Gå til sidens hovedinnhold

Private givere redder Forum

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det har vært en tøff finansieringsrunde, men vi er problemløsere. Det er veldig deilig å være i gang, sier Bjarte Ystebø.

BA omtalte i fjor de kristne mediebedriftene Norge IDAG og Visjon Norges ambisjoner om en totalrenovering av ærverdige Forum kino.

Planene om åpning i høst ble satt på vent etter finansieringstrøbbel i etterkant av NRKs dokumentar «Pengepredikanten», som viste hvordan TV Visjon Norges Jan Hanvold hadde samlet inn en milliard kroner på 15 år.

Løsningen ble pengegaver fra private givere, noe som har gitt en betydelig økning av egenandelen i prosjektet.

– Av et totalbudsjett på i underkant av 50 millioner kroner er rundt halvparten egenkapital. Det er blitt gjort en stor jobb med å skaffe penger, sier Bjarte Ystebø, styreleder i Forum kino eiendom og assisterende redaktør i Norge IDAG, til BA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nazi-stall

Oppussingen er nå tilbake på sporet, og i september startet byggearbeidene.

– Nå har vi også fått opp stillasene. Vi skal være ferdig til 1. mai og er i god rute. De største utfordringene er logistikk og hensyn til vern, men det går bra, forsikrer formann i entreprenør Brødrene Ulveseth, Rune Hegnes.

Den nylig vernede art deco-bygningen ble tegnet av den renommerte Bergensarkitekten Ole Landmark (1885-1970). Et halvferdig Forum ble brukt som stall av nazistene under annen verdenskrig før bygningen ble innviet i 1946.

Bygningen var i bruk som kino frem til 2005. Året etter solgte daværende finansbyråd Henning Warloe (H) bygget for syv millioner kroner til eiendomsinvestorer. De solgte bygget videre ett år senere til de nåværende eierne for 33 millioner kroner.

To nye underjordiske saler og en betydelig oppgradering av gamle lokaler skal lokke bergenserne til Danmarks plass etter oppussingen. Scenen skal utvides, og det nederste gulvet jevnes ut, noe som vil gi en kapasitet på 1500 stående og 1000 sittende gjester.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Kino-planer

Søndager vil bygget bli leid ut til menighetsaktiviteter, mens det resten av uken skal leies ut til kultur, konferanser og private arrangementer

– Vi skal være en direkte konkurrent til Grieghallen, Verftet og hoteller om konserter og konferanser, sier Ystebø.

– Det er tøff konkurranse, men Forum har en unik posisjon i bergensernes bevissthet. Jeg tror at vi skal komme oss raskt inn i markedet, men så må vi levere et godt produkt, legger han til.

Det blir også lagt til rette for TV-produksjon i bygget, både for egne sendinger og overføring av konserter og annet. I tillegg kan Forum-romantikerne glede seg over at kinoen vender tilbake.

– Vi har ikke helt bestemt oss for form og nisje ennå, men vi skal få til kino igjen her. Fremviseren skal stå i luken der den alltid har stått. Det er noe spesielt å sitte med kjiket på bakerste benk her, smiler Ystebø.

 

Kommentarer til denne saken