«Usikker på om noen i Norge forstår verdien av å ha låten i denne reklamefilmen», skrev en person i apparatet rundt Aurora på Facebook da varehuskjeden John Lewis plukket ut 19-åringen til å fronte sin årlige julekampanje med en cover av Oasis. Vi dro til London for å finne svaret.

Aller først må vi tilbake til et varmt studio i Austin, Texas i oktober 1994. Oasis har akkurat lagt bak seg et år der de blant annet har måttet møte i retten beskyldt for å ha plagiert australske New Seekes med singelen «Shakermaker».

Den saken endte med at Noel Gallagher og company måtte punge ut drøyt 500.000 dollar (drøyt 4, 2 millioner norske kroner) til det australske bandet. I løpet av denne oktober-måneden for 21 år siden spiller Gallagher og resten av Oasis inn nytt materiale, blant andre kassegitarballaden «Half The World Away», som gis ut som en b-side til singelen «Whatever». Først fire år senere dukker den for første gang opp på et album, på b-side-samleplaten «The Masterplan».

Noel Gallagher har aldri lagt skjul på at han har lånt og stjålet fra sine inspirasjonskilder. Det var en melodi av Burt Bacharach og Hal David – «This Guy's in Love with You» – som fikk ham til å skrive låten som nå ruller over TV-skjermer i britiske hjem og gjennom streamingtjenester på smarttelefoner fra Orkney Islands nord i Skottland til Plymouth i England. Men den versjonen britene i ukene før jul nynner på er ikke Oasis-versjonen, men nyinnspillingen til Aurora.

– Den høres jo helt lik ut. Det er overraskende at han (Burt Bacharach) ikke har saksøkt meg ennå, utbrøt den eldste av Oasis-kranglefantene i et intervju kort tid etter at låten ble sluppet for over 20 år siden. Men Bacharach tok plagiatet med knusende ro og svarte følgende i et intervju med The Mirror:

– Han oppdaget en sang som ble laget før han ble født. Det syns jeg er flott.

Bacharach syns det faktisk var såpass stas at han under en konsert i London Festival Hall 1. juni 1996 inviterte Gallagher opp på scenen med ham for å synge nettopp «This Guy's in Love with You».

«Half The World Away» derimot forsvant ut av sin tid, samtidig som den ble en live-favoritt hos Oasis-fansen. Mellom 1998 og 2000 fikk den også et litt annet liv, utenfor Oasis-sfæren, da en nyinnspilling ble brukt som kjenningsmelodi i BBC-komiserien «The Royle Family».

Blant sminke, leker og Aurora

Vi forflytter oss til Oxford Street i midten av november 2015, i en av John Lewis-kjedens 45 butikker over hele Storbritannia. Mellom parfymeflasker, Lego, klær, ting til hjemmet og julepynt smiler et knippe av kjedens drøyt 38.000 ansatte mot oss. Butikken vi går inn var den første som åpnet i John Lewis-kjeden, tilbake i 1864.

 

Grunnleggeren, John Spedan Lewis, ble født i 1885 i Marylebone i London. I flere år har varehuskjeden plukket ut én låt, som tonesetter en videosnutt opp mot jul. Kampanjens ambisjon er naturlig nok å få britene inn i julehandelmodus. Den eksponeres på TV, i sosiale medier og selvfølgelig i de 45 varehusene i England, Wales og Skottland. Ifølge The Telegraph kostet det cirka én million pund å spille inn videoen til årets kampanje. Ytterligere seks millioner pund brukes på selve kampanjen i førjulsukene.

I videoen, som har fått navnet «Man On The Moon», spiller seks år gamle Orli spiller karakteren Lily. Hun venter og lengter mot jul og titter i sitt teleskop opp mot månen. Der sitter en ensom eldre mann, som i virkeligheten er en 77 år gammel fransk skuespiller. Filmens budskap er kjærlighet og omtanke: «Show someone they´re loved this christmas». John Lewis kan konseptuelt best sammenlignes med Steen & Strøm i Oslo med sin store etasjer og butikker som nesten flyter over i hverandre. I femte etasje er det rigget til en stor måne med hull i, som man kan titte inn gjennom. I den ser man klipp fra videoen. Og ikke overraskende spilles «Half The World Away»-versjonen over anlegget på repeat.

Men menneskene i varehuskjeden som var tettest på prosessen som gjorde at John Lewis falt ned på en 19-åring fra Norge til årets kampanje vil imidlertid ikke synge ut.

– Vi gjør ingen intervjuer om denne reklamekampanjen, dessverre, kommer det kontant fra Lauren Sciberras, på pressekontoret til John Lewis, når vi tar kontakt.

 

Droppet fjoråret

Apparatet rundt Aurora har vært oppmerksom på hvilken gjennomslagskraft det har i det engelske musikkmarkedet å bli eksponert gjennom denne reklamekampanjen.

Allerede for halvannet år siden fikk Auroras publisher i Storbritannia nyss i hvilken låt som skulle brukes i John Lewis-reklamen julen 2014. Kort tid etter, på høsten i fjor, gikk Aurora i studio. Sammen med blant andre manager Geir Luedy fant Aurora imidlertid fort ut at låten ikke var helt rett for henne. De skrinla å forsøke seg i heatet som dette har utviklet seg til; å få den høythengende John Lewis-jobben.

– Sangen vi ble bedt om å spille inn var litt for romantisk for min del. Jeg er ikke helt klar for å synge om slikt enda, så vi gjorde ingenting. Det er veldig viktig å kunne stå for det låtene sier. De gikk til slutt gikk for en annen låt, men da hadde vi allerede bestemt oss for å ikke gjøre det. Jeg er glad vi ikke gjorde det. Jeg er mer klar for verden nå enn det jeg var i fjor, forteller Aurora til BA.

Artisten som til slutt satt stemme til reklamen i fjor var den britiske singer-songwriteren Tom Odell, som forresten spilte på Bergenfest samme året. Låten var den forholdsvis glemte The Beatles-sangen «Real Love».

For noen måneder siden kom den London-baserte publisheren igjen tilbake til Aurora-leiren. Hun hadde fått navnet på to låter som ble vurdert til John Lewis-reklamekampanjen. Den ene var «Half The World Away» med Oasis. I studioet Lydriket på Verftet i Bergen spilte Aurora inn den første demoen. Vi er nå i midten av september. En av dem som var ekstra ivrig før innspillingen av Oasis-coveren var den ene av Auroras to faste produsenter, og gitarist, O. Martin – en svoren Oasis-fan.

Hastet av gårde til London

Den første versjonen ble sendt av gårde og tilbakemeldingene fra John Lewis-konsernet var at de likte den, men kunne tenkt seg noen mindre forandringer. Aksnes forteller hvordan hun gikk løs på Oasis-låten sammen med sine produsenter:

– Jeg hadde ikke noe forhold til den før vi skulle lage vår egen versjon. Vi begynte veldig enkelt, og leverte inn en demo for å se om de likte retningen vår – og det gjorde de. Det er alltid en trygg vei å gå – mot det enkle og skjøre. Vi måtte også tenke på hvordan den skulle komplimentere historien som reklamefilmen fortalte.

Aurora ble også spurt om hun kunne gjøre en versjon av den andre låten som ble vurdert til kampanjen, men takket nei.

9. oktober dro Francisca Goncalves fra London-kontoret til plateselskapet Universal til Bergen. Hun jobber som såkalt creative manager i selskapet og har ansvaret for å forsøke å få Auroras musikk inn i reklame, filmer og TV-spill. Med andre ord; en nøkkelperson i forhold til John Lewis-kampanjen. Hun hadde fått tilbakemeldingene fra varehuskjeden på endringene som måtte gjøres og i to intense dager i studio ble en ny demo av «Half The World Away» ferdigstilt. Mens Goncalves var i Bergen hadde hun hele tiden kontakt med strykerarrangøren Geoff Lawson i et studio i London som fikk tilsendt nye opptak av låten og sendte innspill til strykerarrangementer i retur.

Så ble det stille i noen uker. Tiden gikk og hjemme i den milde høstluften i Bergen gikk Aurora-leiren og ventet, flere trodde de kanskje allerede var ute av dansen. Geir Luedy tok en siste sjekktelefon Goncalves på Universal-kontoret i Kensington High Street for å høre status.

– Hun sa at vi fremdeles var med, de hadde flere artister på Universal som nå var ute av dansen. Aurora var den eneste på Universal som var igjen. Kort tid etter fikk vi vite at det sto mellom Aurora og én annen artist, sier Luedy.

På dette tidspunktet var det kun få uker til reklamefilmen skulle lanseres. 24. oktober satt Aurora seg på et fly til London sammen med produsentene Magnus Skylstad og nevnte O. Martin. De dro til studioet The Square Hoxton i Shoreditch-området for å lage enda en demo, den tredje i rekken. Dette var også første gang de fikk se hele reklamekampanjevideoen som låten skulle tonesette.

Goncalves var til stede i studio denne dagen. Det samme var en musikalsk rådgiver fra selskapet Leland Music, som jobber med musikk inn mot reklame- og filmbransjen. Den personen var leid inn av John Lewis for å hjelpe dem å finne riktig artist til årets kampanje.

 

Ventetiden

Så ventet tre lange dager med venting for Aurora-teamet. Klokken 07:30 på morgenen tirsdag 27. oktober fikk Concalves en SMS. Det var kun halvannen uke til kampanjen skulle lanseres.

– Endelig fikk vi «Yes». Det var et stort mål for meg å bidra til at Aurora fikk sitt gjennombrudd i forkant av albumslippet neste år og at vi fikk bygget en plattform foran albumlanseringen når den kommer. Det har John Lewis-kampanjen nå gjort. Men først og fremst var det fantastisk for Aurora. Den dagen kjøpte jeg noen flaske med gin og tok med meg på kontoret. Men aller først ringte jeg Geir (Luedy).

Da ginflaskene var tomme startet det virkelige hardkjøret. 28. oktober, fortsatt i London, ble en singel-versjon som skulle sive ut i alle streamingtjenester fra den dagen kampanjen ble lansert, laget. Til nå hadde alle demoene sentrert seg rundt den to minutter lange versjonen til kampanjevideoen. Dagen etter, 29. oktober, ble Goncalves med da strykerarrangøren Geoff Lawson hadde med seg Royal Philharmonic Orchestra i Angel Recording Studios i Islington for å legge siste hånd på singelen.

2. november var den ferdige versjonen mastret og klar og ble sendt av gårde fra Aurora-leiren. Det er bare tre dager før nyheten om at en 19 år gammel ukjent norsk artist er stemmen i årets John Lewis-kampanje sprekker.

«Aurora Aksnes blir britisk julestjerne», skriver VG. Datoen er 5. november. «The cat is out of the stocking: a little known 19-year-old from Norway has covered on of Britpops most beloved ballades for this year's John Lewis Christmas advert», rapporterer The Telegraph.

Julestjernen er tent

Fra varehuset i Oxford Street drar vi til Kensington High Street. Goncalves møter oss på restauranten Balans.

– Helt ærlig; dette er den største reklamekampanjen i Storbritannia. Hvert eneste år. Det er den hellige gral i denne bransjen, forteller hun.

– Samtidig er det åpenbart at det er en litt rar ting at en varehuskjede med sin reklamekampanje har så stor innflytelse, men jeg tror det er fordi de (John Lewis) har gjort noe mer enn bare en reklamekampanje. Kommunikasjonsbyrået deres, Adam & Eve/DDB, har de siste seks, syv årene bygget dette opp til noe større enn reklame. De har forsøkt å fange det julen handler om, i sin reneste form. Det å være med familien igjen, gleden av å gi og en påminnelse om at julen er en tid for refleksjon. Å få med seg John Lewis-reklamen er faktisk blitt en tradisjon på lik linje med å få juletreet i hus.

Mens vi er i London svarer en friskmeldt Aurora hjemme på Os på flere spørsmål om låten som har gitt henne gjennombruddet i Storbritannia.

– Tok dere noen kunstneriske valg i forhold til din «Half The World Away»-versjon som dere kanskje ikke hadde gjort om coveren ikke var tiltenkt denne kampanjen?

– Det at vi skulle tilpasse den til en film med en egen følelse og historie påvirket veldig hvordan produktet ble til slutt. Jeg er veldig glad i den åpenheten, men hadde nok krydret den litt mer om jeg bestemte helt selv. Jeg tenker ofte på hva jeg skulle og kunne ha gjort når jeg hører sangen. Derfor prøver jeg ofte å unngå det. Man blir jo aldri helt ferdig med noe som helst når man lager noe fra hjertet, forklarer hun.

I Bergen har manager Luedy vært et eneste stort smil de siste ukene.

– I skrivende stund har reklamefilmen blitt sett 14 ,8 millioner ganger på YouTube. Hvor stor betydning kommer dette til å ha for karrieren?

– Det betyr ekstremt mye og skyter fart i ting. Med Aurora hadde den suksessen kommet uansett, men den kom nå, forteller Luedy.

– Hvordan skal låten integreres i hennes repertoar fremover?

– Frem til og med desember kommer hun til å spille den på konserter, men det er helt klart en grense for hvor lenge hun skal spille denne låten. Vi ønsker ikke at hun bare skal bli knyttet opp mot den, utdyper Luedy.

Hva sier Oasis-miljøet?

Som alltid når en coverversjon når langt ut kommer det reaksjoner. Så også i Oasis-kretser de siste ukene. «Cheers to that bird singing on the John Lewis advert who's just ruined my favourite Oasis song and therefore ruined Christmas», tordnet en Oasis-fan på Twitter.

Den gamle Oasis-manageren Alan Mgcee stemplet versjonen som «søppel» da nettstedet Gigwise spurte om hans mening. Siden Noel Gallagher ikke har tatt seg bryet med å besvare BAs henvendelser i denne saken har vi lett høyt og lavt etter en slags erstatning.

Den fant vi ute på landet, i Somerset i Sørvest-England, ikke langt unna der festivalen Glastonbury arrangeres. Der sitter Aaron Clements. Han er medlem i hyllestbandet oas-is, visstnok det hvasseste Oasis-coverbandet på øyriket etter at Glasgow-baserte No Way SiS gikk lei og la fra seg instrumentene på tampen av 90-tallet. Oas-is spiller ikke «Half The World Away» fast på sine konserter, men har spilt den en håndfull ganger. Han sier følgende om Auroas coverversjon:

– Låten i seg selv er uten tvil en av de beste låtene Noel har skrevet, en veldig undervurdert b-side. Sangen passer veldig bra til historien i John Lewis-reklamekampanjen og hun synger veldig fint og setter sitt tydelige preg på den, forteller Clements.

– Låtene som bruker i disse julekampanjene fra John Lewis har historisk sett hatt en tendens til å være rolige pianoversjoner av sanger som innehar den «rette» julefølelsen, sunget følsomt av en kvinne, og årets kampanje er intet unntak. Men som stor Oasis-fan foretrekker jeg selvfølgelig originalen og ikke minst Noels live-versjon. Ingen vil noensinne klare å synge den med en sånn innlevelse og passion som han gjør, sier en ivrigere og ivrigere Clements. Han syns likevel det er en positiv ting at en gammel b-side fra favorittbandet hans nå møter et potensielt nytt publikum.

– Hvis denne versjonen betyr at flere vil oppdage musikken til Oasis, så er det bare en god ting.

Tilbake på restauranten i Kensington High Street svarer Goncalves følgende på det mange lurer på; hva syns opphavsmannen om låten?

– Alt jeg kan si, fra mitt perspektiv, er at Noel Gallagher kunne ha stoppet dette prosjektet om han ønsket det. Det gjorde han ikke.

– For han har hørt Auroras versjon?

– Det må han ha gjort, hvis han ikke befinner seg i en hule et eller annet sted. Men det folk glemmer litt er at man ikke kan gjennomføre prosjekter som dette uten tillatelse fra den som har skrevet låten. Så han godkjente dette, om det var etter å ha hørt Auroras versjon eller tidligere – det vet jeg ikke. Men han godkjente at «Half The World Away» skulle være med i en julekampanje.

Klokken 20.00 lørdag hadde 15,7 millioner sett reklamen med Aurora Aksnes.