– Jeg klager ikke over været, ikke i det hele tatt, sier operasjef og dirigent Anne Randine Øvreby.

Det blåste godt da BA ble med på en av de mange prøvene som blir holdt på Bergenhus festning. Fredag 14. august er det premiere på «Carmen», og dirigenten tror på en skikkelig folkefest i Bergen.

Opera i regn og storm

– Det har aldri før vært solgt så mange billetter til sommeropera på forhånd før, sier Øvreby som arrangerer sommeropera for 24. gang.

– Totalt er det rundt 4.000 billetter, og til nå har vi solgt 40 prosent, forklarer hun.

Men det er ingen tvil om at været vil ha sitt å si for besøkstallene. Ifølge dirigent Øvreby kan det bety en forskjell på flere hundre mennesker.

– Nå er det heldigvis meldt bra vær de første dagene. Men litt regn skremmer ikke oss. Jeg husker i 1998 da vi satt opp «Den flyvende Hollender» i Solheimsviken. Da var det syv grader og storm. Vi måtte tilkalle spesialisthjelp for å sikre teltet, men vi avlyste ikke, sier Øvreby og ler godt.

Rigging av kulissene er godt i gang og scenen nærmer seg klar. Noe må imidlertid byttes på grunn av været. Plaststoler må erstattes med noe som tåler litt mer vindstyrke.

Ingen mikrofoner

«Carmen» er en fransk opera skrevet av Georges Bizet. Operaen hadde premiere første gang i Paris i 1875.

– «Carmen» er nok den mest spilte operaen i verden og selv om man ikke kjenner historien vil de fleste kjenne igjen melodiene, sier Øvreby.

Årets sommeropera fremføres akustisk, helt blottet for mikrofoner, men Øvreby er ikke bekymret over at lyden ikke skal nå frem.

– Nei, lyden skal bære helt frem. Og med en sangstemme skal det kunne nå 40 til 60 meter. I tillegg har vi satt opp treverk rundt scenen som skal gi god akustikk, beroliger dirigenten.

Vil nå bredt

Hovedrollene spilles av rumenske Julia Merca og Irakli Kakhidze fra Georgia. Men dirigenten er også glad for informere om å ha fått med seg flere lokale til årets oppsetting.

– Vi har seks av elleve egne fra Opera Bergen med, og det er vi veldig stolt av, sier hun til BA.

Tanken bak sommeropera er å nå ut til et bredere publikum og gjerne folk som aldri har vært på opera før. Øvreby kan røpe at det blir elementer i forestillingen som vil være spennende for flere enn operaentusiaster.

Kraftig kuttet

– Jeg vil ikke røpe for mye, men vi har vært kreativ med denne oppsettingen denne gang, og jeg kan si så mye som at det inneholder akter med diverse eksklusive kjøretøy, sier hun hemmelighetsfullt.

Stykket er også blitt kraftig komprimert for anledningen. Originalt varer forestillingen fire timer, men Øvreby har kortet den ned til drøye to timer.

– Vi har bare lagt inn en pause. Når man ser en slik forestilling inne i Grieghallen for eksempel, tåler man litt mer og det gjør ikke så mye om det drar ut, men når regnet sildrer ned utendørs må man høre det som virkelig er flott, og vi har derfor kuttet en del av de kjedelige dialogene, sier hun.

Fremdeles har både den entusiastiske dirigenten og Opera Bergen mye arbeid som gjenstår før premieren, men det legger ingen demper på humøret.

– Vi ser virkelig frem til dette, og om været blir som lovet, skal det bli virkelig flott. Bra blir det uansett vær og vind, sier Øvreby og smiler.