– Siden jeg ble født samme år som Verftet kan jeg ikke si jeg husker så mye fra den tiden, sier ordfører Linn Kristin Engø (Ap) unnskyldende ut til den fullsatte salen, og høster latter.
– Jeg kan trøste deg med at heller ikke jeg husker alle øyeblikkene i 1993, repliserer kulturhussjef Ivar Vogt til enda mer latter.
USF Verftet fyller 30 år, og siden de hoppet bukk over 20-årsfeiringen, er det på tide med en skikkelig fest, sier Vogt til BA.
Torsdag samlet gamle og nye venner av kulturarenaen på Nordnes seg for å feire jubilanten med filmvisning, dans og selvsagt musikk.
Fra sildefabrikk til kulturhjem
Da Anne-Sophie Blytt og Brit Bøhme inntok Verftet i 1984, var det til en fullstendig tom fabrikk.
– Det var skummelt, mimrer Blytt.
Kunstnerne var med på å bygge opp veggene i atelierene sine, og forteller om gode stunder da de snek seg gjennom porten og bort til kaien der kafeen i dag befinner seg, med solstoler, mat og interessante samtaler med andre kreative utøvere som etter hvert kom til.
«Alt!», svarer Bøhme kontant når vi spør hva USF har betydd for henne.
– Det har vært trygt å kunne ha et atelier der du har en langsiktig avtale, supplerer Blytt, og forteller at kunstnerne som flytter inn til USF blir værende så lenge helsen holder.
Et yrende liv
Der det tidligere var skipsverft og sildefabrikk, er i dag et yrende kulturliv der du finner keramikere, dansere, musikere, filmfolk og forfattere.
Gjennom året finner du festivaler som Hot! Hot! Hot! og Nattjazz, det spilles konserter med lokale og internasjonale musikere og det er her du finner Cinemateket og BIFF og Arabisk filmfest og øvingslokalene til AKKS.
Mens det å samle mange ulike kunstfelt på ett og samme sted ikke er så uvanlig i dag, var det rimelig unikt for 30 år siden, ifølge dagens kulturhussjef Vogt.
– Verftet var ganske særegent da det startet opp. Andre byer har brukt USF som modell, sier Vogt, og legger til at det ikke er tvil om at USF Verftet har betydd mye for at det frie kulturfeltet – den delen av kulturlivet som ligger utenfor de store institusjonene.
Cathrine Langfjell Torsvik minnes da hun som 15-åring ble tatt imot med åpne armer på USF, den gangen hun som ung var ivrig etter å lære seg alt om hvordan arrangere musikkfestivaler. Hun er i dag medarrangør av metalfestivalen Beyond the Gates.
– USF er en felles kulturarena der du møter de beste av de beste, sier Torsvik, og legger til at det var fantastisk å få vokse som arrangør i et trygt miljø.

Feiret 10 år med knusende dom: – Riv huset og få på plass en skikkelig bar
Fra underdog til etablert
Og USF Verftet, som i dag etter eget sigende er Norges største kulturklynge, var på en måte underdogen på den bergenske kulturscenen i starten.
– Det var et initiativ og en bevegelse som kom fra kunstnerne selv, og som var ganske motstrøms på kulturfeltet i starten. I dag er USF veldig etablert, sier Vogt, og legger kjapt til:
– Men ikke stagnert! Vi jobber med å videreutvikle oss, og har mye spennende de neste årene også, sier han, og forteller at de er på god vei med visjonene om å utvide og gjøre et enda større område til kulturkvartal.
– Det er helt fantastisk å se livskraften til huset, sier Per Harald Nilsson, verftets aller første kunstner som flyttet inn allerede i 1982, og senere etter flere års iherdig arbeid – den aller første kulturhussjefen på USF Verftet.
Han er i dag direktør for Stavanger Konserthus, og sier det er artig at mange av visjonene fra etableringen nå begynner å ta form.
– Det gjelder å ikke glemme hvor vi skal, sier han om Kjødehallen og planene for kulturkvartalet.
