Ikke bli overrasket dersom Whitneys debutplate «Light Upon The Lake» dukker opp på utallige lister over 2016s beste plater når musikk-året snart oppsummeres. Bandet oppstod etter at Chicago-gruppen Smith Westerns, som også lå trygt forankret i et varmt indielandskap, la ned instrumentene like før jul i 2013.

Nå er Whitney klare for Bergenfest.

– The Donnas var tatt

I forkant av konserten bandet gjorde på Landmark i sommer gjorde BA et intervju med Julien Ehrlich, bandets trommeslager og sanger, som også var medlem i Unknown Mortal Orchestra tidligere. Her er noen av svarene han ga:

– Fortell om navnet. Hvem er Whitney?

– The Donnas var tatt, så da tok vi det nest kuleste jentenavnet. Det er Whitney, svarte han.

Han fortalte også at bandet er i gang med oppfølgeren til «Light Upon The Lake». Den kommer en eller gang i løpet av 2017.

– Vi hadde to ukers pause fra turné i juli og da laget vi den første demoen. Vi har litt fri innimellom reising i høst også og da skal vi få gjort mer.

– Er det ikke ok å få en pause for å fokusere på nytt materiale?

– Jo, mange har det sånn, men Max og jeg lager bedre låter jo tettere vi lever på hverandre over en lang periode, så turné er egentlig ideelt for oss.

Ehrlich sa også litt om overgangen fra Smith Westerns til det som skulle bli Whitney.

– Max Kakacek og jeg måtte bruke et år på å få Smith Westerns ut av hodet og blodet. Det tok lengre tid enn jeg hadde trodd, men vi ville ikke bare kaste oss inn i et nytt bandprosjekt. Vi måtte føle at vi begynte på nytt. Det var helt essensielt.

Da de to endelig følte at de var klare dro duoen til et solvarmt San Fernando Valley i Los Angeles. Der slo Ehrlic og Kacek opp et telt i bakgården til produsent Jonathan Rado fra California-bandet Foxygen.

– Vi ville ikke trenge oss på Jonathan og samboeren, så teltet i hagen fungerte helt topp. I tillegg var sommeren nydelig.

En sofa i Bergen

Innspillingen ble til den bejublede debuten «Light Upon The Lake» som kom i juni år og inneholdt de pirrende singlene «No Woman» og «Golden Days». Den har gjort at Ehrlich og Kakacek har spillejobber ut 2017. På veien liker de to å unngå hoteller.

– Det henger litt sammen med teltet vi sov i utenfor Jonathans hus. Vi liker å være tett på folk, møte folk på en annen arena, og gjerne deres. Vi pleier å krasje på en sofa hos en fan etter konsert. Det er mye bedre.

I samme rennet som Bergenfest slipper Whitney er det også klart at australske Julia Jacklin kommer. Fra før er Bryan Ferry, John Olav Nilsen & Nordsjøen, Passenger, Benjamin Clementine og 9 grader nord blant artistene som er klare for sommerens festival.