Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Såre sanger fra sjelen

Artikkelen er over 5 år gammel

Amy Winehouse døde av dop, alkohol, spiseforstyrrelse og berømmelse. Men hennes unike stemme lever videre.

Den nye dokumentarfilmen viser i løpet av drøye to timer hennes vei til stjernehimmelen – og til en altfor tidlig død.

Lydspor

«Du kan lære å leve livet. Om du lever det lenge nok». Ordene tilhører Tony Bennett, legendarisk sanger, en av Amy Winehouse sine forbilder, som hun også sang duett med på plate. Dessverre levde ikke Amy Winehouse lenge nok. Hun ble funnet død i sin seng i leiligheten i Camden i London, 23. juli 2011.

Regissør Asif Kapadia har laget en historisk dokumentar helt uten «talking heads». Der mange ville støttet seg på ansikter som fortalte om hennes liv, lar Kapadia stemmene være lydsporet til alle videosnuttene som utgjør denne filmen.

Mange av dem er private. Og de skjuler ingenting. Her er den glade 15-åringen Amy som synger i bursdagen, og som allerede da griper tak i lytteren. Her er den utslåtte og neddopede Amy med sløret blikk og sminken rennende nedover ansiktet.

Tung å betale

«Amy» er en trist film, som det også gjør vondt å se. Hennes sårhet er overalt i hennes sanger. Det var noe av det som gjorde henne så flott som artist, i tillegg til den unike stemmen og måten hun formidlet teksten.

Men denne sårheten gjorde henne også til en plaget sjel. Berømmelsens pris kan som kjent være tung å betale. For Amy Winehouse, svekket av mange års spiseforstyrrelser, alkohol- og narkotikamisbruk, ble livet for vanskelig.

Det kunne ikke bli en happy end for Amy, verken i livet eller på film. Og regissør Asif Kapadia prøver å være like åpen og ærlig i sin fremstilling, som det Amy Winehouse var i sine sanger.

Forgudet begge

Pappa Mitchell kommer ikke alltid like godt ut. Flere av vennene mener at han var mer opptatt av sin datters karriere, enn hennes helse.

Ektemann fra 2007 til 2009, Blake Fielder-Civil var den som introduserte henne til sterkere stoff. Og har sitt å svare for. Men Amy Winehouse forgudet dem begge.

Etter denne filmen skulle du bare ønsket at hun hadde satt større pris på seg selv.

Kommentarer til denne saken