Bergensfestivaler vil skape nordisk gigant

Hans Fredrik Hag (Innovasjonsuken OPP), Vilde Blomhoff (Vill Vill Vest), Stine Fantoft                   (Bergen Design Festival) og Maria Dalland (Bergen internasjonale filmfestival). foto: Chris Aadland

Hans Fredrik Hag (Innovasjonsuken OPP), Vilde Blomhoff (Vill Vill Vest), Stine Fantoft (Bergen Design Festival) og Maria Dalland (Bergen internasjonale filmfestival). foto: Chris Aadland

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fem bergenske festivaler skal nå samarbeide. Målsettingen er hårete.

DEL

Mange har så vidt begynt å komme i vater etter festivalene i sommer. Men ikke før høstdraget i luften har rukket å blåse gjennom byen kommer alle september-festivalene.

Les mer: Spellemannvinnere til Vill Vill Vest

Nordisk SXSW

Bergen Design Festival, som tidligere het Raff designuke, arrangeres for syvende år på rad.

Fortsatt ferske Vill Vill Vest skal følge opp fjorårets første festival, mens BIFF, som byttet tidspunkt på filmfestivalen fra oktober til september for fire år siden, har blitt arrangert siden 2000. Slenger du Innovasjonsuken Opp og spillutviklerkonferansen Konsoll i samme hatten har du fem festivaler i Bergen som alle arrangeres i noenlunde samme tidspunkt i slutten av denne måneden.

– Visjonen er å skape et nordisk South By Southwest, forteller prosjektleder Stine Fantoft Berg.

For ordens skyld: South By Southwest i Austin, Texas er det største bransjetreffet i verden innen musikk, film, digital kommunikasjon og teknologi.

– Vi skal bygge på noe av det Bergen gjør best, nemlig å samarbeide. Det finnes så mange interessante tverrfaglige felt som man bedre kan utforske sammen, enn hver for oss, sier festivalsjef for Vill Vill Vest, Vilde Blomhoff, videre.

Innovasjonsuken Opp er nykommeren i hatten. Ambisjonen deres er å vise frem innovasjons- og gründermiljøet i Bergensregionen mellom 25. og 30. september.

Hva samarbeider de om?

Allerede i februar i år skrev BA at Vill Vill Vest og BIFF skal samarbeide om å skape krysningspunkter mellom film og musikk. De to står blant annet sammen bak en musikkvideokonkurranse på USF Verftet med ti nominerte filmer, og en konsert med den snart albumaktuelle duoen Misty Coast.

Bergen Design Festival på sin side samarbeider blant annet med Vill Vill Vest om sesjonen «Design meets music» under musikkfestivalens konferanseprogram. Der kommer nemlig briten Charlie Drinkwater fra plateselskapet Island Records for å snakke om den visuelle profilen til stjerneskuddet Sigrid.

I Visningsrommet USF og på Rom 8 i Vaskerelven står utstillingen «Horizons», som toucher borti både film, visuell kunst og ny teknologi. Utstillingen tar utgangspunkt i musikken til den LA-baserte elektronikaartisten Bonobo – der publikum kontrollerer musikken.

VM-kollisjonen

Blomhoff i Vill Vill Vest forteller at flere av aktørene tidligere har snakket om et samarbeid.

– Men det begynte vel kanskje da vi skulle sette datoer for årets festival og fant ut at datoene vi hadde i fjor kolliderte med sykkel-VM. Og hadde vi, for eksempel, lagt det etter VM hadde vi kollidert med BIFF. Da tok vi en telefon og snøballen begynte å rulle. I arbeidet har vi forsøkt å finne noen naturlige samarbeidsmuligheter – og dem er det mange av. Vi har funnet ut at det er bedre å samarbeide enn å komme i veien for hverandre. Da kan vi også potensielt nå ut til flere, sier hun.

– Det er få uker igjen til festivalstart. Hvor ligger dere inn det største trykket fremover?

– Programmet er klart og vi har innholdet, men ikke formen. Nå er det en stor logistikk-kabal som skal gå opp for å presentere innholdet på en best mulig måte for publikumet vårt.

Artikkeltags