Kommunikasjonsrådgiveren i Geelmuyden Kiese reagerer på all Kygo-skryten.

Hyllesten av Kygo-festivalen sist lørdag vil nemlig ingen ende ta. Til NRK sammenligner musikkjournalist Bård Ose Kygo med The Beatles. Han sier krystallklart at vi ikke forstår hvor stort dette er.

Forrige lørdag anmeldte BA Kygo-konserten låt fot låt.

Kygo og Liverpool

– Skal en sammenligne Kygo med noen andre, så er det de aller, aller største, sier NRK-journalisten til sin egen nettavis.

Ose er programleder for P.I.L.S., og han har skrevet flere bøker om blant andre The Beatles og The Rolling Stones. Radioprateren drar paralleller mellom Kygo og «The Fab Four» fra Liverpool, men uten å sette prestasjonene opp mot hverandre.

– En kan sammenligne Kygo med det The Beatles gjorde for Liverpool og Elvis for Memphis, sier Bård Ose.

Han får støtte av høyskolelektor og markedsføringsekspert ved Handelshøgskolen BI, Morten William Knudsen.

– Norge har tradisjonelt sett vært et land uten for mange internasjonale stjerner. Vi har hatt A-ha og death metal-sjangeren. Nå markerer Kygo seg på verdenskartet i en moderne sjanger, sier høyskolelektoren til NRK.

Knudsen tror suksessen vil føre til økt turisme og omtale i internasjonale media.

Ingen vet hvor Kygo kommer fra

Svein Roger Selle ler når han leser at Bård Ose sammenligner Kygo med The Beatles.

– Ingen i USA vet at Kygo kommer fra Bergen. Spør du noen som digger Ylvis sang «The Fox» i USA, så vil ingen vite at de kommer fra Bergen. Selv om Kygo kommer fra Bergen, så vil ikke det få noen ringvirkninger for byen, sier Selle.

Han mener Bergen må gjøre noe for Kygo.

– Vi kan ikke sitte på ræven og vente på at Kygo skal sette Bergen på kartet. Istedenfor å forvente at Kygo gjør noe for oss, så må vi finne ut hva vi kan gjøre for Kygo. Bygger vi noe for ham eller skaper noe, som for eksempel en Kygo-skole, så vil folk komme hit for å oppleve fenomenet Kygo. Da vil Kygo bli husket i hundre år, og Bergen som byen der han kom fra, sier kommunikasjonsrådgiveren til BA.

De som vet hvor Kygo kommer fra er bergenserne, mener Selle.

Han forteller at han sitter i Oslo på en Workshop.

– Jeg spurte i plenum om alle visste hvor Kygo kom fra. Da svarte de Bergen, men ingen brydde seg om at han kom derfra, sier Selle.

I Storbritannia har de Paul McCartney-skolen og i Bergen har de Femte i Andre, «baren» til Varg Veum. Selle mener vi må gjøre noe slikt for at Kygo skal leve langt inn i fremtiden.

– Edvard Grieg trodde selv før sin død at musikken hans ikke ville overleve 100 år?

– Det er en god sammenligning. Hva befestet Griegs arbeid? Troldhaugen og Grieghallen. Vi må skape noe for Kygo. Da blir han husket som den bergenser han er, sier Selle.

Selle vil likevel understreke at det Kygo har prestert er stort.

Les også

Slik var Kygo-festen