Du har kanskje sett de? BIRs nye nedkast for bossnettet. Den første delen av nettet ble innviet av byrådsleder Harald Schjelderup i oktober i år. Nå forteller gatekunstneren Joy, som har dekorert nedkastene, om jobben han har gjort.

– Utfordringen lå i tidspresset. Jeg hadde fire dager på å skisse og utarbeide disse tre første nedkastene. BIR ønsker en fresh profil, spenst og positive holdninger og satser på gatekunst.

En halv natt

Det var i et telt i Møllendalsveien at Joy gjorde sin del av jobben.

– Det ble noen hektiske døgn med å skaffe riktige farger, drive med skjæring og utprøving. Jeg brukte en halv natt på totalt ni lag stensiler i teltet for å bli ferdig i tide, og allerede tidlig neste dag var den første utplassert i nærheten av Klosteret, forteller han.

I tillegg til BIR-jobben har et hektisk 2015 innebåret flere store oppdrag for den Åsane-baserte gatekunstneren. Han var blant annet med å designe kulissene til TV 2-sendte «Gullfisken» på Chateau Neuf i Oslo i januar. Han har også gjort et større utsmykningsarbeid inne på Haukeland Universitetssykehus i tillegg til oppdrag i private boliger.

– Det høres kanskje rart ut, men høydepunktene er faktisk de korte adrenalinfylte øyeblikkene når du maler i gatene. Skranglingen fra sprayboksene, stresset med teipen som ikke vil henge eller fargen du ikke ser i halvmørket, fokuset på det du gjør og tilfredsheten når du forsvinner derfra med 150 i puls men føler deg fornøyd. Det er drivkraften min. Det siste året har jeg begynt å ha med kompiser ut og det gjør opplevelsen enda bedre, sier han og legger til:

– Dette siste året har også silketrykkingen blitt viktigere. Det tar tid å lære dette, men er verdt det når du ser at resultatet blir sånn du ville ha det.

Omvendt strategi

– Fortell litt om opphavet til Joy-navnet. Det var en kunstner som kalte seg N-Joy i Bergen for noen år siden. Spiller navnet på noe av det han gjorde?

– Nei, det har ingen kobling til han. Jeg ville egentlig bare ha et artistnavn med positive vibber og kjente ikke til N-Joy da. Personlig synes jeg deler av gatekunsten kan være litt «klaustrofobisk». Det er nok elendighet i verden til å gjøre oss kollektivt deprimerte fra før, og jeg ser det ikke som min oppgave å fyre opp under dette med tunge statements. Heller omvendt.

Etter at han begynte å gjøre seg bemerket høsten 2013 fikk Joy ganske raskt forespørsler via Facebook fra folk som ville kjøpe bilder og trykk. I tillegg fikk han henvendelser på om han kunne gjøre piecer på industribygg, privatboliger og til TV.

– Det var vrient å få dette til alene i forhold til identitet, kunstavgift og skatt. Det er naturlig innen gatekunsten å holde seg noenlunde anonym, siden det skjer at vi maler på steder folk ikke liker det.

Samarbeidet

I februar i år sendte Joy en e-post til Speil & Ramme i Øvregaten i håp om å få til et samarbeid. Forhandleren som blant annet har hatt et samarbeid med Dolk siden 2013.

– Det sa jeg heldigvis ja til, forteller Eirik Hole, eier og daglig leder.

– Vi har allerede passert et salg på 600.000 kroner siden vi begynte å samarbeide med ham. Det er aller første gang vi har introdusert en kunstner som har solgt så mye på så kort tid hos oss.

– Hvorfor tror du han har fått den responsen han har fått?

– Han treffer folk litt i magen, har en god strek og bruker humor. Samtidig formidler han noe som ikke bare er morsomheter, men treffer noe allmenngyldig. Jeg har møtt ham og lært ham å kjenne. Og det at han i tillegg er en veldig ok fyr gjør det lett å fronte Joy.