I et klipperom på kaien ute på Verftet, og i et annet klipperom i Oslo, legges nå siste hånd på en film som allerede har blitt omtalt mye: Aurora-filmen.

«En gang Aurora», som er arbeidstittelen på dokumentaren, har fulgt Os-artisten lenge, på plateinnspilling i Sør-Frankrike med albumet som kom fredag, «Infections of A Different Kind», i Brasil, på turné i Europa, hjemme i Norge og i USA.

Totalt 85 opptaksdager klippes ned til en 52 minutters lang dokumentar som først skal vises på NRK i desember. Festivalversjonen av filmen blir på rundt 70 minutter.

Det siste året har blant andre filmens produsent, Thorvald Nilsen, reist til filmfestivaler i Malmö, Toronto, Leipzig, Bologna og til Cannes.

– Det gjør vi for å skape interesse. Håpet er at det vil generere en premiere på en filmfestival på nyåret, sier Nilsen til BA.

Vi møter ham sammen med regissørene Stian Servoss og Benjamin Langeland.

Møter amerikanerne

Førstkommende mandag og tirsdag, inne i Grand Selskapslokaler, skal de forsøke å selge filmen til amerikanske strømmetjenester. I anledning BIFF og nystartede DOC Norway Market kommer nemlig flere amerikanske aktører til Bergen.

Blant dem er Netflix, og sjef for HBOs dokumentaravdeling Greg Rhem. Viktige filmfestivaler som Tribeca kommer også.

Det er Vestnorsk filmsenter og Norsk filminstitutt som har etablert det som skal bli en årlig markedsplass i Bergen for norske dokumentarfilmprodusenter, rettet mot det nordamerikanske markedet. Målet med initiativet? Å stimulere til økt salg og distribusjon av norsk kvalitetsdokumentar til Nord-Amerika. Vestnorsk filmsenter og Norsk filminstitutt har kuttet over 150 innsendte bidrag ned til 32, og i den potten ligger altså Aurora-dokumentaren.

– Vi får syv minutter på å presentere filmen, og på den tiden skal vi også vise traileren, som er på drøyt tre minutter. Det blir syv viktige minutter, slår Nilsen fast.

Få uker siden

De siste opptakene til dokumentaren ble gjort for få uker siden. Langeland og Servoss forteller dette om prosessen:

– Jeg kan vel si at jeg aldri har sett en dokumentar som denne, sier Servoss.

– Aurora har vært fantastisk, og vi har fått mulighet til å være samtalepartner med henne. Det gjør filmen spesiell. I tillegg har vi forsøkt å se verden gjennom hennes øyne. Både under Beatles-tilstander i Brasil og plateinnspillingen i Provence.

– Har filmen blitt som dere tenkte da dere begynte å jobbe med den for over to år siden?

– Vi satt opp et slags regnestykke før vi begynte og har truffet på alt, men én ting kunne ikke vi styre; kraften og tilstedeværelsen til Aurora. Den imponerte oss stort, sier Langeland.

Penger inn

«En gang Aurora» har fått støttepenger fra mange hold, fra NRK, Vestnorsk filmsenter og Norsk filminstitutt, fra den finske kringkasteren Yle, fra DR i Danmark, fra Fond fra Lyd og Bilde og Nordisk Film og TV Fond. Mediefondet Zefyr har støttet lansering. Fra Norsk filminstitutt alene fikk regissørene 1,8 millioner kroner i produksjonsstøtte i november i fjor.

– Dette er rett og slett et salgsmarked for norske dokumentarer. Etter en tøff utvelgelsesprosess står vi igjen 32 veldig spennende prosjekter som enten er ferdig eller tett på ferdig, sier daglig leder for Vestnorsk Filmsenter, Stine Tveten, til BA og legger til:

– Det er jo første gang vi gjør dette, men vi håper jo at det blir god match. Får vi et salg eller to er vi kjempehappy. Da har vi noe å bygge videre på neste år.