For noen uker siden fikk Magne Furuholmen en henvendelse. Den kom fra Kulturdepartmenetet. Spørsmålet han ble stilt var han ikke forberedt på.

– Jeg ble litt overrasket, ja, forteller Furuholmen.

– Feigt å si nei

Spørsmålet fra representanten i Kulturdepartementet var om Furuholmen kunne tenke seg å bli styreleder i Festspillene.

– Jeg sa ikke ja med en gang. Det var en henvendelse som krevde litt betenkningstid. Bekymringen min gikk på om jeg var moden for en slik oppgave. Samtidig følte jeg at det ville vært feigt å si nei, sier han.

Ironien i henvendelsen fra Kulturdepartementet for noen uker siden var at den kom noen timer etter at Furuholmen hadde snakket med Festspilldirektør Anders Beyer. Det var bare én av mange samtaler de to har hatt sammen det siste halve året. Både i Bergen og i Furuholmens eget atelier. Det de hadde snakket om var ikke jobben som styreleder, som utnevnes av Kulturdepartementet, men Apparatjik.

Kunstkollektivet som Furuholmen har vært en del av siden 2008 våkner nemlig til live igjen under Festspillene. Forestillingens tittel blir «Day of the dead». Apparatjik, som både er et band og et slags kunstkollektiv, ble startet i 2008 da de laget låten «Ferreting» til samlealbumet «Bruce Parry Presents Amazon – Tribe – Songs for Survival». Siden den gang har de gitt ut to album og gjort konserter, i forskjellige former. Blant annet under åpningen av Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo i 2012 med sin kubeformede installasjon The Light Space Modulator. Samme år spilte de på Roskilde-festivalen, mens de siste opptredenen gruppen gjorde var på Statens Museum for Kunst i København i 2013.

Gruppen, som er løst sammensatt av Guy Berryman fra Coldplay, Jonas Bjerre fra Mew og produsenten Martin Terefe i tillegg til Furuholmen opptrer ikke alltid sammen. De siste årene har Apparatjik gitt ut et knippe låter sammen med den kanadiske sangeren Lowell og i filmatiseringen av «Beatles» gjorde de en versjon av The Beatles-låten «Come Together» sammen med Icona Pop og Erik Hassle.

Magne Furuholmen

I tillegg til mer enn 30 år som a-ha-medlem har Furuholmen gitt ut soloplatene «Past, Perfect, Future Tense» (2004) og «A Dot of Black in the Blue of Your Bliss» (2008). Han har også skrevet filmmusikk.

Apparatjik har gitt ut albumene «We Are Here» og «Square Peg in a Round Hole».

Apparatjik har gjort sine særegne liveshow på steder som Serpentine Gallery i London og Neue Nationalgalerie i Berlin.

Hilde Onarheim blir vara for Magne Furuholmen.

 

Nytt samarbeid

– Apparatjik har gjort alt fra å designe reflekser for Trygg Trafikk til å holde konserter inne i en kube. Hva kan vi vente oss under Festspillene?

– Dette er en helt ny produksjon med nye samarbeidspartnere og vi har fått spennende folk med oss, forteller han og legger til:

– Som vanlig med Apparatjik snakker vi om et fleksibelt og tøyelig univers. Det kommer til å bli morsomt.

– Vil styrke

Politisk leder i Aftenposten, Trine Eilertsen, ytrert følgende på Facebook etter at nyheten om at Furuholmen hadde fått styrelderjobben ble offentliggjort: «Mulig jeg har glippet på noe - men hvilken ledererfaring har Furuholmen som kvalifiserer for dette?»

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sa i går følgende om valget av den nye styrelederen:

– Festspillene i Bergen er et kraftsentrum i norsk kunst- og kulturliv, og jeg er glad for at en av Norges fremste og mest allsidige kunstnere har takket ja til å påta seg vervet som styreleder. Med sitt internasjonale nettverk og brede erfaring vil Magne Furuholmen styrke Festspillene i årene som kommer, sa hun i en pressemelding.