Gå til sidens hovedinnhold

– Var helt vanvittig!

Generalsekretæren til Norges Musikkorpsforening stråler etter Landsfestivalen

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter fire dager med korpsmusikk tok Landsfestivalen for korps slutt med en heidundrende finale på Fana stadion.

Folkehavet på tribunen til Fana stadion i går ettermiddag var et vakkert skue.

Hele 250 korps har de siste dagene satt sitt preg på Bergens gater i anledning hundreårsjubileet til Norges Musikkorps Forbund. En av dem som bidro til det yrende folkelivet på Fana, var trompetisten Martin Sibiya og hans sørafrikanske Field Band Foundation National Band.

Engasjert publikum

– Det var fascinerende å spille for et så engasjert publikum. Kort og godt en veldig god opplevelse, sier Sibiya.

Korpset han er med i har musikk- og danseprosjekter i vanskeligstilte området i Sør-Afrika. Som en av de eldste frivillige organisasjonene i Sør-Afrika har den rukket å tiltrekke seg folk fra mange ulike kulturer.

– Jeg har vært med siden 1998, mens bandet hadde sin oppstart i 1997. Bandet har tidligere vært i Norge, men det er min første gang her. Vi består av folk fra forskjellige provinser i Sør-Afrika, og blir ledet av fire stykker som har vært med siden begynnelsen, forteller trompetisten.

Den livlige gjengen fremførte blant annet The Lion Sleeps Tonight og den populære sørafrikanske låten Pata-Pata.

– For barna i bandet var det første gang de var med på en tattoo som dette, sier Sibiya.

Tattooen som Sibiya snakker om beskriver egentlig en militær korpsoppvisning, men har de senere årene blitt brukt til å beskrive arrangementer som inneholder andre typer korps også. Og forskjellige korps var det sannelig flust av på Fana stadion.

De danske «drængerne» fra Roskilde Garden, det nederlandske sykkelkorpset Bicycle band Crescendo og Hans Majestet Kongens Garde var bare noen av dem som spilte søndag kveld.

Saken fortsetter under bildet.

 

Med sine karakteristiske blå og røde drakter marsjerte det danske guttekorpset ut på gressmatten.

Danske drenger

– Det er vår første gang i Norge. Tidligere har vi spilt i hele USA, Frankrike og Tyskland, men det her var moro! sier Nicolas Fromseier på kornett. Generalsekretær i Norges Musikkorps Forbund, Karl Ole Midtbø, så de unge danskene fremføre blant annet «Satisfaction» fra Rolling Stones og «Seven Nation Army» fra The White Stripes. Han er henrykt over søndagens finale når BA ringer.

– Hele festivalen har vært helt fantastisk fra A til Å. Og i dag var helt vanvittig. Det er sjelden Fana stadion gjester så mange publikummere, tror jeg. Det må ha vært opp til 8000 tilskuere der oppe på tribunen! sier en fornøyd Midtbø.

Generalsekretæren lot seg imponere av det han fikk se i finværet.

Imponert sjef

– Garden satte jo prikken over i-en med sin imponerende presisjon, som de alltid gjør. Samtidig var det stort å få se det unike samholdet til våre sørafrikanske venner. Vi var vitne til energibombe uten sidestykke, sier Midtbø.

En av de presise gardistene var Kim-André  Furnes Olsen. Den unge bergenseren er instruktør for drilltroppen til garden, og syntes det var stas å få opptre for bergenspublikumet.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Det er jo gøy å reise til Bergen for å spille. Man føler seg hjemme, så litt ekstra stas er det, forteller han.

Etter førstegangstjenesten gikk han befalsskolen for det bar til Nord-Norge, før han kom tilbake igjen til drilltroppen som instruktør. Han tror det var flere blant publikummerne som syntes det var ekstra stort å være til stede.

Saken fortsetter under bildet.

– Folk flest er jo veldig glad i garden, men i dag var det jo mange unge korpsmusikanter som kanskje en dag kunne tenke seg å opptre med Hans Majestet Kongens Garde. Tror nok de syntes det var gøy å se på.