Gå til sidens hovedinnhold

– De tror ikke på oppfølger

Bak Øystein Dolmens smil skjuler det seg et irritert blikk mot Norsk Filminstitutt

Artikkelen er over 4 år gammel

Øystein Dolmen raser etter tredje avslag på støtte til oppfølgeren på suksessfilmen om Knutsen & Ludvigsen.

Det ble et tårevått gjensyn for Øystein Dolmen med sin egen og avdøde Gustav Lorentzens smått ikoniske karakterer Knutsen & Ludvigsen i Fyllingsdalen teater forrige torsdag.

I lykkerusen over at teateret virkelig har ivaretatt karakterenes sjel, er det noe som kaster skygge over gleden over at nok et teaterstykke gir liv til den karakteristiske trønderduoen:

Tre avslag på oppfølgerfilm fra Norsk filminstitutt (NFI).

Det siste avslaget kom nylig. Grunnen fra NFI er at de ikke vurderer filmen som god nok til å oppnå den suksessen produsentene hadde med den første filmen.

Fikk nei til filmstøtte

Da den animerte versjonen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» kom på kino høsten 2015, var den en umiddelbar suksess.

Da filmen hadde premiere på BIFF det året sa Dolmen til BA at han startet å skrive på et filmmanus allerede på 80-tallet.

I etterdønningene av suksessen, ville Dolmen og Tordenfilm lage en oppfølger. Det har foreløpig resultert i flere avslag på økonomisk filmstøtte.

Grunn: – En oppfølger vil bli en fiasko.

– Det var det vi fikk beskjed av NFI Jeg blir utrolig irritert bare av å tenke på det. Med den suksessen vi hadde med «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin», så er det et merkelig argument å komme med, sier Dolmen til BA.

230 000 kinogjengere kjøpte billett til «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin».

– Vi fikk beskjed om at de hadde estimert at en oppfølger bare ville 50 000 færre besøkende sammenlignet den første filmen, forteller halvparten av duoen Knutsen & Ludvigsen.

LES OGSÅ: Stoler fullt og helt på teateret i «Dalen» 

Gir aldri opp

Men Dolmen har ingen planer om å gi opp. Det tok ham og samarbeidspartnerne hans flere år på å få realisere den første filmdrømmen. Han har ikke tenkt å gi seg uten kamp.

– Jeg begynner å lure på om det finnes en skjult agenda for ikke å gi oss støtte til å lage en oppfølger. Jeg begriper i hvert fall ikke hvorfor en ikke skal bevilge midler til en ny film når den forrige gikk så bra, sier Dolmen.

Eric Vogel fra Tordenfilm, som er Dolmens tetteste samarbeidspartner i filmprosjektene om Knutsen & Ludvigsen underbygger det Dolmen forteller.

FIKK DU MED DEG? Absurd barneteater i Fyllingsdalen 

– Vi har søkt om NFI-støtte tre ganger på oppfølgerfilmen. Vi har fått avslag like mange ganger. Men vi kommer aldri til å gi opp. Vi fikk tre avslag før vi fikk støtte til den første filmen, forteller Vogel.

Han er produsent og daglig leder for Tordenfilm.

 

Suksessfilm

Kostnadsrammen for en oppfølgerfilm ligger på rundt 28 millioner kroner. Tordenfilm søkte om tilskudd på inntil syv millioner av NFI.

– Vi søkte om støtte i knallhard konkurranse med mange andre prosjekter. Det er grunnen til avslaget jeg er sterkt kritisk til, sier Vogel.

Den forrige filmen gikk i pluss.

– Jeg har ikke tallene foran meg, men alle som var involvert i prosjektet tjente penger, sier Eric Vogel.

Arve Figenschow er prosjektrådgiver for NFI.

Han var linjeprodusent for filmsuksesser som «Salmer fra kjøkkenet» og «Jeg er Dina».

Det deles ut filmstøtte to ganger i året.

– Et panel på tre vurderer hver enkelt søknadsrunde. En fra NFI og to eksterne, gjerne produsenter eller noen med kinotilknytning. Panelet i denne runden, der oppfølgerfilmen om Knutsen & Ludvigsen var med, vurderte dette prosjektet som like godt som de andre prosjektene. Av seks søkere (prosjekt inntil syv millioner kroner) fikk én støtte, forteller Figenschow til BA.

Forstår en blir negativ

Han forstår at folk som får negativt svar er misfornøyde.

– To prosjekter får støtte av 15 søkere årlig. Dette gir 13 misfornøyde og skuffede søkere. At Dolmen og Vogel er kritiske er ikke noe nytt i dette tilfellet heller, sier Figenschow.

Han understreker:

– Ingen i panelet trodde denne filmen ville nå like langt som den forrige.

Til info: Det var en oppfølgerfilm som fikk all støtte i den siste tildelingsrunden til NFI: «Snekker Andersen og den vesle bygda som glemte at det var jul».

Kommentarer til denne saken