Helge Jordal: – Det er et helvete

Helge Jordal veiver og beskriver, forklarer og viser. Engasjementet til skuespilleren er til å ta og føle på når BA besøker Korskirken, få dager før jubileumsoppsetningen «La Bohème» settes opp. Hilde Ingebrigtsen fra Kre-Aktiv og deltaker Karsten følger med.

Helge Jordal veiver og beskriver, forklarer og viser. Engasjementet til skuespilleren er til å ta og føle på når BA besøker Korskirken, få dager før jubileumsoppsetningen «La Bohème» settes opp. Hilde Ingebrigtsen fra Kre-Aktiv og deltaker Karsten følger med. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Legenden føler han arbeider med ekte bykultur når han styrer regien på «La Bohème» i Korskirken. Men Jordal innrømmer at det også er et kaos.

DEL

Sammen med Camilla Grimsby har Helge Jordal ansvaret for oppsetningen i Korskirken, som har premiere 15. november.

– Da vi feiret Kirkens bymisjons tiårsjubileum, satte vi opp den samme operaen. Nå gjør vi det igjen når bymisjonen fyller 20 år, sier en engasjert Camilla Grimsby til BA.

Et kirkerom med liv

Kirkerommet midt i Bergen sentrum yrer av liv. Korskirken er åpen for alle som trenger et sted å være, og mens Helge Jordal gestikulerer med scenearbeiderne på scenen, sitter en gruppe mennesker bakerst i kirken og drikker kaffe.

Gateprest Trygve Stabrun gliser der han går rundt og kikker.

– Jeg er egentlig bare en som kikker litt strengt rundt meg. Jeg har ikke så mye med oppsetningen å gjøre, sier gatepresten lurt.

Operastykket blir satt opp med alt fra profesjonelle aktører, amatører til gatens faste brukere.

– Vi har hatt veldig kort tid på å sette dette i stand. Det er litt kaotisk rundt oss, sier Grimsby.

Helge Jordal stemmer i.

– Det er et helvete. Vi er inne i en kirke, ikke et teater. Det er kaos hele tiden og alt skal foregå i ett rom der det er folk hele tiden, sier Helge Jordal.

Det er ikke vanskelig å se at den populære skuespilleren stortrives.

Han blir stoppet av nesten hver eneste person inne i og utenfor kirken.

– Helge Jordal er helten for alle disse, smiler Grimsby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Peisbygging: Jan bygger peisen som skal i stykket, mens Charlotte Linn Pedersen fra Kirkens Bymisjon hjelper til.Foto: Arne Ristesund

Peisbygging: Jan bygger peisen som skal i stykket, mens Charlotte Linn Pedersen fra Kirkens Bymisjon hjelper til.Foto: Arne Ristesund

Klart for neste uke

På onsdag braker det løs. Giacomo Puccinis La Bohème passer godt til det arbeidet Kirkens Bymisjon gjør for gatens brukere.

– Dette er kultur for folk som bruker gatene, forteller Camilla Grimsby.

Jordal er imponert over det arbeidet brukerne av Kirkens Bymisjon har gjort for oppsetningen.

– De har gjort en kjempejobb, noe Kirkens Bymisjon også gjør. De tar vare på hverandre. Det er fryktelig mange som er glade i bymisjonen, forteller Helge Jordal.

– Du kan se hvordan brukerne hiver seg rundt og lager scenen til operaen, legger Jordal engasjert til.

For ham er dette ekte kultur, byens kultur. Skuespilleren er opptatt av at kulturen skal gi noe tilbake. Det mener han denne oppsetningen gir.

– Det er så mange som får noe tilbake med en slik oppsetning. Hva får en tilbake med alle disse andre operaene i Bergen? Da kommer stjernene hit, og så drar de igjen. Her blir alt gjort av byens innbyggere. Det er det som er ekte folkekultur, sier Helge Jordal til BA.

Ble operaverksted

Kirkens Bymisjon satte i oktober i gang prosjektet Kre-Aktiv.

– Vi har fått departementsstøtte for å drive dette prosjektet frem til årsskiftet, sier Charlotte Linn Pedersen.

Hun er kreativ leder for prosjektet, som handler om å gi bymisjonens brukere et sted å utfolde seg kunstnerisk i ro og mak.

Kre-Aktiv er en utvidelse av suksesshistorien Hallvardsstuen til Kirkens Bymisjon.

– Her får deltakerne, som vi plukker ut blant dem som bruker Hallvardsstuen, tid til å jobbe med kunst som de ønsker, og med tettere oppfølging av oss, forteller Pedersen.

Hun forteller om deltakere, som sier de ikke har sovet så godt på mange år etter at de har fått være på verkstedet.

– Dette er rusmestring for noen, sier Pedersen.

Men for tiden er det La Bohème som tar opp all plass, og flere av deltakerne uttrykker stolthet og glede over å få være med på operastykket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lysere hverdag

Jan sitter på gulvet og skrur på det som skal bli en vedovn i stykket. Han har fått en mye bedre hverdag etter at han fikk være med i Kre-Aktiv.

– Her er det kjekke folk å jobbe med og enormt givende arbeidsdager. Jeg går herfra med et smil om munnen fordi jeg har gjort noe meningsfullt. Jeg gleder meg til å gå hit hver dag, sier Jan til BA.

Mens arbeidet pågår kommer Helge Jordal inn i rommet. Det er litt kaos rundt alle.

Kulisseprodusent og arbeidsledige Karsten er helt enig med Jan. Han liker å ha noe å gå til.

– Å slite seg ut på noe annet enn det daglige jaget, er herlig. Det er fint å bli sliten på en ordentlig måte og ha noe å jobbe med, sier Karsten.

Han forteller at mange arbeidsledige savner akkurat dette.

– Det er stor forskjell på å være sliten og å være trøtt, forteller Karsten.

Rett ved inngangen står Tommy og maler et portrett av en av sangerne i operaen. Streken er presis, og Helge Jordal er imponert over ferdighetene til deltakeren i Kre-Aktiv.

– Det har vært virkelig gøy å arbeide med La Bohème, og det blir artig å jobbe videre på verkestedet, sier Tommy.

Han forteller at han har lyst å male Helge Jordal når operakaoset er over.

– Jeg kommer hit til Kre-Aktiv for å gjøre noe konkret i fellesskap med andre. Dette er det eneste sosiale jeg har om dagene. Vanligvis kommer jeg hjem til en tom leilighet, sier Tommy mens en annen deltaker på prosjektet, Torbjørn, blir inspirert av verkstedet til å holde på med aktiviteter hjemme.

– Før sov jeg frempå. Nå har jeg noe å gå til, og jeg har begynt å gjøre ting hjemme også, sier Torbjørn.

PS: Deltakerne hos Kirkens bymisjonsprosjektet Kre-Aktiv ønsker at etternavnene ikke kommer på trykk i BA.

«La Bohème»

Kirkens Bymisjon setter opp Puccinis opera i anledning tiårsjubileet for sist gang de satte opp operaen, samt tyveårsjubileet til bymisjonen.

Stykket blir spilt i Korskirken 15., 17. og 19. november.

Veslemøy Fluge Berg, Marianne Juvik Sæbø, Harald Bjørkøy og Olav Veierød er blant de store navnene som skal være sentrale i operaen.

Både Harmonien og Griegakademiet er med på oppsetningen. Profesjonelle, amatører og gatens representanter har alle spilt en viktig rolle i dette stykket.

En av støttespillerne av stykket er Trond Mohn i operaen som har et budsjett på 800 000 kron

Artikkeltags