Terningkast 5: Det er heldigvis ennå stjernesaft i jedikraft

Star Wars er tilbake. Det gleder et stjernekrigselskende hjerte.

Star Wars er tilbake. Det gleder et stjernekrigselskende hjerte. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter så mange år kan vi endelig få se en utvikling av Skywalker-sagaen. Om jedikraften er i ferd med å ebbe ut i historien, er det ennå filmkraft igjen.

DEL

Glem Star Wars episode en, to og tre. Gjem dem langt bak i bokhyllen og la støvet ta over. Her er det Disney-Wars som gjelder. Her er det stjernekrig som står i høysetet. Selv om filmen ikke er helt perfekt, og selv om den ikke når helt opp til de gamle klassikerne fra 37 år tilbake, så er denne det nærmeste en kommer George Lucas stjernekriger fra 70-tallet. Her er det bare å bunkre seg opp, lade strålepistolen og forsvinne inn i galaksen med helter, skurker, tro og tvil. Dette er religion for mange og det er alvorlig for de ekstreme.

Star Wars: The Last Jedi

Star Wars: The Last Jedi

Regi: Rian Johnson

Med: Daisy Ridley, Adam Driver og mange flere

Tid: 2 timer og 31 minutter

Aldersgrense: 12 år

Uansett. Stjernekrigen fortsetter i minst et kapittel til, og i den åttende episoden får vi et gjensyn med kjente, kjære og avdøde helter. Det er den samme problemstillingen som alltid, onde sither mot gode jedikrigere. Det er opprørere mot ondskapen. Men det er akkurat det stjernekrigene til George Lucas skal handle om. Det er akkurat dette vi vil se når vi går for å oppleve galaksene og stjernekrigene. Og så får vi et møte med en liten helt fra de gamle filmene. Det er så godt å se at tårene nærmest presser seg frem, men bare nesten.

LES OGSÅ: Hos denne familien blir huset omgjort til et Star Wars-museum 

Det er helt klart at Disney har tatt over styrespakene på stjernekrigen. En liten umerkbar detalj er det lille bamselignende dyret vi ser gjennom filmens forløp. Det her helt krystallklart at en skal selge et ukjent antall små søte sortøyede bamser til tusener av barn. Selv om franchisen Star Wars er massiv er det alltids rom for enda en liten bedårende skapning i butikkhyllene. Det betyr masse penger i kassen, og forhåpentligvis enda flere Star Wars-filmer i uoverskuelig fremtid.

EN KLAR SEKSER PÅ TERNINGEN: Den første ekte Star Wars-filmen på 33 år 

Fremdeles ligger «Star Wars: Rogue One» og troner på toppen over de nyeste stjernekrigsfilmene. Det skal litt til å overgå den. Det er derfor vi kan glede oss over at Disney skal spinne videre på sidehistoriene, men også avslutte Skywalker-sagaen en gang for alle i den kommende nieren. Det skal bli godt med en avslutning. For når noe tar slutt, betyr det i filmverden starten på noe annet. Vi kan bare glede oss – masse.

Artikkeltags