling i måneden

Nettavisen og Amedia vil presentere en ny meningsmåling hver måned fremover, etter å ha inngått samarbeid med Sentio, som de siste 11 årene har utført målinger for Dagens Næringsliv (DN).

– Vi er på vei inn i en spennende lokalvalgkamp og velgervandringene mellom partiene har høy offentlig interesse. Derfor ønsker Amedia og Nettavisen en egen politisk meningsmåling til glede for våre lesere over hele landet, sier Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum.

Østgaard hos Sentio lover månedlige stemningsbilder på den politiske situasjonen.

– Vi er valgt som leverandør for Amedia lokalt, så dette passer som hånd i hanske. Vi vil jo levere et fast månedlig partibarometer som måler norske partiers oppslutning dersom det var stortingsvalg i morgen, sier han.

Sentio har tall for tilsvarende målinger over tyve år tilbake.

– Det vil jo gi Nettavisen mer dybde på tolkningen når vi har en uavbrutt tidsserie tilbake til oktober 1997, sier Østgaard.