Det er ikke bare pepperkaker og forventningsfulle barn som fyller Sentralbadet om dagen.

I et rom noen etasjer over står Marie Blokhus, kanskje best kjent for det norske folk gjennom karakteren Maria Lerke i de første sesongene av «Side om side». Der spilte hun kjæresten til Vidar Magnussen-karakteren Jonas.

Fra sin plass bak skrivebordet og PC-en med lydfiler ser hun intenst på Iren Reppen og Marianne Nielsens spill. 36-åringen beveger kroppen fra side til side, i rytmen til dialogen. Her inne er det nemlig prøver på stykket «Våre barn» hvor Reppen, Nielsen og Jon Ketil Johnsen spiller. Stykket har premiere på Lille Scene lørdag 5. januar.

Humoren

«Våre barn» handler om at verden er i ferd med å gå av hengslene og vi møter to pensjonerte kjernefysikere på et landlig sted, der de oppholder seg midlertidig. Like i nærheten har det nemlig vært et skjelv og en tsunami som har skadet et atomkraftverk. Ekteparet havner midt i et vidtfavnende moralsk dilemma. Sammen med den tredje karakteren har alle jobbet sammen på atomkraftverket.

Stykkets kjerne består av en karakter i eksistensiell krise, relasjoner, ansvarsfraskrivelse, barndom, humor og ikke minst miljøspørsmålet.

– Det er en tematikk i stykket som dessverre er fortsatt like aktuell i dag, sier Iren Reppen inne i det spartanske lunsjrommet ved siden av prøvelokalet.

– Vi har blant annet hatt inne en fysiker og en professor, for å lære, for å diskutere. Og det er et stykke der vi kan diskutere hele veien, og kommer til å gjøre det også etter premieren. Men det er også et stykke som må sette seg i kroppen. Derfor måtte vi komme oss raskt ut på gulvet. Det var vi allerede på dag to, sier regidebutanten fra Tverlandet.

Blokhus, som er sammen med skuespillerkollega Anders Basmo Christiansen og har vært gift med Frank Kjosås, fikk en telefon fra Agnete Haaland tidligere i høst.

– Jeg ble veldig overrasket da hun tok kontakt. Jeg har tenkt litt på det å regissere tidligere og er ekstremt takknemlig for å få komme her til DNS og regissere denne fantastiske teksten.

– Hvordan har det vært i praksis så langt?

– Jeg må bare si én ting; jeg har ingen regiutdannelse og har aldri gjort dette før, men i snakkende stund mener jeg at 50 prosent av regijobben handler om casting. Når du i tillegg har en så god tekst som dette er ikke så veldig stort spillerom for meg å drite meg ut på. Jeg liker å være godt forberedt og presis, men jeg liker også å være veldig åpen for forandringer. Sånn må det være på teater – organisk.

DNS-debuten

Marianne Nielsen er et godt kjent ansikt for DNS-publikumet. Det samme er Jon Ketil Johnsen. Iren Reppen (52), derimot er etter hvert blitt en veteran i det norske teaterlandskapet, helt fra hun debuterte som Julie i «Romeo og Julie» på Trøndelag Teater i 1990. Mange forbinder henne likevel med én spesifikk låt, «De' e' hardt å være mainn», som først var en del av en kabaret med samme navn under Festspillene i Nord-Norge i 1994. Men hun har aldri spilt på DNS tidligere.

– Nei, faktisk. Og jeg gleder meg veldig. Det passet så bra å gjøre det nå, mens jeg var midt mellom to produksjoner. Og det er veldig fint å få være med på Maries regidebut. Vi har faktisk allerede, siden leseprøvene startet, vært ute og drukket øl sammen to ganger. Det er en god start, ler hun.

«Våre barn»

Stykket er skrevet av Lucy Kirkwood og heter «The Children» på engelsk.

Stykket har også blitt spilt på Manhattan Theater Club i New York og på Royal Court Theater i London.