Erna Solberg har endelig åpnet lommeboken for kulturen i Bergen. Rett før det braker løs med valgkampanje og valgflesk, lover statsministeren penger til både oppussing av DNS og Sentralbadet.

100 millioner til DNS

For det første vil Solberg og regjeringen oppgradere DNS-bygget, noe statsministeren mener er på høy tid. Hun vil at regjeringen skal bevilge drøye 100 millioner til DNS i revidert nasjonalbudsjett. Pengene blir fordelt i år og neste år.

– Den Nationale Scene er en viktig og tradisjonsrik scenekunstinstitusjon i Norge. Den er et av våre fremste teatre, og vårt eneste nasjonale teater lokalisert utenfor hovedstaden, sier Solberg til BA.

Det fredede teaterbygget fra 1909 forvalter en av landets eldste teaterinstitusjoner. Regjeringen ser behovet for rehabilitering.

Med disse nyhetene bidrar regjeringen til et viktig løft for kulturlivet i Bergen.

Bør iverksettes umiddelbart

Det er blitt gjennomført en konseptvalgutredning for DNS, og denne utredningen har blitt kvalitetssikret av eksterne konsulenter.

I en rapport har regjeringen fått et meget tydelig råd: Tiltak for å gjennomføre rehabilitering av tak og fasade bør iverksettes umiddelbart. På grunn av eksteriørets meget dårlige tilstand, bør rehabilitering få særlig høy prioritet.

– Det er helt nødvendig å rehabilitere Den Nationale Scene, og jeg er derfor glad for at vi skal bruke om lag 100 millioner kroner på dette i 2017 og 2018. Det fredede teaterbygget fra 1909 har en av byen flotteste og mest sentrale plasseringer på Engen, og forvalter en av landets eldste teatertradisjoner, sier Solberg til BA.

Store summer også til Sentralbadet

Carte Blanche er også stedet som får en økonomisk hjelpende hånd i jakten på eget hus. Nå tyder alt på at det blir Sentralbadet. Tidligere i dag ble det sluppet en rapport som fortalte at Bergen kommune planlegger å bygge en billigere versjon av et scenekunsthus i Sentralbadet, der både Carte Blanche og BIT Teatergarasjen får plass. Nå lover Erna Solberg & Co. å hjelpe med over 200 millioner kroner.

I forrige runde, da et scenekunsthus – da med DNS som en tredje aktør, ble presentert til 900 millioner, ville ikke regjeringen en gang nevne penger til Sentralbadet i neste års budsjett. Nå kommer det penger i revidert nasjonalbudsjett.

– Nå har Bergen kommune planlagt en løsning med ombygging av Sentralbadet til scenekunsthus, og de har søkt om statlig investeringstilskudd for å kunne realisere planene, sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, BA.

Fortjener eget hus

– Jeg er glad for at vi kan presentere en av de viktigste kulturnyhetene i Bergen på mange år, sa Erna Solberg under Høyres start på valgåret.

Hun forteller at Carte Blanche fortjener et eget hus.

– Carte Blanche er vårt nasjonale kompani for samtidsdans som produserer dans av høy kunstnerisk kvalitet, som også gjør seg bemerket internasjonalt. Det er helt avgjørende at de nå etter ti år får permanente lokaler i Bergen, sier Erna Solberg til BA.

Ikke glemt

Tidligere styremedlem og Høyre-politiker, Peter Christian Frølich, er glad regjeringen endelig åpner lommeboken mot Vestlandets hovedstad.

– Det var i ferd med å sette seg et inntrykk av at Bergen var glemt av regjeringen. Dette viser hvor feilaktig den påstanden er, sier Frølich til BA.

- Overmodent tilskudd

Teatersjef for DNS, Agnete Haaland, hadde akkurat landet i Estland da hun ble bedt av statsministerens kontor om å komme bort på Lysverket.

– Det var litt seint for meg å snu, sier Agnete Haaland og ler.

Hun er overlykkelig over å få 40 millioner kroner i revidert statsbudsjett og 61 millioner kroner på neste års budsjett fra regjeringen.

– Vi har akutte vedlikeholdsbehov, så dette var overmodent. Det lekker vann rett inn i teaterhuset, og vi er sprengt på areal. Jeg er kjempeglad for Norge og Vestlandet at dette løftet kommer nå, sier Haaland.

– Er du ikke redd dette bare er valgflesk?

– Nei, jeg er ikke redd for det. Det hjelper selvsagt at det er høy vestlandsrepresentasjon i regjeringen, sier Haaland og smiler.