Rundt oss i Visningsrommet USF, gallerilokalet med de store vinduene som vender ut mot gaten på Verftet, går fotografen Øystein Klakegg rundt blant elleve fotografier i glass og ramme. Foreløpig står brorparten av dem innpakket i bobleplast.

Fredag kveld er det åpning. Da skal Frode Grytten lese teksten «..du er på jorden, det finst ingen kur for det!*» som han har skrevet til bildene som viser litt av et cruiseskip, en badestrand, en boligblokk, et sommerstille fergeleie og mennesker på fjelltur. Den vestlandske hverdagen. Det er få ansikter å se. Klakegg legger tyngden på miljøene.

– Jeg har aldri vært særlig glad i portrettradisjonen. Bildene mine er nøytrale og har minst mulig effekter.

Gjestekurator

Det er galleriet Entrée i Markeveien som er gjestekurator i Visningsrommet USF og som presenterer Klakeggs bilder.

– Jeg har mast på Øystein tidligere, men da har han sagt nei. Endelig fikk vi det til, forteller kurator Randi Grov Berger til BA.

Klakegg jobber som reklamefotograf og har tatt bilder for Brann, Norsk Sjømatsenter, Hardanger Bestikk, Hansa og en rekke andre gjennom sitt daglig virke.

– Det er lite som er overførbart fra de bildene jeg tar for kunder til disse, sier han og flytter blikket gjennom lokalet. Bildene har fått navn som «Varmen kom to veker seinare», «Arne bur i nærleiken» og «Thea fikk aldri hund».

– Jeg var tidlig interessert i kunst og det dokumentariske fotografiet, men fant fort ut – blant annet med tre barn – at man ikke kan leve av kunst på heltid. Det går ikke i hop med den personen jeg er.

Likevel har han hele tiden, parallelt med karrieren som reklamefotograf, tatt bilder som har et nøytralt preg over seg og er blottet for effektbruk.

– Disse bildene er dempede. Jeg tar ned fargemetningen istedenfor å pushe den opp som jeg ellers gjør, for å si det sånn, forklarer fotografen.

Helgeaktivitetene

Klakegg har studio på Dokken og derfra har veien vært kort til noen av bildene, som «Nokon eg kjenner har vore på cruise», i utstillingen.

– Ja, de bildene er rett og slett et resultat av beliggenhet, smiler han.

Enkelte av bildene strekker seg helt tilbake til 1994, mens andre igjen stammer fra eldre motiv som Klakegg har fotografert på nytt.

– Det er hverdagsobservasjoner fra Vestlandet. Jeg håper også å snart komme i gang med et nytt prosjekt som skal vise nordmenn på søndagstur, våre unnselige helgeaktiviteter. Jeg er vel for så vidt i gang med det her allerede, sier han og viser vei bort til «Det er flere som går med tights på fjellet no».

Utstillingen åpner fredag 14. august, og står frem til 12. september.