Prisbelønte Absence Crew har blitt 15 år, og feirer det med å investere «Mitt dansecrew»-premien på 500 000 kroner i breakeforestillingen «Norr». Det viser igjen i både Tors lysende hammer, vikinginspirerte kostymer, Fenrisulven med lysende øyne, projiserte tegninger og gjennomarbeidet koreografi.

Men viktigst av alt er det at de har investert sine mesterlige breakeferdigheter og hele sin kreativitet i forestillingen. Det gir vanvittige krumspring, levende hjul og bevegelser raskere enn øyet. Absence danser fletten av alle, og nå gjør de det som norrøne guder.

Breaker verden frem

Dansegruppen har gått fra fantastiske «Jungelboken» og sin egen, oppfinnsomme «Askeladden på nye eventyr» til en forestilling inspirert av norrøn mytologi. En volve, eller spåkvinne, begynner på fortellingen om skapelsen av verden. Odin gjør entre som en vikingsuperhelt i Ole Petter Knarviks høyreiste skikkelse. Han breaker jorden frem og styrer dansen. Daniel Grindeland og Piero Issa gjør Tor og Balder til breakemestere klare for sprell, og får publikum til å klappe med når gudene fester og danser på hendene. Bare Absences b-boys har humoren til samtidig å legge inn en henvisning til MC Hammer med Tors «Hammer time!».

Men livet er ikke bare en fest i Åsgard. Som i «Voluspå» og «Edda» får vi spådommen om Balders død og ragnarok, noe som plager allfader Odin, Balders far. Den slu Loke, hans sønner Fenrisulven og Midgardsormen, og jotnene truer gudenes verdensorden. Samme hvor mye Odin prøver å beskytte sønnen blir gode Balder målet for Lokes ondskap.

Tegneseriehelter

Historien fortelles både gjennom breaking, saltoer, replikker, en fortellerstemme, tegninger, animasjon og dramatisk musikk. Til å begynne med er det litt uvant at Daniels Tor med hammeren spiller mot en projisert tegning av Midgardsormen. Men den gjennomført tegneserieaktige stilen fungerer siden gudene også portretteres som superhelter i en tegneserie. Stan Lee og Marvels tegneserier er ikke så langt unna, heller ikke filmene om Thor. «Norr» spiller både på vår kulturarv og populærkultur. Bruken av slow motion i kampscenene og den animerte pilen som snur seg mot Balder gir også en filmatisk følelse.

Handlingen brytes opp av korte og morsomme fakta om gudene på scenelerretet, som for eksempel at Tor har lavere IQ enn Loke. Men det er Tor i Daniel Grindelands skikkelse som er helten i forestillingen, der han ikke bare gyver løs med hammeren sin, men utfordrer fysiske lover i utrolige akrobatiske stunt. Halvard Haldorsen gjør også Heimdall til en imponerende skikkelse som nærmest svever mer enn han står stille.

Fantastiske koreografier

Sammen klarer sekstetten å skape ikke bare ragnarok, men breaking på så høyt nivå at det til tider tar pusten fra deg. Forestillingen er en styrkeprøve i seg selv. Danserne kriger med hele kroppen, og noen av felleskoreografiene er fantastiske.

Innimellom veksles det fra alvor til morsomme sprell, som de primitive jotnene som drar frem publikummere og tøyser med dem. Eller Tor som sklir ned på scenen på en jotne.

Alle overgangene er ikke like gode. Men med sin kreativitet og til tider overmenneskelige bevegelser vinner Absence publikum over på sin side. Med «Norr» har barna fått nye helter, og det skader ikke at de lærer noe om fortidens helter samtidig.