Allerede nå, mens  snøen daler, ribben er inntatt og nissen har delt ut gaver, kan vi glede oss til neste års sommerfestivaler på Vestlandet. Flere av musikkfestivalene frister med store navn på plakaten.

Store utenlandske navn

Ikke overraskende er de største utenlandske trekkplastrene foreløpig hos festivalen i hjerte av Bergen, nemlig på Bergenfest.

Fra 15. – 18. juni kan bergenserne oppleve den amerikanske rockgruppen Wilco, islandske Sigur Rós, kjendiskokk og rapper Action Bronson, Years and Years, Norgesyndlingen Astrid S, hiphoperen Yelawolf, britiske Wolf Alice, svenske Ghost og den lokale bergensgruppen Great News.

Fest på Tysnes

Karpe Diem, Sondre Justad, Alphaville, Lars Winnerbäck og Sigrid Moldestad er navnene Tysnes lokker med.

Karpe Diem har slått godt an med sin siste utgivelse «Heisann Montebello», hvor blant annet førstesingelen «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» har blitt mye omtalt.

Her får justisminister Anders Anundsen og innvandrerkritiske nettroll krass tilbakemelding av Oslo-guttene. Låten fikk terningkast seks av flere medier og rullet kjapt inn på mest spilte-lister landet over.

– Vi ser og hører hva publikum ønsker og er veldig fornøyd med å gi dem Karpe Diem. Programmet vårt er en miks av det vi selv vil levere og det publikum ønsker. Lars Winnerbäck er en artist med masse kredibilitet og med en stor fanskare i Sverige, som vi ønsker å vise frem.

Det forteller festivalsjef Sigvard Madsen.

– Vi er en hummer- og kanarifestival som prøver å nå ut til alle mellom null og 100 år.

Aurora til Bygdalarm

Foreløpig er det kun Bergens yndling, Aurora, som er bekreftet til Bygalarm neste sommer. Den idylliske festivalen i Øystese er mer enn fornøyd med å kunne presentere denne solstrålen på plakaten.

– Vi har aldri fått så stor dekning på et slipp før enn når vi delte nyheten om at Aurora gjester festivalen neste sommer, så vi vet at dette er en veldig riktig og viktig booking, forteller festivalsjef Kirsti Aksnes.

I januar vil flere navn på plakaten bli avslørt.

– Vi er kjempeglade for at Aurora gjester oss i Øystese, og det er en liten julepresang til folket at vi slipper nyheten nå før jul, sier hun og ler.

 Bygdalarm har 10-års jubileum i 2016.

– Det skal bli en skikkelig bursdagsfest og derfor vil resten av programmet komme til å by på ekstremt gode liveopptredener, forteller Aksnes.

Barnas største idoler

5. august gjester tvillingguttene Markus og Martinius Os sin egne sommerfestival, Osfest. De skal spille på et formiddagsarrangement, og det er liten tvil om at alle rundt ti års-alderen i Bergen og på Os vil stille.

– Vi har allerede solgt 3500 billetter til den. 60 prosent av billettene der er kjøpt utenfor Os, forteller festivalsjef Ole Reinert Berg-Olsen.

For den litt eldre garde er det annonsert at Vamp spiller fredag ettermiddag. Berg-Olsen lover mer kjøtt på beinet snart.

I tillegg til disse fire, har Sotra fått en ny festival fra og med neste år: Fjell Festning. Der skal blant annet Razika, Hvitmalt Gjerde og Daniel Kvammen spille.

Statlig støtte

Tidligere i desember ble det klart at både Bygdalarm og Bergenfest mottar økonomisk støtte fra Norsk Kulturfonds musikkfestivalordning. Bergenfest mottar 1,1 millioner kroner i tilskudd, mens Bygdalarm får 200.000 kroner ekstra å rutte med i budsjettet sitt. Det er festivalsjefen overlykkelig for når BA forteller henne nyheten.

– Vi er alltid spente på resultatet av søknaden vi sender inn, så dette er en stor lettelse. Kulturrådets musikkfestivalordning er en viktig del av budsjettet vårt, i tillegg til gode sponsorer, sier festivalsjefen.

Osfest og Tysnesfest derimot, mottar ingen støtte. Tysnesfest hadde heller ikke søkt om et tilskudd.

– Vi har ikke søkt de siste årene fordi vi føler at vi faller litt utenfor kriteriene deres, forteller Madsen.

– De er veldig sjangerstyrt, mens vi ønsker å treffe alt og alle, legger han til.

Tysnesfest overlever på lokale sponsorer og besøkstall.

Osfest har søkt for tredje året på rad, og ikke fått støtte.

– Vi synes det er rart at vi ikke får, men så lenge vi selger billetter er det ikke et problem. Vi har også god støtte i det lokale næringsliv og i Os kommune.

Madsen forteller de har en god støtte i lokalsamfunnet og tilbyr dem også en del gratisarrangement.

– For eksempel har vi gratiskonserter på sykehjem, det er de pårørende og eldre glade for.