Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir statsbudsjettet for kultur-Bergen

Artikkelen er over 3 år gammel

Sentralbadet får 100 millioner kroner.

Torsdag formiddag la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Kulturdepartementet la blant annet frem sitt budsjettforslag, og i det finner man en rekke tilskudd til kulturlivet i Bergen.

Blant annet er det satt av 100 millioner kroner til den lange sagaen om Sentralbadet og ombyggingen til nytt scenekunsthus, og 61 millioner kroner til rehabilitering av Den Nationale Scene.

Det budsjetteres også med en økning i tilskuddet til museer og visuell kunst på 58 millioner kroner. Blant annet er økningen tiltenkt som økt driftsstøtte til en museer hvor Kode og komponisthjemmene i Bergen faller under.

Delvis fornøyd
– Vi er veldig glade for midlene til rehabilitering av bygget. Det er helt nødvendig, sier teatersjef ved Den Nationale Scene, Agnete Haaland.

Som nevnt tildeles DNS 61 millioner kroner til rehabilitering av lokaler. Noe Haaland håper er et signal fra regjeringen om at de i fremtiden ønsker å støtte teateret med ytterligere midler til oppussing.

– Vi skal lage teater. Vi skal ikke vedlikeholde et museum, sier Haaland.

Videre forteller Haaland at økningen i driftsmidler til DNS dessverre er litt under det de håpte på.

– Økningen i driftsmidler havnet på 2.17 prosent fra 2017. Det kan slå utover kunsten om lønnsutviklingen i 2018 overgår dette.

I alt mottar DNS 122 millioner kroner i driftsstøtte for 2018.

– Vi skal gjøre hva vi kan for å drive kostnadseffektivt, så det ikke går utover kunsten, avslutter Haaland med.

Et sikrere Kode
– Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Kode Kunstmuseer og komponisthjem med 2 millioner kroner for å dekke økte kostnader til vakthold og sikring av museets anlegg, skriver direktør for Kode, Petter Snare til BA i en mail.

Han skriver videre at Kode i 2015 mottok et engangstilskudd sikring, men at de i 2017 i stor grad har måttet finansiere sikringsarbeid på egen hånd.

– Dette tilskuddet var avgjørende for oss, skriver Snare videre, og bedyrer at støtten vil gi dem større stabilitet og forutsigbarhet i sikringsarbeidet i årene fremover.

Høyere moms, høyere priser
I statsbudsjettet kommer det også frem at regjeringen ønsker å øke den lave merverdiavgiften fra 10 til 12 prosent. Blant annet slår dette utover kringkastingsavgift, museum- og kinobilletter.

I effekt vil dette trolig bety en økning i billettpriser.

Regjeringen anslår at økningen fra 10 til 12 prosent vil lede til en inntekt på 530 millioner kroner.

Saken oppdateres.

Kommentarer til denne saken