I over hundre år har Arnas stolthet, «Arne Musikforening», spilt konserter fra syv om morgenen, og med minst 25 stoppesteder i bygden. I tre timer spiller de julesanger. Kun én gang har den til nå 102 år gamle tradisjonen blitt avbrutt.

–Under krigen var det ett år hvor man ikke fikk til å gjennomføre konsertruten på grunn av okkupasjonen. Det var i 1941, forteller dirigent og tidligere korpsmedlem Johannes Nævdal (93).

Et æresmedlem, forteller nåværende leder i Arne Musikforening, Reidun Holmøy, oss.

I 60 år har Nævdal vært en aktiv althornspiller i korpset, medlem i mannskoret og siden 1943 har han dirigert med jevne mellomrom. Til tross sine 93 levde år er Nævdal ved god helse. Han tar seg en liten tur til fjells hver dag. Han får med seg alle konsertene til musikkforeningen, selv om han må fly for å komme seg dit, og med jevne mellomrom stepper han inn som dirigent. Som på denne søndagen ved Øyrane torg hvor korpset lader opp mot jul og 1. juledagsmarsj. Nevdal holder godt fast i notene og korpsmedlemmene pakker opp fløyter, saksofon og bassklarinett.

– For meg har det alltid vært sang og musikk. Ikke politikk, forteller Nævdal.

Arne Musikforening

Opprettet i 1877.

Et av Norges eldste musikkorps.

Aldersspennet er fra 13 til 85 år.

Hvert år spiller korpset to sanger på 25 forskjellige stoppesteder 1. juledag i Arna.

 

Den gode doktoren

Arne Musikforening startet i 1877. Tror man.

– De første håndfaste bevisene vi har om Arne Musikforening er fra en konsert på bedehuset i 1877. Men om de hadde en konsert på dette årstallet, tenker vi at de må ha startet opp lenge før, forteller veteran Nævdal.

I 1882 melder doktor Henrik Krohn seg inn i korpset. Det glinser litt i dirigentens øyne når han prater om Krohn. Selv ble Nævdal født ti år etter hans død og fikk aldri møtt ham. Likevel vet han godt hvilken anerkjent person han var.

– Han var kjent for de varme hendene og det store hjertet. Han var kjent over hele Vestlandet for å utføre operasjoner som andre fryktet. Det finnes utrolig mange historier om hans godhet, sier dirigenten.

I 1912 blir Dr. Krohn rammet av en muskelsykdom. Han ligger for døden ved juletider 1912. Hans eget korps, Arne Musikforening, stiller seg utenfor hjemmet hans og spiller juletoner for å ringe julen hans inn.

19. januar dør Dr. Krohn, bare 55 år gammel.

– I begynnelsen ble 1. juledags-vandringen gjennomført som et minne om og av ham. Nå er det blitt en tradisjon. Etter hans død var det mange som hadde bilde av ham hengende i huset. Han er en legende, sier Nævdal.

Frosne instrumenter

25. desember prøver musikkforeningen å dekke store deler av hele bygden langs sin konsertvei, og står gjerne utenfor huset til gamle musikanter og bygdens aldershjem. Mellom åtte og 15 stykker vandrer fra syv om morgenen i tre timer gjennom Arnas gater, knauser og hager. Det har leder Holmøy erfart kan bli en kald affære.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Ett år var det så kaldt at ventilene i instrumentene frøs. Vi prøver å «kle på» instrumentene våre så de skal klarer seg i tre timer. Lyden påvirkes jo også litt av minusgradene.

Men når de tar instrumentene fatt i morgen, er det ingen fare for at intrsumentene skal fryse, ei heller dem som spiller.

– Det blir mildt og regn, melder Holmøy, som er statsmeteorolog og har vært med på konsertrekken 1. juledag ni ganger før.

– Heldigvis er ikke julestemningen avhengig av vær, den kommer uansett, legger Holmøy til, og Nævdal nikker.

– I gamle dager tror jeg vi hadde opptil 35 stoppesteder, sier Nævdal og blir avbrutt av en kvinne som vil si ham noen ord. Hun vil gratulere ham og takke for hans engasjement.

Arnas egen helt

– Ser du, han er ganske viktig her i bygden, kommenterer Holmøy.

For i april mottok nemlig Nævdal kulturprisen for sitt engasjement i kulturlivet i Arna. Premiern på 20.000 kroner ga han til sangforeningen og Arne Musikforening.

– Han gir mye av seg selv, bryr seg om musikken, sier Holmøy.

– Men for meg har det alltid vært musikken vet du, helt siden jeg var liten, svarer han.

– Hva er ditt beste minne fra 1. juledag da?

– Det må ha vært i 1948. Siste stoppestedet var ved kirken, og vi måtte forte oss for å rekke dit før klokken elleve. Jeg trippet fort nedover da jeg plutselig innså at det var helt stille rundt meg. Da hadde resten av guttene sneket seg inn i en nabobygning for å drikke hjemmebrygget øl. Da lo jeg godt.