Og tro ikke at den vestnorske praktbygden misliker det urbane innslaget.

– Nei, både turister og vi som bor her er veldig positive. Vi opplever det som om Gaute piffer opp bygden, sier Kjetil Helvik, deleier og økonomiansvarlig i Kvinnherad Elektro.

Firmaet eier de svære hallene i havneområdet.

Streng orden

Selv ankommer vi Rosendal i bil. Vi har avtale med «kunstnaren sjølv». Klokken er rett over ni på morgenen, og det virker ikke som om bygden har våknet når vi cruiser stille og sakte gjennom hovedgaten.

Da ser vi den høye, magre og litt lutede kroppen komme gående mot oss. Han har stor oransje T-skjorte innenfor en brun hettegenser og svarte Bergans-bukser. Selv om det er overskyet og grått, hviler et par pilotsolbriller på nesekammen. Vi kjenner ham igjen med det samme fra gatene i Vågsbunnen.

– Må bare pusse tennene, sier Gaute Haugland og finner frem tannbørste og tannkrem.

Vi er kommet inn i huset der han har fått seg et lite kontor, eller lager, om man vil.

På den ene veggen er noen hundre spraybokser stablet systematisk i hyller.

Den strenge ordenen står i rak kontrast til ham selv – og resten av det lille rommet. Her er noen klær og en PC, noen pappesker, en madrass, et par-tre skisseblokker, noen poser, en halvfull vindunk og et brukt rødvinsglass.

Dette er basen. Bare et lite steinkast bortenfor er en av de største verkene Gaute har malt.

Det heter Skålakaien der Kvinnherad Elektro har sin store og gamle hangar, som tidligere var en del av det gamle verftet. Den er merket av vær og vind. Gaute fikk i oppgave å fikse den opp.

Saken fortsetter under bildet.

Gammel sjøulk

– Ta gjerne utgangspunkt i det maritime, var føringen.

Gaute malte en gammel sjøulk som ligger og drømmer om sin egen ungdom, der han selv seiler i en papirbåt inne i en i flaske...

Under er det en liten hemmelighet hva som skal komme.

Litt bortenfor er kaien til snøggbåten fra Bergen. Det første tilreisende ser, er en kjempefugl, som mater sitt avkom med en svær mark. Åstedet er en garasje.

Et steinkast unna er det malt verftsarbeidere – ikke så fargerikt, men i brunskjær.

Egentlig er denne 40-åringen fra Uskedalen, som ifølge ham selv er tre daler «den veien». Han har en sønn – Lavrans – på fire, som han har annenhver uke. Den andre uken har han stort sett tilbragt i Bergen, men det var før han ble sluppet løs på alle veggene i Rosendal. Han har studert industridesign, men malingsteknikken har han tilegnet seg på egen hånd.

Det hender han skisser opp noe, men mest går Gaute rett på med sprayboksene sine.

Saken fortsetter under bildene.

Stusslige greier

– Det er fascinerende å se hva han får til og hvor fort han gjør det, sier Kjetil Helvik i elektrofirmaet.

Gaute har ikke mye til overs for dem som bruker prosjektører og sjablonger når de skal lage såkalt «street art»

– Amatører. Å bruke sjablonger er akkurat som vi gjorde i barnehagen. Det er stusslige greier. Alt man trenger er en halvgod eksamen fra barnehagen og å lære seg en enkel funksjon i photoshop, fnyser han.

Mens de andre street-artistene gjerne lager seg psevdonym og rare kunstnernavn, signerer Gaute med sitt eget navn på verkene sine.

Han får stadig mer å gjøre. Private vil ha en vegg eller et hjørne malt opp. Han blir bedt om å male garasjer, siloer, på skoler, garasjer eller en campingvogn.

Saken fortsetter under bildet.

 

Kuratoren

Det har blitt så mye at han har skaffet seg en medhjelper.

– Han sa han trengte en kurator, forteller Joar Førde.

Han visste ikke helt hva det var, men googlet det og fant ut at det kunne han godt være.

– Jeg er kurator eller manager – noe der, sier 35-åringen.

Poenget er ifølge ham enkelt.

– Gaute er en djevel til å male, men penger og sånn kan han ikke. Det siste han har lyst til å gjøre er å skrive faktura og å svare på mailer. Så det gjør jeg for ham, sier Joar.

Han er selv entreprenør og jobber med å fjellsikre kloakktunneler i Bergen.

– Du kan si jeg jobber i rævholene, flirer Joar.

Han er også en karene som følges i Fjorden Cowboys på TV 2.

Saken fortsetter under bildet.

På sjalabais

Til nå har Gaute jobbet for en kasse pils og maling.

– Nå føler jeg det er i ferd med å ta litt av. Det er flere jobber der ute enn jeg rekker over, sier Gaute.

– Jeg vil gjerne at folk skal bli oppmerksomme på Gaute. At de skal se hva han gjør. «Street art» er jævla i vinden for tiden og det er mye rart, så kanskje jeg kan hjelpe ham, sier Joar.

Han var på sjalabais i Bergen da han traff kunstneren første gang. Jeg la meg «død» på gaten. Da kom Gaute og sprayet omriss, sier kuratoren.

Saken fortsetter under bildene.

Gaute har vært i naturen og malt knauser og berg også. Det står fint mot fjord og høye snødekte fjell. I Rosendal har han vært med sprayboksene sine en rekke steder.

Det er Kvinnherad Elektro som hjelper ham.

– Vi ble kjent på en festival. Det var da Gaute spurte om disse hallene. Så har det bare utartet. Jeg er veldig fornøyd, sier han.

Se mer av Gautes arbeider på: instagram@gautehaugland