Det er en knapp uke til valget og Are Kalvø slynger seg, dagsaktuelt nok, rundt med politikere om dagen. Fredag kveld hadde han og Ingrid Bjørnov premiere på «Halve Kongeriket. Norsk politikk - The Musical». Tidligere samme dag hadde NRK dratt med seg Martin Kolberg ned på Det Norske Teatret for å lage en akkurat så stivbeint og forsøksvis morsom forhåndsreportasje før premieren at det stakk både her og der i kroppen.

Drøyt 24 timer senere hadde altså Kalvø landet på Ole Bull Scene for bergenspremieren av «KALVØ – ein time av livet ditt du aldri får tilbake». Potensialet for å dra forestillingen, som vant Komiprisen for årets sceneforestilling, opp på nye politiske topper og tinder var absolutt tilstede i en by der farse og (tragi)komikk er omdreiningspunktene på den lokalpolitiske scenen. Eller som poeten Henning Bergsvåg ytret på sosiale medier tidligere samme dag; «For en mikkemus-by Bergen er! Her driter vi i politikken».

Men Kalvø dreiet pendelen forbi humorpoengene i det politiske Bergen. Eks-byrådsleder Monica Mæland var riktignok kveldens gjest, men det hun bidro med var å forsøke å komme opp med en bragd Kalvø kunne bli hyllet og husket for. Og ikke minst bli feiret for om 100 og 200 år. Det kan, ifølge Kalvø, aldri bli nok jubileer.

Forestillingens plattform er selve livsløpet med forankring i en SSBs studie som omhandler hva det norske folk bruker tiden sin til. Kalvø vil nemlig presse inn en bragd mellom sofaflytting, tåneglklipping, soving, TV/internett, litt jobb og samværet med familie. På det siste punktet klarer Kalvø på en humoristisk verdig og sober måte å pensle inn hans kones død i 2013. «Jeg håper det er greit for dere med litt gravhumor. Det er nok gravalvor» var premisset.

Vår generasjons problem er jo at alt er funnet opp, alt er gjort og sagt og sunget. Hvordan kan vi sno vår eksistens rundt alle tidstyver, berede grunnen (eller plattingen) og gjøre noe skikkelig? Noe som står igjen. Som kan stå på gravsteinen. Og Kalvø har et svar.

I tillegg har en iboende kraft i sin fremføring og plumphetene er på et slikt nivå at de aldri ramler ned i pinlighetene. De blir isteden finurlige og fine.

Han skinner gjennom en «Bronx»-tagging på en jomfruhvit vegg i hans ungdoms-Stranda, gjennom slekters gang fra tipptippoldefar og nedover - bokstavelig talt - til Kalvø, som Jens Stoltenberg, som Knut Arild Hareide og som en mann som kanskje ikke huskes for noe om 200 år, men som er vel verdt å bruke halvannen time på en kveld de neste par ukene.