– Det har vært en tung avgjørelse, sier teatersjefen til BA.

Personlig valg

Han har bestemt seg for å ikke søke på stillingen han selv har hatt i nesten fire år. Carte Blanche søkte etter teatersjef på åremål fra sommeren 2018. Det blir ikke med Sharifi i søkerbunken.

– Det er et personlig valg. Jeg måtte bestemme meg for om jeg vil flytte til Bergen på permanent basis og bli bergenser. Det ligger for mye historie for meg i Oslo til at jeg klarte å gi slipp.

Men han er ikke ferdig som teatersjef før sommeren neste år. Fire produksjoner skal gjennomføres før tiden som teatersjef for det internasjonale dansekompaniet er over.

– Jeg er engasjert som alltid, og jeg skal gjennomføre disse produksjonene. Det skal bli veldig spennende, sier Sharifi.

– Sentralbadet er mye større enn Carte Blanche 

Ikke lett

Han vet at det ikke blir lett å flytte fra Bergen når åremålet er over.

– Bergen er en helt fantastisk by. Samarbeidsviljen mellom kulturinstitusjonene er unik i Bergen. Jeg tror ikke man finner andre byer der en samarbeider så lett, sier teatersjefen og henviser til Carte Blanches prosjekter med DNS og BIT Teatergarasjen.

Han har vært med på å styrke dansekompaniet inn i fremtiden. Hooman har vært en sterk stemme i forhold til at dansekompaniet skulle få sitt eget hus.

– Hvilken type skal ta over etter deg?

– Der stoler jeg helt og fullt på styret. De kommer nok til å finne en god erstatter når jeg ikke lenger er teatersjef. Jeg kommer til å gjøre mitt for at overgangen skal være best mulig.

Han har god tid til å finne ut hva han skal gjøre med fremtiden.

– Akkurat nå konsentrerer jeg meg om å gjøre en best mulig jobb for Carte Blanche.

Les også: Samarbeider for første gang

Fantastiske år

Hooman Sharifi er glad for årene han fikk her i Bergen.

– Det har vært en fantastisk tid. Når jeg gir meg neste år har jeg vært teatersjef i fire år. Jeg er takknemlig for at styret i Carte Blanche ga meg sjansen til å styre dansekompaniet. Det har vært utrolig lærerikt, sier Sharifi.

– Hva har vært det beste?

– Det har vært å lære noe hver dag. Den følelsen av at «dette kunne jeg ikke», og så få det til, har vært helt utrolig.

Da Hooman Sharifi fikk jobben som teatersjef var det 37 søkere til stillingen. 29 av søkerne hadde base utenfor Norge. Den gang var det koreograf Sharifi som var det heteste navnet på søkerlisten.

Og som vi alle vet, så endte han opp med jobben i 2014.

Trist

Kulturbyråd Julie Andersland (V) ville helst sett at Hooman Sharifi gjorde bergenser av seg.

– Dette kom litt brått på, sier Julie Andersland.

Kulturbyråden skulle helst sett at Hooman Sharifi ble ved sin lest på Carte Blanche.

Hun har alltid hatt et godt forhold til den norsk-iranske teatersjefen.

– Han har vært en markant stemme, som har tatt Carte Blanche videre. Vi kommer til å merke at han forsvinner, sier kulturbyråden.

Hun synes det er dumt at Hooman Sharifi ikke vil bli bergenser på heltid.

– Det er et personlig valg, og det ligger ingen dramatikk i det, så da er det bare synd at vi mister en slik viktig kulturskikkelse, sier Andersland.

Det er ikke hver dag at en finner samfunnskritiske koreografer som Sharifi.

– Han har vært en tydelig stemme, men jeg er sikker på at styret kommer til å finne en god etterfølger, sier Venstre-politikeren til BA.

God jobb

Hun synes Sharifi har vært viktig for byen Bergen og kulturbyråden på flere områder.

– Han har vært godt kunstnerisk valg, og han har vært tydelig i arbeidet med å finne et hus til Carte Blanche, sier Andersland.

Stillingsutlysningen har allerede vært ute en stund.

Over ti søkt jobben

Carte Blanche-direktør Tone Tjemsland kan fortelle at over ti allerede har søkt stillingen som teatersjef for dansekompaniet.

Hun respekterer det valget Hooman Sharifi har tatt.

– Det er et personlig valg. Han har vært i tenkeboksen, og når han velger å slutte, så er det slik det er med åremål, sier Tjemsland.

Hun har likt å samarbeide med Sharifi.

– Han har en veldig klar tanke om hva han vil kunstnerisk. Det synes jeg er fint å arbeide med. Jeg har hatt et veldig godt samarbeid med Hooman. Han er en fin fyr, sier Tjemsland til BA.

Ikke for sent

Går du med en teatersjef i magen, så er det fortsatt ikke for sent. I midten av mars går fristen ut for å søke på stillingen.

– Vi har fått inn over ti søknader hittil, både nasjonale og internasjonale navn. Når fristen er gått ut, offentliggjør vi hvor mange og hvem som har søkt, sier Carte Blanche-direktøren.

Tjemsland synes det er en spennende tid fremover.

– Det er helt klart at folk med spisskompetanse på samtidsdans og ledererfaring ikke vokser på trær.