– Teateret kan redde skolen

Trygge på fortsettelsen: Jacob Mæhle (t.v.) og Erik Skutle er instruktører for årets teaterstykke på Fana skoleteater. De er trygge på at fylket ikke legger ned skolen, og dermed skoleteateret.Foto: Kai Svellingen Flatekvål

Trygge på fortsettelsen: Jacob Mæhle (t.v.) og Erik Skutle er instruktører for årets teaterstykke på Fana skoleteater. De er trygge på at fylket ikke legger ned skolen, og dermed skoleteateret.Foto: Kai Svellingen Flatekvål

Artikkelen er over 3 år gammel

Jacob Mæhle og Erik Skutle har ansvaret for det som kanskje kan bli historiens siste akt for Fana skoleteater.

DEL

Vi møter instruktørene Jacob Mæhle og Erik Skutle utenfor Fana gymnas. Skolen er truet. Hordaland fylkeskommune vil legge ned den ærverdige skolen i Fylkestinget i begynnelsen av desember.

Det er det mange som ikke vil.

– Egentlig tror jeg ikke at fylket kommer til å legge ned en kulturinstitusjon som Fana skoleteater, noe de gjør om de legger ned gymnaset, sier Skutle.

– Sier du at det er skoleteateret som eventuelt kommer til å redde skolen?

– Absolutt. Fana skoleteater er den tredje største teaterscenen i Bergen. Jeg tror jeg kan si at det er få kulturinstitusjoner som har fostret så mange kjendiser som skoleteateret, sier Skutle.

Lang tradisjon

Oppsetningen, som har premiere i 8. og 9. januar (ja, du leste riktig), er også av det historiske slaget.

Det er nemlig muskalkomedien «Glease» som fremføres. Det samme stykket ble satt opp for 30 år siden, den gangen Fana skoleteater startet opp igjen etter mange års dvale.

– Den standarden instruktør Espen Wold satte, er slik skoleteateret er i dag. Det gamle skoleteateret var mer drama-aktig, sier Skutle.

Det blir to premierer. Den første er lukket og forbeholdt tidliiigere teatermedlemmer. 9. januar blir den vanlige premieren på stykket.

– Det er tradisjon at tidligere medlemmer av teaterer blir instruktører etter at de er ferdig på skolen. Det kommende stykket blir laget av årets elever, sier Jacob Mæhle.

Begge er kjent fra politikken i Bergen, fra Høyre.

«Glease» er en parodi på «Grease», men også en nynorskparodi, sier Mæhle og smiler.

– Det er litt ironisk at jeg har foreslått å gjøre nynorsk valgfritt på skolene, og så må jeg gjøre et slikt stykke, legger han lystig til.

Døde plutselig

Wold, som var med å starte opp igjen Fana skoleteater og instruktør i syv år, døde plutselig for noen få år siden. Neste års teateroppsetning er en heder til ham også, i tillegg til at en feirer sine 30 år.

– Det kan bli det siste stykket også?

– Det kan det i verste fall, sier Mæhle.

Espen Wold har et navn i skoleteaterets kretser. Stjerner som Ylvis, Raske menn og mange andre scenekunstnere har fått sin debut på Fana skoleteater.

– De hadde ikke vært der de er i dag, uten skoleteateret, sier Skutle.

Instruktørene merker at de kan være inne i siste runde av teaterets historie.

– Det er en viss spenning blant skuespillerne og resten av elevene som er med i teateret. Nedleggingsspøkelset er en x-faktor i det hele. Det har nok også litt med at vi vil levere best mulig dette året, sier Erik Skutle.

Erik Skutle har imidlertid stor tro på at fylkesordfører Anne Gine Hestetun kjenner sin besøkelsestid når det kommer til Fana skoleteater og gymnaset.

– Å legge ned gymnaset i en bydel som er like stor som Ålesund, blir helt feil, sier instruktør Skutle, som ikke helt klarer å legge fra seg politikerhatten.

Kommer alle de gamle kjendisene som har gått på skoleteateret i januar?

– Vi har slengt ut noen følere, og vi har fått mange positive tilbakemelinger. Det skal gå bra, sier Jacob Mæhle til BA.

Artikkeltags