Her er BAs guide til konsertåret 2018

Amerikaneren Father John Misty spiller på Bergenfest i juni.

Amerikaneren Father John Misty spiller på Bergenfest i juni. Foto:

Av

Dette kan du glede deg til de neste månedene.

DEL

MeningerIngen har lov til å klage over utendørstilbudet på konsertfronten i Bergen. Det har levert over evne i årevis for en by på Bergens størrelse. Det er innendørsmarkedet som har vært, og fortsatt er, den forslåtte akilleshælen.

Da Røkeriet USF gjenåpnet, nyrenovert og fjong i februar 2013, var en av hovedambisjonene å klare å lokke en større andel av mellomstore turnerende navn til Bergen. Det har man, med noen hederlige unntak, ikke lyktes med fullt ut med. Men la den sovende diskusjonen om en byarena ligge litt til og la oss heller se inn i det fortsatt åpne landskapet kalt 2018 som ligger der med en liten rekke av fine lyspunkt.

For konsertåret 2018 byr på både skandinaviske toppnavn, norske legender og smått eksotiske besøk fra både Cuba og Slovenia.

Om vi begynner blant de hjemlige, så fikk Vazelina Bilopphøggers plass på Øyafestivalens siste dag i fjor sommer. Folkets eget partyband som har rullet gjennom landet siden 1980 med lun innlandshumor og smektende melodier (unn deg et gjenhør med alltid like vakre «På magan bak en sten»). Med Øya-jobben åpnet det seg et nytt segment med for Vazelina: kred-kretser åpnet døren for bandet. Nå gliser ikke lenger Eldar Vågan bare fra scener som Tjuvholmen Kro på Hamar og Chat Noir, men også på Rockefeller og Røkeriet USF, hvor de står på scenen 2. februar.

De andre norske som kommer til å virvle opp store følelser på bergenske scener i løpet av året er Susanne Sundfør som gjentar 2017s konseptuelle perle av en konsert i Grieghallen med en dobbeltkonsert samme sted 8. og 9. mai. Kvelertak gjør også to veldig utsolgte konserter på Garage 2. og 3. mars.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Susanne Sundfør spilte gjennom sitt kritikerroste album «Music for People in Trouble» i Grieghallen i september i fjor. I mai er hun tilbake.

Susanne Sundfør spilte gjennom sitt kritikerroste album «Music for People in Trouble» i Grieghallen i september i fjor. I mai er hun tilbake. Foto:

I andre enden av sjangerspennet kommer en av de mest markante vi har på elektronisk musikk, spacedisko-skikkelsen Lindstrøm, til Bergen og Landmark 10. februar. Der gjør han en konsert med sitt femte soloalbum «It's Alright Between Us As It Is» i sekken.

Gå heller ikke glipp av en ytterst sjelden konsertopplevelse med Fever Ray. En av de viktigste stemmene i svensk elektronika, som i høst kom med den etterlengtede oppfølgeren til debuten fra 2009. Den gang kåret The Guardian albumet hennes til det nest beste det året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laibach, som var det første vestlige rockebandet med konsert i Nord-Korea, kommer til Bergen i mars.

Laibach, som var det første vestlige rockebandet med konsert i Nord-Korea, kommer til Bergen i mars. Foto:

En av de mest fremoverlente, men samtidig smått absurde bookingene for 2018 er det slovenske kultbandet Laibach. De var med å forme kunstnerkollektivet Neue Slowenische Kunst i 1984 og har holdt på siden 1980 med sin avantgarde industriell rock. Det ble kastet et nytt lys over bandet da de i 2015 ble det første vestlige rockebandet som holdt en konsert i Pyongyang i Nord-Korea. Dokumentaren om konserten, laget av kunstneren Morten Traavik, – «Då rocken kom til Nord-Korea» – ble også vist på NRK. 1. mai spiller Laibach i Sør-Korea og blir dermed det første bandet som har spilt i de to asiatiske landene som gnisser mot hverandre. Allerede 14. mars spiller Laibach på USF Røkeriet.

Det er langt fra både Nord-Korea og Slovenia til legenden Eliades Ochoa fra Cuba. Han begynte å traktere gitaren som seksåring og ble med medlem i gruppen Cuarteto Patria, som da hadde eksistert i landets nest største by, Santiago de Cuba, siden 1939. Ochoas røtter ligger forankret i det som kalles Son Cubano, en sjanger som oppsto i fjellstrøkene øst i Cuba på tampen av 1800-tallet. Den spanske gitaren er et viktig redskap i Son Cubano. Den har Ochoa med seg på Ole Bull Scene 1. mai.

Det er vanskelig å unngå å se inn i sommeren etter hvert som artistdryppene kommer fra Bergenfest-kontoret. Det blir fint å nikke tilbake til midten av 2000-tallet med Phoenix og ikke minst nyte tonene fra Father John Misty i regnet på Bergenhus Festning.

Artikkeltags