Gå til sidens hovedinnhold

Jette Christensen har nominert kvinneaktivist til Fredsprisen

Ap-topp nominerer BIFF-gjest, Jaha Dukureh, til å motta verdens høyeste utmerkelse

Artikkelen er over 3 år gammel

Jette Christensen (Ap) har nominert gambisk kvinneaktivist til Nobels fredspris.

I fjor var gambiske Jaha Dukureh i Bergen under BIFF, der filmen om hennes kamp mot omskjæring av kvinner i hjemlandet ble vist.

Møtte Jaha

Filmen «Jaha´s promise» ble presentert under fjorårets filmfestival, og nå har Christensen nominert hovedpersonen selv som en verdig vinner av Alfred Nobels fredspris.

– Jeg møtte henne under BIFF i fjor. Det hun forteller er en veldig gripende historie, sier Jette Christensen til BA.

Hun har nominert kandidater til fredsprisen tidligere, men dette er første gang hun går ut offentlig med det.

– Saken hennes er utrolig viktig, ikke bare for det som skjer i Gambia, men for resten av verden også, sier Ap-politikeren.

Skryter av BIFF

Hun er storfornøyd med det arbeidet BIFF gjør.

– BIFF er demokratiserende. Festivalen åpner øynene våre, lærer oss om nye tema og ikke minst viser de unge gjennom skoleprogrammet at verden må endres og at hver enkelt kan bidra, sier Christensen.

«Jaha´s promise» handler om Jahas kamp mot Gambias religiøse ledere og regjeringen for å fjerne den tusen år lange tradisjonen omskjæring av nyfødte jenter.

Filmen griper rett inn i den globale debatten rundt omskjæring av kvinner.

– Det viktigste med Jahas kamp er at loven ble endret og at den faktisk blir fulgt opp i Gambia, sier Christensen.

– Jeg har nominert Jaha fordi hun er et levende bevis på hva troen til et enkeltstående menneske kan få til, at et enkelt menneske kan forandre verden, sier nestlederen i Hordaland Arbeiderparti.

Alle kan bli nominert

Alle levende personer kan bli nominert til å motta Nobels fredspris, men ikke alle kan nominere.

Listen er lang over dem som er kvalifisert til å sende inn sitt navnebidrag til fredsprisen til Alfred Nobel (1833-1896). Medlemmer av nasjonalforsamlinger og nasjonale regjeringer kan nominere. Det kan også personer som tidligere er mottakere av Nobels fredspris.

Universitetsprofessorer, nåværende eller tidligere, kan også nominere.

– Enormt inntrykk

Ansvarlig for skoleprosjektet til BIFF, Håkon Tveit, ble mektig imponert over Jaha Dukurehs historie da hun besøkte Bergen under filmfestivalen.

– For bare en uke siden kom en bekjent av meg, som underviser, og fortalte at elevene som møtte Jaha, ble stimulert til å lære mer, forteller Tveit.

Skoleprogrammet til BIFF setter opp dokumentarer for skoleelever der de også får møte aktivister i forbindelse med dokumentaren.

– Vi vil at elevene skal møte folk som er med på å endre verden, sier Tveit.

Han forteller at BIFF-sjef Tor Fosse alltid har vært opptatt av at filmfestivalen skal være en samfunnsaktør og arena for debatt, med særlig fokus på skoleelever.

Tveit synes det er veldig flott at Jette Christensen har nominert Jaha Dukureh til Nobels fredspris.

– Det viser at hun følger med på hva som skjer her i Bergen. I tillegg er Jaha en verdig kandidat for å motta fredsprisen. Hun gikk fra å være et offer til å bli en lederstjerne, ikke bare i Gambia, men globalt, sier Tveit.

Fakta

Jaha Dukureh

Ble født i 1989 eller 1990 og er en gambisk kvinnerettighetsforkjemper.

Dukureh ble omskåret da hun var under en uke gammel. Hun er grunnleggeren og leder for organisasjonen Safe Hands for Girls, en organisasjon som arbeider for å få slutt på omskjæring av nyfødte jenter.

 

Kommentarer til denne saken