Slik tjener gatesangeren gode penger

Clare Means er på en mini-norgesturné som etter konserten på Bergen International Americana Festival i helgen tar henne videre til tre konserter i Oslo.

Clare Means er på en mini-norgesturné som etter konserten på Bergen International Americana Festival i helgen tar henne videre til tre konserter i Oslo. Foto:

Av

Fra gatesanger til americana-festival i Bergen. Singer-songwriteren Clare Means skaffer seg fans via livestreaming.

DEL

Til helgen går HP Gundersens nye americana-festival av stabelen, over to dager på henholdsvis Underlig og Ole Bull Scene.

– Jeg vil at folk skal få vite at det finnes et annen tilnærming til musikk. Jeg har hørt alle live og vet cirka hva som er i vente. Noe en aldri har opplevd før, og mest sannsynlig ikke vil få oppleve igjen. Dette er organisk musikk på veldig, veldig høyt nivå. På Festspillene-nivå, vil jeg si, sa Gundersen til BA i forrige uke.

En av artistene som skal spille landet i byen allerede på mandag og har innlosjert seg på lystgården Christinegård.

Clare Means møter BA i gul sommerkjole, store solbriller og gitaren på ryggen. Det har hun hatt mye siden hun flyttet til Los Angeles.

For å finne sin plass på den tettpakkede LA-scenen beveget hun seg ut i gatene. Hun stilte seg på Santa Monica Pier ved foten av Colorado Avenue og på Universal CityWalk med gitaren mellom hendene.

– Klubbene og spillestedene i Los Angeles betaler nye artister dårlig og på en klubb spiller du kanskje for 50 mennesker. På gaten kunne jeg spille for 1000 mennesker på to timer og få inne masse penger, i tillegg til å selge plater og merchandise.

Fra gaten og ut i verden

Men det er ikke bare klirrende mynt i gitarkassen og noen solgte album som er grunnlaget for at Means kan leve av musikken. Hun livestreamer opptredenene sine via YouTube, Instagram, Facebook og en streamingapp som heter Periscope.

– Periscope var først ute med livestreaming, så der begynte jeg, men nå er jeg også på flere plattformer. Fordelen med Periscope er at fans også kan tipse meg underveis i livestreamen – det tjener jeg faktisk en god del penger på i dag.

Periscope ble forresten lansert i 2015 og utviklet av Kayvon Beykpour og Joe Bernstein.

Ideen til Periscope fikk Beykpour da han var i Istanbul da de voldsomme demonstrasjonene og protestene utspant seg på Taksim-plassen i byen. Demonstrasjonene var rettet mot statsminister Recep Tayyip Erdogan. Beykpour leste hva som foregikk på Taksim-plassen på Twitter, men savnet å se levende bilder.

Før en av Means opptredener holder hun opp en plakat foran smarttelefonen sin med adressen til de forskjellige sosiale medier-plattformene hvor man kan følge streamen.

– Det har gitt meg en fin kjerne av dedikerte fans, som igjen har gjort at jeg får spillejobber andre steder enn i Los Angeles. En som hadde sett streamene mine booket meg til fem konserter i Edinburgh tidligere i sommer. Jeg har også spilt i noen bryllup i Tyskland, og skal til Oslo i neste uke, sier hun.

– Og klikken utvider seg stadig og jeg får reise mer, så det er en veldig fin måte å ha fans på.

Med Øystein Grenis eks

I Oslo gjør Means tre konserter på små spillesteder i neste uke. De spillejobbene har kommet i stand via en venninne i Oslo, singer-songwriteren Maria Orieta, som i femten år var kjent som den ene delen av musikerparet Maria Orieta og Øysten Greni.

Med flere dager igjen til konserten i Bergen på lørdag og et for lengst innøvd solo-sett som hun ikke trenger å tenke veldig mye på, vurderer Means en spontankonsert i Bergen.

– Jeg vet ikke om reglene for å spille på gaten her er de samme her som hjemme, men om de ikke er det, så er vel de til for å brytes, ler hun.

Artikkeltags