– Det var en utilpass situasjon

Joike-TV: Miss Tati, her fra en konsert på Tysnesfest i sommer, er med i NRK-programmet «Muitte Mu» på NRK. Til høyre i bildet: Irem Irem Müftüoglu. arkivfoto: Eirik Hagesæter

Joike-TV: Miss Tati, her fra en konsert på Tysnesfest i sommer, er med i NRK-programmet «Muitte Mu» på NRK. Til høyre i bildet: Irem Irem Müftüoglu. arkivfoto: Eirik Hagesæter

Av

På tre dager skulle Miss Tati lære seg å joike.

DEL

Det har ikke vært så mange av de – veletablerte bergensartister som kaster seg inn i en TV-konkurranse. William Hut var riktignok med i TV 2-produksjonen «Århundrets stemme» i vår.

Til helgen er det premiere på NRK-programmet «Muitte Mu – Husk meg». Det er sesong to av serien som starter til helgen – og det de seks deltakerne skal gjøre er å lære seg å joike på tre dager. Miss Tati er blant deltakere.

Mari Boines joik

Seriens utgangsidé er at deltakerne skal gi en joik til et menneske som har betydd mye for dem.

Det skal de blant annet få til sammen med sin joikementor, Miss Tati har skuespiller Mikkel Gaup som sin mentor.

– Jeg hadde ingen kjennskap til joik på forhånd, bortsett fra at jeg forbinder det med Mari Boine, forteller Miss Tati til BA.

– Men jeg gikk inn i det og lærte hvordan samene ble undertrykt av den norske stat. Der fant jeg en kobling til min egen minoritetsbakgrunn.

I Alta

«Muitte Mu»-episodene ble spilt inn i Alta.

– Det var en utilpass situasjon å gjøre noe jeg ikke kan foran kamera. Samtidig liker jeg utfordringer.

– Du hadde Mikkel Gaup som læremester. Hvordan var det?

– Han var veldig flink, veldig energisk. Han er jo selve «Veiviseren». Han tok i bruk spenstige metoder for å få meg til å slippe meg løs, forteller hun.

– Gruer eller gleder du deg til å se det på TV?

– Gruer meg, helt klart.

– Hvem ga du din joik til?

– Bestevenninnen min, Irem. Å gi noen en lå er noe av det mest personlige du kan gjøre. Jeg var aldri i tvil om at det skulle være henne. Hun har inspirert meg til å gjøre ting her i livet.

«Muitte Mu – Husk meg»

De andre fem deltakerne i TV-serien er Alexander Rybak, Adrian Angelico, Miia, Ida Maria og Christian Ingebrigsten.

På søndag er Miss Tati igjen med som gjesteartist i Fargespill-forestillingen «Det eg e».

Artikkeltags