Gå til sidens hovedinnhold

Kryssvaksineringen har startet i Bergen – dette må du vite

Nå kan du bli tilbudt Moderna-vaksinen som vaksinedose nummer to, selv om første dose var med Pfizer-vaksinen.

Dersom du har fått andre vaksinedose denne uken, kan du ha fått en annen type vaksine enn den du fikk som første dose.

BA har fått tips om at flere har reagert på at de blir tilbudt Moderna-vaksinen, i stedet for Pfizer-vaksinen i dose nummer to. I tillegg reageres det på at det ikke kommuniseres tydeligere at Bergen kommune nå tilbyr en annen vaksine.

Færre Pfizer-doser

Driftssjef for vaksinestasjonene i Bergen, Hossein Tehrani bekrefter overfor BA at innbyggerne nå tilbys Moderna-vaksinen, selv om man har fått første dose med Pfizer.

– Dette er første uken vi har fått tildelt Moderna-vaksinen og kan tilby kryssvaksinering, forteller Tehrani.

Årsaken til at man nå tilbyr kryssvaksinering er at Norge får 900.000 færre doser av Pfizer-vaksinen i juli, august og september enn forventet. Samtidig økes leveransen av Moderna-vaksinen i juli og august.

For å kunne fullvaksinere flest mulig raskest mulig, anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) å kombinere de to vaksinene, som begge er mRNA-vaksiner.

Det forventes minst like god beskyttelse av vaksinene gitt i kombinasjon, som når begge doser gis med samme vaksine. Det pågår studier på dette. Kombinasjon av ulike vaksiner er heller ikke uvanlig for andre sykdommer.

fhi.no

– Helt ufarlig

Tehrani sier studier i USA og Canada har vist at kryssvaksinering gir gode resultater.

– Det er helt ufarlig å blande disse to vaksinene, understreker han.

Moderna-vaksinen har vært brukt i flere kommuner på Østlandet helt siden vaksinasjonen startet i vinter. I Storbritannia og Canada har en i flere måneder kombinert Pfizer og Moderna-vaksinene. Da har Pfizer-vaksinen blitt brukt til dose 1 og Moderna-vaksinen til dose 2, eller omvendt. Erfaringene har vist at virkningen er like god om det bare blir brukt én type vaksine eller om en kombinerer disse to mRNA-vaksinene.

Hentet fra Bergen kommune sine nettsider om vaksinering

Tehrani sier alle som vaksinerer seg får et ark med informasjon om hvilken vaksine som er tilgjengelig idet de registrerer seg på vaksinasjonsstasjonen.

– Vi har spesifikke rutiner for å informere alle om vaksineringen. Folk skal få vite hvilken medisin de får. De får et informasjonsskriv ved registrering, og så blir de informert om hvilken vaksine det er like før de får stikket.

Tehrani sier de har fått en del spørsmål om vaksinen, men han har ikke fått beskjed om at folk har reagert spesielt sterkt på den nye strategien.

– Vi kan alltid bli bedre, og vi setter pris på tilbakemelding. Vi jobber for at alle innbyggerne i Bergen skal være trygg og ivaretatt.

Han legger til at det er helt valgfritt om man vil ta vaksinen, selv om de selvfølgelig oppfordrer alle til å bli vaksinert.

Kommentarer til denne saken