Terningkast 5: «Man blir faktisk sittende å gispe...»

Mirjam (spilt av Josefine Frida, nummer tre fra venstre) oppsøker en langt mer ytterliggående menighet enn den hun opprinnelig tilhører sammen mor moren, lillesøster og stefar og pastor Per (spilt av Nicolai Cleve Broch).

Mirjam (spilt av Josefine Frida, nummer tre fra venstre) oppsøker en langt mer ytterliggående menighet enn den hun opprinnelig tilhører sammen mor moren, lillesøster og stefar og pastor Per (spilt av Nicolai Cleve Broch). Foto:

Av

Glitrende «Disco» river og sliter i troen.

DEL

En av de sterkeste essayene i John Jeremiah Sullivans klassiske samling «Pulphead», som kom på norsk i 2015, er beretningen om da forfatteren leier seg en bil og drar inn i noe ukjent; til verdens største kristenmusikkfestival – Creation.

Essayet gir et skarpt innblikk i den kristne populærkulturen, som i stor grad lever i en parallell virkelighet. Teksten forteller om hvem som er ekvivalenten til U2 i kristenrocken og hvordan en festivalcamp lyses opp av Jesus.

Vi som er utenfor denne verdenen vet særdeles lite om hvordan det ser ut på innsiden.

Premiereklare «Disco» gjør noe av det samme. Den pirker borti miljøer der pastorer er velfriserte hipstere. Og der menigheten kjører lettbeinte sangnumre med røykmaskiner og Myra i en gjesterolle.

Vi beveger oss inn i miljøer som sjelden eller aldri blir portrettert i norsk film - regissør Jorunn Myklebust Syversen researchet seg rundt i frikirkelige miljøer før hun gikk i gang med «Disco».

Filmen er bygget opp rundt skuespiller Josefine Frida, for alle kjent som «Skam»-Noora, og hennes rolle som Mirjam. Som verdensmester i disco freestyle dans, stedatter av pastoren Per i menigheten Friheten og med en mild hånd om de yngste troende, er 19-åringen et vandrende prakteksemplar i Friheten.

Men det lugger i terrenget rundt Mirjam. Hennes mor vil ikke fortelle hva faren gjorde med Mirjam da hun var liten, stefar Per krever mer og mer av henne og så kollapser hun under VM. Det planter en rekke spørsmål i Mirjam som fører til at hun i all hemmelighet drar.

Hun drar ut til en øy og blir med en strengere konservativ menighet på leir. Der er metodene er langt mer ytterliggående enn i Friheten. Mirjam må renses og man blir faktisk sittende å gispe i setet av det som utspiller seg.

Film

«Disco»

Regi Jorunn Myklebust Syversen

Med: Josefine Frida, Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal, Andrea Bræin Hovig, Espen Klouman Høiner, Fredericke Rustad Hellerud og Terje Syversen

Tid: 1 t. 35 min.

Alder: 12 år Vises på BIFF 3. oktober.

Ordinær kinopremiere 4. oktober.

Artikkeltags