Gå til sidens hovedinnhold

– På sikt er målet å ikke være en utgiftspost for dem

Boksalongen på Litteraturhuset er ikke lenger et prøveprosjekt

Artikkelen er over 5 år gammel

Boksalongen, som oppsto da ingen andre ville drive med bokhandel i Litteraturhuset, har fått innvilget videre drift.

Da Boksalongen startet opp i 2014 sa de at de hadde som mål å gå i null. Nå mener de at det er andre ting som er minst like viktige.

– Det er et definisjonsspørsmål, siden vi også skal fungere som resepsjon for Litteraturhuset. Den biten er såpass avgjørende. Vi vil nok alltid ha hakket større utgifter enn det vi får inn, men det er likevel innenfor hva som er akseptabelt og greit for Litteraturhuset, forklarer Jenny Sulland.

Sammen med Ane Wraamann Wathne startet hun opp den frie bokhandelen på Litteraturhuset i Bergen for to år siden.

Underskuddet dekker Litteraturhuset.

– Målet er jo på sikt å ikke være en utgiftspost for dem. Grafen går ikke så bratt, men den går oppover, sier Wathne, og forklarer at de ikke tror at de går i null enda, men venter på endelig rapport fra fjoråret.

– Vi har fått innvilget videre drift av styret, og har altså gått fra å være et prøveprosjekt til å ha en fast drift. Det ville de aldri gjort hvis de hadde følt at vi var en byrde, sier Sulland.

Forventet mer skepsis

– At ikke noen vil drive en bokhandel her er et problem. Det er litt skuffende at ingen av de store kjedene eller forlagene har sett det som sin oppgave å få til en ordentlig bokhandel her, sa daglig leder Kristin Helle-Valle til BA for to år siden.

Etter å ha fått et endelig nei fra Norli om å etablere seg i huset besluttet Sulland og Helle-Valle, å gjøre alvor av spøken dem imellom om å starte bokhandel selv.

– Vi hadde et sånt øyeblikk hvor vi klisjeaktig så på hverandre og bestemte oss for at vi måtte jo bare prøve. Vi kunne ikke ikke ha prøvd, sier Sulland.

Wathne forteller at da Litteraturhuset åpnet virket det som om folk var litt ute etter å ta dem på ting, og at da de åpnet Boksalongen var de derfor redd for samme typen skepsis.

– Jeg ventet derfor på at folk skulle komme innom bare for å teste oss: «Har du den litt obskure klassikeren av Bjørneboe?» Men sånn har det ikke vært i det hele tatt.

De er begge enige om at også forlagene har vært veldig medhjelpelige.

– De er veldig forståelsesfulle og kule og gir oss masse tips. Det er også veldig gøy å ha inne flere av mikroforlagene, og noen bare sender bøker til oss uten at vi spør etter dem. De vil bare at de skal finnes. Privatpersoner som er sitt eget forlag kommer jo også innom.

– Alltid en motbevegelse

Bokhandlerbransjen er i konstant endring, også i Bergen. På tampen av fjoråret startet Bergen Kristne Bokhandel opp i Øvregaten, mens Norli i Torgallmenningen 7 måtte legge ned etter over hundre år i drift.

– Fysiske bøker har nesten blitt retro på samme måte som vinyl. Alt er på skjerm nå. Med en bok må du sitte i ro, begynne på begynnelsen, og lese deg mot slutten. Det oppstår alltid en motsatt bevegelse i samfunnet.

En undersøkelse Ipsos gjorde i fjor viser at på landsbasis så oppgir 75 prosent at de har kjøpt en bok i 2014, noe som er 3 prosent bedre enn året før. Kun 63 prosent av dem som hadde kjøpt en bok oppga at de hadde kjøpt den i en bokhandel, noe som er 2 prosent ned fra året før.

Kommentarer til denne saken