Kritisk til at bergenser skal dømme Brann

Gneist-dommer Kai Erik Steen, her fra en kamp mellom HamKam og Ranheim i 2013, skal dømme Brann-Nest-Sotra 16. mai. Arkivfoto: Digitalsport

Gneist-dommer Kai Erik Steen, her fra en kamp mellom HamKam og Ranheim i 2013, skal dømme Brann-Nest-Sotra 16. mai. Arkivfoto: Digitalsport Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Norges Fotballforbund har satt opp bergenseren Kai Erik Steen til å dømme Brann - Nest-Sotra på Stadion 16. mai. Det skjønner gjestene Nest-Sotra ingenting av.

DEL

Klubbledelsen spør seg hvordan Norges Fotballforbund har klart å sette opp en bergenser til å dømme Brann på Stadion selveste 16. mai.

– Jeg har pratet med trenerteamet vårt om dette, og alle synes det er rart, sier daglig leder Michael Flyvholm til BA.

Han understreker at det ikke er to lag fra Bergen som møtes.

– Jeg skjønner ikke at de går ut og sier det er to bergenslag som møtes. For det første er det ikke riktig at det er to bergenslag som møtes, og for det andre har Brann en helt annen status. Jeg vil tro at om man er ung og fra Bergen, så holder man med Brann, sier Flyvholm.

NFFs dommersjef Terje Hauge, som selv skal være observatør på kampen, forklarte oppsettet overfor BA 8. mai. Han brukte aldri begrepet bergenslag, men uttalte at to lokale lag gjorde det mulig å sette opp en lokal dommer. 

"Rammen rundt dette oppgjøret vil være blant de største enten det er eliteserie- eller 1. divisjonsfotball denne dagen. Da trengte vi en av våre mest rutinerte dommer, og siden det er to lokale lag er det fullt mulig å bruke en lokal dommer", sa Hauge.

– Kan lett koke

Flyvholm understreker at kritikken ikke er rettet mot Gneist-dommeren.  

– Jeg kjenner ikke dommeren personlig og skal være forsiktig med å uttale meg om han, men det kan lett koke i en slik kamp, og da er det ikke heldig å være bergenser selv, mener Nest-Sotras daglige leder. 

– Har dere tatt saken opp med Norges Fotballforbund?

– Nei, vi må bare håndtere dette. Men jeg reagerer på det, og jeg tror også Brann-supporterne hadde reagert om det var en dommer fra Ågotnes som skulle dømme kampen, svarer Flyvholm. 

Støttes av egen trener

Trener Michael Schjønberg er helt på linje med sin daglige leder og stiller seg uforstående til dommervalget.

– Jeg har vært med i fotballen i veldig, veldig lang tid og aldri opplevd at en dommer som kommer fra en av byene har fått dømme en kamp i toppfotballen. Det har aldri skjedd meg før, og det synes jeg er merkelig, sier Schjønberg til BA. 

Nest-Sotra-treneren forteller at han har fått mange reaksjoner.

– Dette er ikke tema bare hos, det er tema i hele Bergen. Det er mange som har henvendt seg til oss og sagt at de ikke synes dette er fornuftig. Jeg tror Brann ville reagert på samme måte om dommeren var herfra, uttaler dansken.  

Hovedpersonen, dommer Kai Erik Steen, sier til BA at han ikke ønsker å kommentere utspillet fra Nest-Sotra.

Norling: – Oppfatter Nest som en del av Bergen

Brann-trener Rikard Norling hevder at han ikke har fått med seg at det er en bergenser som skal dømme lørdagens kamp.

– Forstår du at Nest reagerer?

– I min trangsynte lille verden opplever jeg det som om at Nest-Sotra er en del av Bergen. Jeg kan ta feil. Hvis Nest oppfatter det slik som de gjør, så gjør de det. Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal si til det, sier svensken til BA. 

– Hadde du reagert om det var en stril som skulle dømme kampen?

– Jeg hadde vel aldri fått med meg hvor dommeren kommer fra.

– Men om vi hadde fortalt deg det?

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, beklager, sier Norling og smiler.

– Oppfatter du dette som psykologisk krigføring fra Nest sin side?

– Jeg vet ikke. Du får spørre Schjønberg, sier en ordknapp, men smilende Norling. 

NFF: – Skal ha de beste dommerne

NFFs dommersjef Terje Hauge blir forbauset når han blir orientert om kritikken.

– For det første så må jeg si at jeg synes det er underlig at det er media som ringer og at de ikke tar kontakt med meg direkte, sier Hauge til BA og fortsetter: 

– Det andre er jo at vi skal ha de beste dommerne på slike kamper. Kai Erik er en av våre tre nominerte til eliteserien. Vi har satt opp tre faste team i 1. divisjon som er kandidater til eliteserien og han er en av de tre, som vi hele tiden følger tett opp med øye for om han kan ta steget, utdyper Hauge. 

– Dette handler ikke om Bergen. Brann og Nest-Sotra er begge klubber fra Hordaland Fotballkrets. Hadde Brann møtt for eksempel Hønefoss, så hadde ikke Kai Erik vært aktuell, men i og med at vi har to klubber fra samme krets, så kan vi oppnevne dommere fra samme krets. Det har vi gjort her, fordi vi har en fantastisk flott mulighet til å løfte opp Hordalands beste dommer, i en kamp han er mer enn god nok til, fortsetter Hauge. 

– Nest-Sotra mener uansett at det er uheldig at en bergenser skal dømme. Hva er ditt svar til det?

– Det får stå for deres regning. Vi ser i hvert fall på Brann og Nest som to lag fra samme krets, og da kan vi bruke dommer fra samme krets.

– Har dere vurdert veldig nøye hvem som skal dømme denne kampen?

– Vi har jo snudd og vendt på hvem vi skal sette opp i mange kamper. 16. mai er en viktig dato, med mye publikum og oppmerksomhet. Da må vi også ha våre beste dommere, og Kai Erik er en av våre beste dommere i 1. divisjon per dags dato. Da hadde vi en fin mulighet til å bruke ham, og det må jo være fantastisk for Hordaland Fotballkrets, svarer Hauge. 

– Kjekt for lokalfotballen

Nest-Sotra-spiller Simen Næss er i motsetning til klubbledelsen ikke kritisk til dommervalget. 

– Det er sånn reglene er når det er to lag fra samme krets. Det blir sikkert en stor opplevelse for ham, og det er kjekt for lokalfotballen at en lokal dommer får sjansen, sier Næss.

– Men du er ikke redd for at bergenspatriotismen skal ta overhånd?

– Nei, han vil nok ikke ødelegge for seg selv. Det er en grunn til at han har fått denne sjansen, han må være en god dommer. Jeg tror ikke vi skal fokusere på dommeren, sier bergenseren Næss. 

Hva mener du i denne saken: Er det riktig av Norges Fotballforbund å sette opp en bergensdommer på Brann-Nest-Sotra 16. mai? Skriv din mening i kommentarfeltet under.