«Starten på et nytt DNS-opprør?»

Det var 29 mennesker som søkte på den nyopprettede stillingen som kommunikasjonssjef ved DNS i 2012. Den som ble ansatt var Finn Bjørn Tønder, som kort tid i forveien hadde tatt sluttpakke i Bergens Tidende. Torsdag sluttet han. I protest. Her er han på vei fra møtet med DNS torsdag ettermiddag.

Det var 29 mennesker som søkte på den nyopprettede stillingen som kommunikasjonssjef ved DNS i 2012. Den som ble ansatt var Finn Bjørn Tønder, som kort tid i forveien hadde tatt sluttpakke i Bergens Tidende. Torsdag sluttet han. I protest. Her er han på vei fra møtet med DNS torsdag ettermiddag. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

10. august var det høstlansering på DNS med pressen til stede. Teatersjef Agnete Haaland smilte sedvanlig, slo sammen hendene og ropte; «det skal bli en fantastisk høst!». Nå brygger det opp til en ny runde med bråk.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Neste fredag sitter forventningsfulle barn og voksne i de 450 setene på Store Scene. Det er premiere. Over scenen skrider Eirik Del Barco Soleglad i rollen som Scrooge i Dickens-klassikeren «En julefortelling». Sannsynligvis er de samme menneskene strålende fornøyd og gleder seg til jul når de klapper og skuespillerne bukker etter endt forestilling. Men når de forlater teaterhuset på Engen og går ut i bergenskvelden, forlater de også et hus som igjen er preget av konflikt.

I 2012 fikk daværende produksjonsteknisk sjef, Øyvind Eskildsen, beskjed om at ledelsen ønsket å avslutte hans arbeidsforhold ved teateret, og 24. mars i 2014 startet rettssaken i Bergen tingrett. En opprivende rettssak med tunge skyts i flere retninger, blant annet i retning DNS-direktør, Bente Hartvedt Ringstad, den tidligere direktøren i Studentsamskipnaden i Sogn og Fjordane som også har 26 år på baken i DnB NOR finans. Den bitre arbeidsstriden mellom DNS og Øyvind Eskildsen endte med forlik. Prislapp? 5, 7 millioner kroner.

Den Nationale Scene fikk i 2014 totalt 112, 8 millioner kroner i statlige midler, og er et hus de fleste bergensere har et forhold til. I de lokale medienes kulturdekning er DNS meget sentral. Og det siste året har huset hatt publikumssuksesser som «Hellemyrsfolket» og «Sånne som oss».

Torsdag morgen fikk BA tilgang til et dokument som inneholdt et brev fra kommunikasjonssjef, Finn Bjørn Tønder, der han sier opp stillingen sin ved teatret. Grunnen til oppsigelsen brettet han ut over mange sider. I brevet kommer det meget tydelig frem at Tønder og DNS-direktøren Bente Hartvedt Ringstad langt fra har hatt et godt arbeidsforhold.

Om direktør Hartvedt Ringstad skriver Tønder blant annet følgende: «Jeg frykter at også andre er på vei bort fra DNS, rett og slett fordi de i likhet med meg ikke orker mer av hennes trakassering, uforutsigbarhet, ukontrollerte temperament, detaljstyring, motstridende meldinger, diktatoriske ledermetoder, manipulering.» Hartvedt Ringstad på sin side ville ikke kommentere de nådeløse karakteristikkene i brevet i går.

Tønder er ifølge BAs kilder på huset en godt likt mann blant mange. Som gammel pressemann har han vist teft i sin kommunikasjon med journalister og fotografer. Der en rekke andre kommunikasjonssjefer pumper ut en pressemelding i ny og ne i håp omtale, har Tønder en annen stil. Han vet hva pressen vil ha.

Men i møte med den mektige DNS-direktøren har det altså skjært seg fullstendig. Det krasse dokumentet fremstår som et eneste langt forsøk på karakterdrap på Hartvedt Ringstad. Tønders egen sjef. «Jeg ser det helt umulig å fortsette som kommunikasjonssjef under en direktør jeg dessverre ikke lenger har tillit til», avslutter han dokumentet med.

Man må ta i betraktningen her at dette er skrevet av en mann som på tidspunktet brevet skrives er frustrert og oppgitt over situasjonen. Og at dette bare er én side av saken. Men dokumentet er der. Det ble sendt til DNS-styret. Og det etterlater et inntrykk av en arbeidsplass hvor publikum, gjennom media, igjen får et innblikk i en konfliktfylt arbeidsplass.

Uten sammenligning, men det er litt over et år siden BA hadde en sak på trykk med tittelen «Kode-topp forlater jobben på dagen». I det tilfellet hadde informasjonssjef ved, Henrik A. Berg, inngått en avtale med direktør Karin Hindsbo om ikke å kommentere saken ytterligere. Da hørte ikke omverden mer. Med dokumentet til Tønder kommer det stikk motsatte til å skje på DNS.

Som han skriver i brevet; «Opprør på Den Nationale Scene», het det i en tittel i Bergens Tidende 22.10. 2012. Og jeg kan bekrefte, tre år etter oppslaget i BT, at beskrivelsen fra 2012 passer også i dag». Og dette er kanskje også bare starten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken