– Barn må lese mer tegneserier

Øyvind Naterstad er festivalsjef for Raptus. Han er strålende fornøyd over å ha fått hit storheter som Don Rosa, Janry og mange andre tegneserietegnere. Nå håper han på en oppsving blant lesermassene også.

Øyvind Naterstad er festivalsjef for Raptus. Han er strålende fornøyd over å ha fått hit storheter som Don Rosa, Janry og mange andre tegneserietegnere. Nå håper han på en oppsving blant lesermassene også. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mens stadig færre av oss leser tegneserier, har det aldri kommet så mange søknader om å lage tegneserier for barn som i år.

DEL

I helgen har ett av byens sentrale hotell vært fylt til randen av tegneserierelskere, selgere, tegnere og andre som liker å kle seg ut. Tegneseriefestivalen Raptus har siden 1996 fått fraktet den ene tegneseriehelten etter den andre til byen, og dette året har ikke vært noen unntak.

Vil ha flere til å lese

Festivalsjef Øyvind Naterstad har glist seg gjennom hele helgen. Festivalen han og så mange andre frivillige elskere av den tegnede serie, har kjempet med nebb og klør for å holde liv i det som er regnet som Norges største tegneseriefestival.

Det er et godt stykke opp til velmarksdagene tilbake rundt årtusenskiftet, da flere tusen valfartet til Grieghallen og en superpopulær seriefestival.

– Tegneserier lever fortsatt i beste velgående, men stadig færre barn leser dem, mens stadig flere voksne leser tegneserier, sier Naterstad.

LES OGSÅ: Don Rosa: – Kan vi ikke heller snakke om chili 

Mange lager serier

Det ironiske er at Kulturrådet tidligere i år kunne melde at stadig flere har søkt om å få støtte til å lage nettopp tegneserier for barn. I siste søknadsrunde, gikk 11 av 16 tildelinger til slike prosjekter.

– Barn lærer utrolig mye av å lese tegneserier. En får leselyst, i tillegg til at barn virkelig koser seg når de leser tegneserier. Det handler om å ta bort telefonen og tableten og heller gi barna en tegneserie, sier Naterstad til BA.

«Tegneseriekrigen»

Stjerner med tusj i hånd, som Don Rosa, Mike Collins, Janry og ikke minst Grzegorz Rosinksi har kommet til byen for å velsigne sine tilhengerne med debatt, strektegninger og signaturer med stø tusjhånd.

Tre av de virkelig store tegnerne braket sammen søndag i en debatt om forskjellene mellom amerikanske og fransk-belgiske tegneserier.

Hvem er hvem?

For dem som ikke vet hvem Janry er, så har han tegnet serieikonet Sprint i en årrekke. Mike Collins er mest kjent her til lands som mannen som har tegnet Varg Veum, samt mannen som har tegnet juleheftene om Flåklypa de siste par årene, Thierry Capezzone. Alle disse tre møttes til dyst søndag for å diskutere seg frem til hva som er best av serier i den transatlantiske debatten.

– Det er interessant å se forskjellene mellom fransk-belgiske serier og amerikanske, forteller Janry.

BA fikk noen sjeldne minutter sammen med den lavmælte franske tegneren, mens en sprudlende Capezzone lovet tegneseriekrig fra scenen.

– Det kan bli en interessant debatt her, sier mannen som har tegnet Knoll og Tott, Rasmus Klump og flere H.C. Andersen serier.

Onkel Skrue-kongen

Køen for å få en signatur av selveste Don Rosa snirkler seg gjennom hele hotellbygningen. Veldig mange har funnet veien til Raptus for å få et lite øyeblikk med den legendariske tegneren.

Amerikaneren kom med et aldri så lite hjertesukk da BA møtte tegneren torsdag.

– Problemet er at en av en million barn leser tegneserier nå. Det er for lite, sa Don Rosa skuffet.

– Foreldrene har et ansvar her. Tegneserier må bli mer tilgjengelig i hjemmet, sier festivalgeneralen.

Han er glad for at stadig flere vil lage tegneserier her i Norge.

Støtteordningen var ny i fjor, og har som mål å bidra til at norsk litteratur har høy kvalitet og større bredde.

Artikkeltags