Programmet er ennå ikke sluppet, men i dag kan BA fortelle om flere av filmene som skal vises under festivalen som starter 26. september.

– Vi har hentet inn mange gode dokumentarfilmer fra årets Sundance-festival, forteller festivalsjef Tor Fosse, og viser til den kjente filmfestivalen som arrangeres hvert år i byene Park City, Salt Lake City, Ogden i Utah og i skibygden Sundance i USA. Årets festival gikk av stabelen i januar.

– Det er blitt den viktigste festivalen vår for oss, viktigere enn Cannes på mange måter. Sundance har veldig mye bra dokumentarer, og vi var tre fra BIFF-systemet som var på Suncance i år for å programmere.

Av filmene som kommer i BIFF-programmet er «The Cleaners», en dokumentar om den anonyme gruppen på flere tusen mennesker som jobber med å sensurere innlegg på Facebook fra Manila. Hvordan balanserer de retten til å ytre seg fritt med hatmeldinger? Hva er kunst, hva er porno, hvem bestemmer hva som er innenfor?

Les mer: Regissørstjernen er på plass i Bergen

Mer politisk

Den Amy Adrion-regisserte dokumentaren «Half The Picture» handler om den skjeve kjønnsbalansen i Hollywood-systemet og handlingsrommet for kvinnelige regissører. Den plukket BIFF også opp under Sundance.

Filmer med et tydelig politisk bitt fant BIFF-medarbeiderne også på Sundance i vinter. Blant annet Maxim Pozdorovkins «Our New president», som sirkler seg inn på den russiske TV-dekningen av det forrige presidentvalget i USA. Den gir et innblikk i hva russerne, både folket og det offentlige, syntes om Trumps valgseier.

– Hovedvekten av dokumentarene på Sundance er politiske, i større grad enn andre festivaler vi er på. Det er nok også der vi finner de meste kontroversielle filmene. I tillegg er de opptatt av mye av de av de samme tingene som oss, som klima.

Les mer: – De klappet da det ble gjennomført en halshogging

Hektisk periode

Om drøyt to uker skal hele BIFF-programmet vært ferdig.

– Nå er det en veldig hektisk periode, alt skal ferdigstilles. Den mest spennende tiden i løpet av året er rundt Sundance i januar og filmfestivalen i Berlin i februar. Det er da vi begynner å forme programmet vårt.

I fjor ble BIFF og musikkfestivalen Vill Vill Vest arrangert i samme tidsrom. I en sak i BA i januar 2017 snakket Fosse og daværende programmerer for Vill Vil Vest, Karen Sofie Sørensen, om et utvidet samarbeid. I år toner de ned samarbeidet.

– Vi fant ut at det var dumt å ligge samtidig, det blir mye som skjer for folk. Vi har riktignok fortsatt et samarbeid om en musikkvideokonkurranse, som finner sted under BIFF, sier Fosse videre.

På Øya i helgen

Filmfestivalen har blant annet også et samarbeid med Øyafestivalen, og i helgen ble BIFF-dokumentaren «Believer», som følger Imagine Dragons-frontmann og mormonen Dan Reynolds vist under arrangementet Øyakino på Ringen Kino i Oslo.

– I fjor hadde dere «The Square» som åpningsfilm. Hva med åpningsfilmen i år?

– Vi ser litt an åpningsfilmen. Vi har ikke bestemt oss ennå, og det går nok en uke til før vi lander noe, fortsetter Fosse

1. august gikk også fristen ut for norske filmskapere å sende inn sine bidrag til BIFF.

– Det kom inn så mye at det blir vanskelig å velge, over 60 norske dokumentarer og omtrent like mange kortfilmer.

Biff-dokumentarer

«Minking the gap». Regi: Bing Liu.

«The devil we know». Regi: Stephanie Soechtig og J. Seifert

«Generation Wealth». Regi: Lauren Greenfield.

«Anotes Ark». Regi: Mathieu Rytz.

BIFF starter 26. september og avsluttes 4. oktober.