Kode-direktøren vil flytte inngangen til museet

Juli 2019: Slik ser 2. etasje i Stenersen-bygget ut akkurat nå. Bak veggen til venstre i bildet står deler av utstillingen «Krefter» med kunstnerne Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff.               6. september er det Edvard Munch som skal inn i hovedsalen. alle foto: Dag Fosse

Juli 2019: Slik ser 2. etasje i Stenersen-bygget ut akkurat nå. Bak veggen til venstre i bildet står deler av utstillingen «Krefter» med kunstnerne Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff. 6. september er det Edvard Munch som skal inn i hovedsalen. alle foto: Dag Fosse

Av

Petter Snare vil ha Stenersen-bygget tilbake til slik arkitekten Sverre Lied hadde tenkt det.

DEL

På veggene inne i 2. etasje på Kode 2 er det fortsatt spor etter den store festen Stenersen Varehusfest i februar.

Artister som Moyka og Annie fylte det store bygget med vinduer mot Festplassen og Lille Lungegårdsvann, med lyd den kvelden.

Kort tid etter at festdeltakerne hadde forlatt bygget startet den store rehabiliteringsprosessen av bygget som sto ferdig i 1978.

– Først og fremst er det vinduene som er byttet, forteller Petter Snare, Kode-direktøren, med skinnsko på den grønne presenningen.

Drøyt fem millioner kroner har det kostet å bytte vinduene.

– De måtte skiftes uansett, og det åpnet en rekke muligheter for oss. Blant annet tok vi vekk sikringsveggene som sperret for utsynet til byen, sier Snare.

I tillegg skal gulvet skiftes, et nytt sikkerhetssystem skal på plass, og det skal byttes en hel haug med lys. Fra halogen til LED-lys.

– Akkurat det er en stor kostnad nå, men noe som blir rimeligere på lang sikt, legger Snare til.

Noe som kan komme godt med, det er ingen hemmelighet at Kode har slitt økonomisk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bergens Sparebank, kommunen, Norsk kulturråd og flere private givere var med å finansiere Stenersen-bygget på 1970-tallet.

Bergens Sparebank, kommunen, Norsk kulturråd og flere private givere var med å finansiere Stenersen-bygget på 1970-tallet.

Lieds tankegods

Ifølge en artikkel i Arkitektnytt i forbindelse med Sverre Lieds 90-årsdag i 2008, preget Lied boligutbyggingen i Bergen i etterkrigstiden med en rekke større prosjekter.

Blant annet sto Lied bak Nykirkes aldershjem, HF-fakultetet ved UIB, Haukeland Sykepleierhøyskole og store deler av tidligere Haukeland Sykehus og Troldsalen.

Stenersen-bygget sto ferdig i 1978. Ifølge Snare var litt av tanken til Lied at man skulle kunne se gjennom bygget, det har nemlig glass på begge sider. Men i mellomtiden har mange vegger sperret utsikten fra Byparken og ut i Lars Hilles Gate.

– I løpet av ett til to år vil jeg at mye av det vi ser rundt oss her skal tilbakeføres til litt av det Lied tenkte, og ville med bygget.

Et av de første grepene som ble tatt var å flytte ut et konserveringsverksted i første etasje og la Bergen Assembly flytte inn. Aller helst vil Snare også flytte resepsjon og inngang fra Kode 4 og bort hit. Han vil også rive en vegg fra Bergen Assemblys kontorer og inn i det som i dag er museumsbutikken i Kode 2.

– Vi er ikke på gateplan på Kode 4 i dag og det hadde vært fint om vi kunne være. Det er mulig å få til her inne på Kode 2.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gjerdene utenfor vinduene i 2. etasje skal også byttes ut.

Gjerdene utenfor vinduene i 2. etasje skal også byttes ut.

Åpner 6. september

Snare snur seg og ser mot rådhuset, som også er bygget i brutalistisk stil – det var arkitekten Erling Viksjø som vant konkurransen om å tegne det bygget.

– Disse grepene vi gjør her, gjenoppretter kommunikasjonen med byen – og med rådhuset. Det ligger vertikalt mot dette bygget – og de snakker sammen, sier han og legger til:

– Det vi nå også kan gjøre, er at vi har muligheten til å bygge ny struktur for hver utstilling.

Første anledning blir til den store Munch-utstillingen, som BA har skrevet om tidligere. Den åpner 6. september og står frem til januar neste år.

– Vi skulle begynt med veggene til den utstillingen i neste uke, men det har blitt forskjøvet litt.

Stenersenmuseet

Bygningen skulle huse Stenersens Samling av moderne internasjonal kunst, som ble gitt til Bergen by av Rolf Stenersen i 1971. Bergen kommune stilte tomten gratis til disposisjon.

Lied skal ha vært inspirert av funksjonalistisk museumsarkitektur, spesielt Kunsthaus Zürich og Munch-museet.

På 1990-tallet fikk bygningen et nytt inngangsparti med museumsbutikk og kafé. Kilde: Bergen Arkitekturnytt og Kode

Artikkeltags