– Jeg merket ganske fort at det jeg skrev ble for stort for film. Den ville nok blitt like dyr som en Harry Potter-film, sier forfatteren av barneboken «Luridiumstyven», Bobbie Peers.

– Litt basert på meg selv

Ni år etter at Peers vant Gullpalmen, som er Norges første og så langt eneste, i Cannes for sin kortfilm «Sniffer», gir han nå ut barnebok.

Nylig ble barneboken «Luridiumstyven», den første boken i en serie av bøker med 12 år gamle William Wenton, som viser seg å være verdens beste kodeknekker. Han forteller at han alltid har hatt en interesse for sjangrene science fiction og fantasy, men også kodeknekking. Nå har Bobbie Peers fått bruke alt han liker i barneboken. Skal vi tro forfatteren selv, er hovedkarakteren litt basert på ham selv.

– Hvis jeg er hos noen som har sånne kode-dingser, så er nok ikke jeg til å snakke med før den er løst. Det ligger egentlig en anbefaling i det: vil du invitere meg på en middag og prat, må du rydde sånt vekk på forhånd.

Selv om Peers nå også har blitt forfatter, holder han på med både spillefilm og tv-piloter.

– Jeg fikk en slags kreativ forløsning da jeg startet med skrivingen av boken, men jeg har selvfølgelig ikke lagt bort film helt, sier han.

Datteren fikk prøvelese

Regissøren og manusforfatteren, som også er kjent for kinofilmen «Illusjonisten Dirk Ohm», viste frem manuset til folk han kjenner i filmbransjen, og responsen han fikk derfra var «dette er litt bokete, Bobbie». Forfatteren innrømmer at han hadde tenkt tanken på å skrive en bok, for manuset var for stort for filmlerretet.

Han fikk datteren (11) til å lese de første 50 sidene av boken, uten å si at han selv hadde skrevet det.

– Jeg husker jeg gikk frem og tilbake på kjøkkenet mens hun leste. Jeg var kjempenervøs, helt til hun ropte meg inn. Da hun tittet på meg med strengt blikk, tenkte jeg «ja ja, da ble det ikke noe av den». Men så sa hun «pappa, hvor er resten?», forteller Bobbie Peers.

«Alle» ville ha boken

Etter at nabojenten på 14 år også ble begeistret, sendte han det av gårde til de fem forlagene som kom opp først etter et googlesøk. Kort tid etterpå ringte alle forlagene og ville ha boken.

– Tenk at de faktisk var interessert? Jeg elsker at de tenker så stort i bokverden, for det er det motsatte av film. Det koster jo ingenting å skrive en side eller to ekstra. I tillegg er det ikke alt man skriver, som følelser og tanker man kan beskrive like godt visuelt som man kan i en bok, sier han.

Redaktør i Aschehoug, Johanne Askeland Røthin forteller at hun fikk en følelse av umiddelbar fortellerglede i det Peers skrev.

– Jeg ringte han opp etter å ha lest den første siden. For jeg skjønte med en gang at denne boken er det flere forlag som vil ha, og jeg måtte jobbe for å få han med.

Boken skal lanseres internasjonalt, i førsteomgang kun oversatt til engelsk, gjennom Salomonsson Agency, som jobber med blant andre Jo Nesbø.

– Han er på vei opp og frem allerede før han har begynt forfatterkarrieren sin ordentlig.

Etter «Luridiumstyven» kommer det tre bøker til i samme serie. Men Peers er ikke ferdig med universet han har bygget etter de bøkene, og har han planer om å skrive tre bøker til. Men de utspiller seg i samme univers, bare lenge før William blir født.