I snart et tiår har Vinjar Slåtten (27) fra Voss og Tevje Lie Andersen (25) fra Bolstadøyri kjørt seg til topplasseringer i verdenscupen og VM. I ny og ne...

– Ja, stabiliteten har jo vært det store problemet, sier Slåtten på telefon fra Ruka i Finland. Der går helgens verdenscupåpning i kulekjøring. Og etter en oppløftende 7.-plass i VM i spanske Sierra Nevada i mars, har han ambisjoner om at årets sesong skal bli den første stabile i verdenscupsirkuset.

– Hvis en jevnlig kommer seg til finaler, er det selvforsterkende. Det er det som skal til for å nå det neste nivået, og på den måten også nå de virkelige topplasseringene, sier han til BA.

Bommet i finalen

Ustabilitet ble identifisert som det største problemet til de norske kulekjørerne før denne sesongen. Og så har treningen blitt lagt opp konkret for å bøte på dette.

 

– Det vi har gjort, er å legge opp en treningsdag i bakken ganske likt en konkurransedag. For eksempel ved å legge opp til fem kjøringer, der den siste er «finalen». En prøver å få stigning gjennom dagen, være aller best i siste runde – altså «finalen», og ingen unnskyldninger for tøys og tull. Rett og slett slutt på «dill», for hvis en tøyser vekk en runde, får en ikke en ny sjanse, forklarer Slåtten.

– Noe av grunnen til at vi har gjort det så strengt, er at vi i fjor opplevde at de norske kjørerne gjerne kom seg til finalen, men der ble det bom, sier landslagstrener Lasse Fahlén.

Jevnlig topp ti

– Bakgrunnen for at vi skuffet i finalene, kan jo ha vært at vi har hatt denne ustabiliteten vår i bakhodet. Da kan en knekke under press. I så måte håper jeg at 7.-plassen i VM sist vil gi selvtillit til å lykkes i finalene i vinter, sier Slåtten.

– Jeg synes Vinjar har sett meget bra ut i oppkjøringen. Jeg forventer jevnlige topp ti-plasseringer fra han og resten av laget i år, sier Lasse Fahlén til BA.

– Jeg har som sagt jobbet med stabiliteten, men også med noe vanskeligere hopp en i fjor, som skal gjøres bedre, sier Slåtten.

Brukbar etter kneskade

Tevje Lie Andersen hadde en brukbar sesong i fjor, da han kom tilbake etter korsbåndskade.

– Jeg var ikke fornøyd da, men jeg ser nå at fire-fem finaler i verdenscupen var bra med tanke på kneskaden året før, sier den bergensbosatte kulekjøreren.

– Jeg må i likhet med resten bli mer stabil, og har godt håp om at vi skal klare det med den oppkjøringen vi har hatt. Den er mye bedre enn før.

Må bli raskere

– Tevje har i likhet med Viljar alltid hoppet bra, men trenger å kjøre raskere, sier trener Fahlén.

– Joda, fart er bra. Men jeg mener ofte at det som har skjedd er at vi har hoppet dårlig å det første hoppet, og dratt det med oss nedover bakken. Da kan en ikke lykkes. De gangene vi har klaff, ender det stort sett med finale, mener Andersen.