Tellef Raabe
Ørjan Nilsson

Tellef skaper bølger

Tellef Raabe hadde sitt første soloalbum klart allerede for seks år siden. Det får ingen høre.
Av
Publisert

Setter du passerspissen midt i stamkafeen til Tellef Raabe, Blom på John Lunds plass 1 i Bergen, og slår den i en ikke altfor vid sirkel, kapsler man inn hele livet til den bergensbosatte ålesunderen. Hans første offisielle album, «idiographic», kommer fredag 26. februar - og nå har han har en time ledig før han må løpe over plassen til forelesning.

– Jeg øver med bandet mitt nede på Griegakademiet. Jeg studerer her og bor også på Nygårdshøyden. Det er her jeg har mitt liv, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tellef Raabe

Tellef Raabe Foto:

Startet på NHH

I dag studerer han medievitenskap og organisasjonspsykologi, men han startet på NHH. Etter å ha brukt to av de tre årene på videregående i Wales, kom han inn på Handelshøyskolen. Dagen før skolestart landet han i Bergen. Han kjente ingen. Hadde kun vært i byen én gang tidligere, på en klatrekonkurranse som 13-åring.

På første skoledag regnet det og Tellef Raabe sto i en lang kø. Det var starten på fadderuken og han følte raskt at han ikke hørte hjemme blant de festelystne, kommende NHH-studentene. I køen ved siden av stod en kar Raabe dro kjensel på. 

– Det var Johan Hatleskog. Jeg kjente ham igjen på håret, jeg hadde sett bandet, The New Wine før. Så jeg gikk bort og spurte om det stemte at han var bassist der, forteller han.

– Siden introduserte han meg for det utvidede miljøet rundt plateselskapet Nabovarsel, og flere av dem har vært mine beste venner siden da.

Senere møtte Raabe også Njål Paulsberg fra bandet Young Dreams, som har produsert debuten.

På bordene i kafeen rundt oss sitter forresten både Nabovarsel-grunnlegger, Emilio Sanhueza og Stian Iversen fra Chain Wallet. Bak disken på Blom står et annet Chain Wallet-medlem, Frode Boris Bakken.

Bølgene i Wales

Den høyreiste ålesunderen har jobbet i tre år med «idiographic». Parallelt har det kommet noen singelslipp, et knippe musikkvideoer (blant annet «dear Aphrodite» med professor Frank Aarebrot i en sentral rolle), EP-ene «Gymnopaedia EP» og «of Smith´s Friend». Han har også gjort konserter på alt fra Bylarm og Slottsfjellfestivalen, til København og Madrid.

Før NHH, den fadderukekøen, studentlivet på Høyden og debutplaten, dro Raabe til Wales for å studere på United World College of the Atlantic i Wales. Der tilbrakte han de to siste årene av videregående, like ved tettstedet Llantwit Major, drøyt 2,5 mil utenfor Cardiff. Der laget han også sitt første album. Det kalte han «High Low».

– Det ble ferdigstilt i 2010 og var et 11-spors album med gitar og vokal innspilt på en enspors opptaker.

– Og som verden aldri får høre?

Nei, det albumet får verden aldri høre, ler han.

Den eldste låten på «idiographic», «It´s Stranger than the Rest», skrev Raabe i Wales som 18-åring. Etter videregående har han vært tilbake på skolen to ganger.

– Låten «Of Smith´s Friends» ble skrevet første gang jeg var tilbake. Den handler om å møte seg selv i døren og reflektere litt over fortiden og egen ungdomstid. Da jeg dro tilbake for halvannet år siden var det for å holde en workshop for elever der, en låtskriverworkshop. Også på den turen skrev jeg mye materiale, sier han og forklarer skolevalget på videregående:

– Den skolen hadde det beste tilbudet og de beste bølgene på fjorden utenfor. Jeg driver med bølgesurfing. I tillegg tilbød de musikkundervisning, og jeg hadde en veldig dyktig gitarlærer der. Det var mine formative år på mange måter, sier han.

– Jeg oppdaget mange nøkkelband da jeg var der borte, som Joy Division, The Smiths, Nick Drake, New Order og dyrket videre interessen min for Neil Young og Motorpsycho. Det var også i Wales jeg begynte å stemme om gitaren min, stemme den dypere for å passe bedre til toneleiet mitt.

Musikk & Film

Høsten 2014 ble det gitt ut et album som bærer Raabes navn, da han laget det instrumentale lydsporet til kortfilmen, «Å Sove Med Øynene Åpne», laget av noen studenter ved NISS, sammen med bandet Dunkelvolt, opprinnelig fra Ålesund.

– Jeg komponerer mye og det å jobbe i studio med popmusikk er både dyrt og tidkrevende, sier han.

– Det er mange parter som er involvert, studiomusikere, mastring og miksing, pirking og perfeksjonering. Instrumentalmusikk er noe jeg driver med på siden og som jeg liker godt å gjøre. Jeg har gjort flere rare kunstneriske prosjekt, musikk til teaterstykker, jeg har komponert til diktopplesninger, film og laget originalmusikk for NRK Radio.

– Nå ser det også ut som om jeg får musikk plassert i en ny norsk storfilm, men det kan jeg ikke så mye om allerede i år.

– Ikke en viss «Snømannen», vel?

– Det kan jeg ikke si noe om, men det er veldig moro.

Raabe er fra Ålesund og har bodd i Bergen i litt over fire år. – Jeg føler at dette er hjemme nå, forteller han.

Raabe er fra Ålesund og har bodd i Bergen i litt over fire år. – Jeg føler at dette er hjemme nå, forteller han. Foto:

Gjenklang av inspirasjon

I Raabes dype røst og skarpskodde lydbilde på «idiographic» kan man trekke ut referansetråder til hans musikalske inspirasjonskilder. I den sammenheng våger han seg utpå med en påstand.

– Jeg blir inspirert i min låtskriving av mine helter, men jeg har ingen spesifikke musikalske forbilder. Jeg tror... og dette er kanskje en vågal påstand, men jeg tror ikke at noen er originale.

Alt handler om å blande stiluttrykk, det er det som skaper progresjon, selv hos pionerer som Thurston Moore eller Andy Warhol, for den saks skyld, mener han.

– Det handler om å bli inspirert av ulike kilder og skape et nytt uttrykk av det. Jeg tror at min plate høres original ut, selv om den innehar tydelige referanser til fortiden er den også veldig fremtidsrettet og moderne. Det er ikke en retroplate, selv om jeg har retrosmak. Det handler om at jeg er veldig interessert i musikkhistorien.

– Er det mye å henge fingrene i med en dobbel bachelorgrad i tillegg til plateslipp?

Ja, men musikken har vært hovedprioriteten de siste tre årene. Samtidig så liker jeg godt å studere, musikken og studiene glir også litt over i hverandre. Det gjorde det ikke på NHH, så der sluttet jeg etter et år. Før det første var det mye mer obligatorisk aktivitet enn jeg trodde på forhånd, og så fant jeg ut at jeg har mindre naturlige evner for økonomi enn det jeg har for å skrive og resonnere.

Raabe, som slapp sin aller første singel på Spotify høsten 2012, har tre spillejobber i Tyskland på programmet i neste uke, før en norgesturné er neste punkt på kalenderen. Til høsten skal han fokusere på Europa med en nysignert avtale med et tysk bookingselskap i lommen.

– Jeg kommer til å turnere mye i Europa til høsten. De konsertene jeg har gjort ute til nå har vært veldig stas. Jeg må innrømme at jeg syns det er flatterende at noen som snakker et annet språk, langt borte, får et forhold til musikken min, sier han.

Norge er jeg fortsatt mest kjent i Bergen og av dem som hører på meg, kjenner jeg jo de fleste, sier han og smiler.

Artikkeltags