– Det har ennå ikke helt gått opp for folk at FM forsvinner

En gjennomgang av landets 430 kommuner viser store forskjeller i dagens radiotilbud. Løsningen er en digitalisering av radioen, på lik linje som fjorårets TV-digitalisering, og fordrer en klar slukkedato for dagens analoge FM-nett.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .

En gjennomgang av landets 430 kommuner viser store forskjeller i dagens radiotilbud. Løsningen er en digitalisering av radioen, på lik linje som fjorårets TV-digitalisering, og fordrer en klar slukkedato for dagens analoge FM-nett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix . Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mens politikerne krangler om slukking av FM-nettet, venter bilistene fortsatt med å skifte til digital radio i bilene sine.

DEL

Det begynte med Senterpartiet som ville utsette slukkingen av FM nettet fra neste år. Så ville Frp stanse hele slukkingen. Dermed kastet Ap seg på slukningsaksjonen. Nå er hele saken utsatt. Og forhandlerne venter fortsatt på at det skal gå opp for folk flest at de må skifte ut FM-radioen sin i bilen.

Begynner slukking i januar

Siden første vedtak om nytt digitalt radionett, for 16 år siden, har alt gått som planlagt inntil for få dager siden. Det har lenge vært planlagt: Fra 11. januar begynner slukkingen av FM-nettet i Norge.

Grunnen til at Frp ville stanse slukkingen av FM-nettet var at en ikke er helt sikker på at det nye DAB-nettet vil være like sikkert for beredsskapen i Norge som FM-nettet. Dermed eksploderte den politiske debatten rundt hele slukkingen for få dager siden.

Tirsdag ble saken utsatt etter forslag fra Arbeiderpartiet.

Fra 21. juni begynner slukkingen av FM-nettet i Hordaland. I løpet av september skal etter planen hele Hordaland gått over til DAB.

Venter rush

Ett år før den opprinnelige slukkedatoen, i januar i år, ringte BA til en rekke radioforhandlere i Bergen. Da hadde allerede Norges Automobil-Forbund (NAF) har oppfordret bileiere til å forberede seg for DAB i to år. Nå har det snart gått tre år siden de første oppfordringene gikk ut.

– Vi får nok et rush neste år, sa daglig leder for Bilradiospesialisten på Paradis, sa daglig leder for Bilradiospesialisten på Paradis, Eirik Midtbø, til BA 11. januar i år.

Bilradioforhandleren i Fana solgte da rundt fem, seks DAB-radioer til bil hver dag.

– Mange kunder tror det kommer bedre og billigere løsninger. Andre vil bare vente, sa Midtbø til BA.

25–30 i uken

Vi ringer opp igjen Midtbø nesten elleve måneder senere for å sjekke status.

– Utover høsten har det vært mye, men det virkelig store rushet kommer nok ikke før rundt 11. januar når den første slukkingen skjer og folk forstår at det gjelder dem også, forteller Midtbø.

– Hvor mange DAB-enheter vil du anslå at dere har solgt per dag nå i løpet av høsten?

– Sikkert 25–30 stykker.

– Har folk mange spørsmål når de kjøper seg DAB?

– De har mange spørsmål de som kommer til oss. Det går på alt fra antenner til hvilken type DAB de skal ha. Vi har et verksted hvor det er fem mann som løper seg i hjel for å fikse DAB, forteller han og legger til:

– På nyere biler, etter 2012, funker USB-inngangen slik den skal, mens på eldre er det ofte like billig å skifte hele spilleren. Du får en grei DAB-spiller til rundt 1000 kroner.

Ap fikk bred støtte

Senterpartiet har bedt Familie- og kulturkomiteen om å se på en utsettelse av FM-slukkingen. Komiteen sa nei i den innstillingen som ble lagt frem på Stortingets talerstol tirsdag formiddag. Men Frp har kommet på banen og krevd slukking av hele nettet. Så krevde Arbeiderpartiet at man utsetter hele saken til beredskapsspørsmålet er besvart.

Nå vil et nesten samlet storting kreve svar fra fire statsråder om spørsmålet rundt beredskap og DAB.

Det var Ib Thomsen fra Frp, som i forrige uke at han ville stanse hele slukkingen av FM-nettet når Stortinget skulle behandle saken i dag.

Men Ap krevde at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og tre andre statsråder redegjør for hva regjeringen egentlig har for planer for slukking av FM-nettet, og om de egentlig har kontroll over beredskapen når DAB tar over for FM i løpet av 2017.

Slutt om en drøy måned

I flere år har radiobrukerne blitt fortalt at i 2017 er det slutt. Den årlige kostnaden for drift av FM-nettet er mellom 200 og 250 millioner kroner. I flere år har regjeringen(e) planlagt og bygd ut DAB-nettet i Norge.

MANDAGENS BA-LEDER: BA mener: Entusiasmen for nytt radionett dabber av!

Flere radioer har for lengst gått over til DAB, og mange av stasjonene har bare FM-konsesjon til siste dag dette året.

LES OGSÅ: De minste radiostasjonene får fortsette på FM 

NRK alene betaler rundt 150 millioner kroner årlig for leie av DAB-nettet.

Rett før målstreken

Det gjenstår bare dager før en begynner å slukke FM-nettet. Frp har satt hele det politiske landskapet i sving for å få tvunget et svar fra fire statsråder rundt beredskap og overgang til DAB. I tillegg til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), gjelder svarkravet rundt beredskap også justisminister Anders Anundsen (Frp), samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Artikkeltags