Gå til sidens hovedinnhold

– Vi får draps- og voldtektstrusler, og hundrevis av hatmeldinger

Artikkelen er over 5 år gammel

Razika har opplevd massiv hets etter at de la ut et bilde fra 1. mai-toget.

Bergensbandet som består av Marie Amdam, Maria Råkil, Marie Moe og Embla Karidotter er ikke som andre norske band. De flagger nemlig høyt sitt politiske ståsted. Gruppen, som albumdebuterte i 2011, gikk i år som mange år tidligere i 1. mai-tog. Der gikk de under parolen til Palestinakomiteen.

Så ble det bråk.

– Absurd

Etter at bildet ble lagt ut og det påfølgende døgnet haglet det inn med meldinger på bandets Facebook-side. Så grov var hetsen at bandet mandag måtte ta til motmæle.

«Vi gikk under parolen til Palestinakomiteen, fordi vi mener Israel er en okkupasjonsstat som undertrykker det palestinske folket og systematisk bryter med menneskerettighetene. Etter at Suzanne Aabel i går kalte oss idiotjenter, shitbags og ignorante morons og delte vårt bilde, har det spredt seg til MIFF-miljøer og flere sionistiske miljøer verden over. For dem er vi nå blitt et felles hatobjekt. De oppfatter oss som et nazistisk og antisemittistisk band som støtter Hamas og IS. Dette er for oss helt absurd og har selvfølgelig ingenting med virkeligheten å gjøre», skrev bandet i uttalelsen.

De la heller ikke skjul på at de har fått draps- og voldtektstrusler. «Vi får draps- og voldtektstrusler i tillegg til hundrevis av hatmeldinger. Det at vi gir vår støtte til det palestinske folket betyr at vi står for like rettigheter for alle, uansett religion eller etnisk bakgrunn. Det at mange tolker dette som nazistisk, er for oss helt uforståelig. Vi tar avstand fra nazisme, fascisme, antisemittisme og vold».

BA snakket med Marie Amdam og Embla Karidotter mandag formiddag.

– Det var litt ekstremt. Vi visste ikke at vi kom til å få så mye reaksjoner på det bildet. Det har kommet helt ekstreme diskusjoner ut av dette, det går helt ut av proporsjoner, men sånn har nettverden blitt i dag. Det er nettrollene som regjerer, forteller Karidotter og legger til:

– Norge er at av de får landene i verden som ikke har anerkjent Palestina som stat, så det minste vi kan gjøre er å gå i 1. mai-tog.

– Det som er veldig frustrerende er å bli anklaget for jødehat, det er veldig problematisk, for dette handler selvfølgelig ikke om jøder, men om en stat som okkuperer andre land, forteller Amdam.

Blant alle meldingene bandet fikk på bildet var for eksempel disse to:

  • «Dere er en skam, stå der og smile og oppfordre til og boikotte Israel , dere er medskyldige til at jødehatet vokser i Norge»
  • «Stuiped cows....i hope some arab rape you...ugly fat cowss».

Personligheten

– Dere er et av få norske band som tydelig flagger et politisk ståsted. Hvorfor gjør dere det?

Vi har gjort det mange ganger før og det er helt naturlig for oss å gjøre det. Vi ønsker å fremstå som radikale rollemodeller og for oss er det unaturlig å ikke ha et standpunkt i en så viktig sak. Det er en veldig viktig del av vår personlighet og det ville vært ignorant å bare bry oss om å lage musikk, legger Amdam til.

– Har dere blitt redde etter denne episoden?

– Det er ubehagelig når folk skriver at vi skal bli voldtatt, men samtidig blir vi ikke redde eller lei oss, for nivået på disse tilbakemeldingene er så lavt. Men vi får bare mer lyst til å gå i tog igjen til neste år.