Gå til sidens hovedinnhold

– Kulden kommer tilbake

Om du lengter tilbake til kuldegrader og solskinn, kan dine bønner snart bli hørt.

For abonnenter

Starten av februar kan bli både kjølig og nedbørsfattig, viser langtidsprognosen fra forskningsprosjektet Climate Futures ved Bjerknessenteret.

Prosjektet benytter seg av modeller som kan forutsi været lang tid i forveien. Ofte har det vist seg at værvarslene har hatt en usedvanlig god treffsikkerhet.

Nå mener forskerne at kuldeperioden vi har lagt bak oss gjør et comeback i starten av februar.

Vinterlig i Bergen

– Den første uken i februar kan bli like kald som den perioden vi hadde inntil nylig. Ofte er det også tørt når det er kaldt. Det kan bety sol og kulde, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Senteret for Klimaforskning.

Dersom det i dagene før har snødd i tillegg, kan det bli ekte vinteridyll i Bergen.

– Ihvertfall i høyere strøk kan det bli bra.

Kolstad mener vi skal ned i ti minusgrader denne første februaruken, men at sprengkulden ikke vil vare.

– Usikkerheten for varselet øker utover i måneden, og værtypen vil variere. Men helheten er at februar ser litt kaldere ut sammenlignet med i fjor. Da var februar til gjengjeld veldig mild, påpeker Kolstad.

Liten endring

Ifølge beregningene vil mediantemperaturen ligge på 2,2 varmegrader, som er bittelitt kaldere enn tidligere år. Også nedbørsvarselet på 150 millimeter er noe under normalen.

I slutten av desember oppdaget klimaforskerne at en uventet oppvarming i stratosfæren var i ferd med å sende kulden rett i fleisen på bergenserne. Det er det samme fenomenet som påvirker temperaturen også neste måned.

– Ettervirkningene kan sitte i lenge, kanskje vil det også bli kaldt i mars. Men jo lenger tid det går, dess vanskeligere er det å si at kulden skyldes dette fenomenet.

Kommentarer til denne saken