For tiden er Kurt Mega Herdlevær aktuell som en av dem som kler av seg i Fyllingsdalen teater. Jubileumsstykket til teateret «I blanke messingen» hadde premiere forrige fredag.

Spesielt å kle av seg

– Jeg tenkte ikke på akkurat det før vi faktisk sto der og skulle kle av oss på prøvene, sier Herdlevær og smiler.

Den første prøven slapp de å strippe.

– Da instruktøren ba oss kle av oss klærne, så sa han at vi måtte se flaue ut. For å si det slik; vi trengte ikke late som om vi var flaue, ler skuespilleren.

Uansett hvor scenevant en er, så forteller Herdlevær at det er noe for seg selv å kle av seg foran en haug med publikummere.

Rett fra Oslo

Herdlevær kommer rett fra en tilsvarende musikal på Folketeateret i Oslo. Der spilte han en av de arbeidsledige i «Billy Elliot».

– Så bar det rett til Bergen og Fyllingsdalen. Det er et tilsvarende stykke. Egentlig er «Billy Elliot» og «I blanke messingen» veldig like. De har det samme tidsrommet og de handler om samme tema, sier Herdlevær.

De siste årene har det vært nomadetilværelse for Kurt Herdlevær. Han har reist fra jobb til jobb, uansett hvor det har vært i landet.

Fått med deg? Magisk Glimmerdal med knalltøff heltinne

– Det er blitt en del scener. Folketeateret, Oslo Nye, Det Norske teater, Kilden i Kristiansand og Hålogaland, forteller skuespilleren som voks opp i Loddefjord.

– DNS?

– Jeg møtte opp på en av disse åpne auditionene de arrangerer. Hørte aldri noe etter det, sier mannen, hvis tvilling Ronnie Herdlevær gjør akkurat det samme.

– Ronnie er også frilansskuespiller, sier tvillingbroren og smiler.

LES OGSÅ: Strippeforberedelsene sendte Kim på et kurs han neppe vil gjenta

Siden 2010

Dette livet har han holdt på med siden 2010, siden han gikk ut av Bårdar akademiet i Oslo, som er en toårig fagskoleutdanning med studieretningene dans og musikkteater.

Fikk du med deg? Sterk gjeng i undikken 

Begynner å bli utslitt

Selv om frilanstilværelsen har holdt liv i Herdlevær de siste årene, så kjenner han at det begynner å dra på kreftene å måtte være på hugget hele tiden.

– Det er mange positive sider ved å være frilans. Man må være skjerpet hele tiden, og man får gjort utrolig mye forskjellig. Men det er perioder mellom jobbene som kan være lange og fattige, sier skuespilleren ærlig til BA.

Selv om en fast tilværelse som skuespiller på en større teaterinstitusjon frister, liker han seg godt på de forskjellige scenene.

– Hva fikk deg til Bergen og tilbake til Fyllingsdalen teater?

– Det var teatersjef Jørn Kvist som ringte meg i fjor. Han ville ha meg med på et stykke. Hvilket stykke spurte jeg. «I blanke messingen» sa han. Først trodde jeg at jeg hørte feil. Et slikt stykke på et barneteater? Men da jeg forsto at det skulle være en jubileumsforestilling, så hoppet jeg på med en gang, sier Herdlevær.

Det han liker så godt med stykket han spiller i nå er at handlingen i «I blanke messingen» godt kunne skjedd.

– Det er noe med de teaterstykkene som forteller en historie som helt sikkert kunne skjedd hvor som helst i en tilsvarende situasjon. Folk som mister jobbene sine finner man over alt.

Blanke messingen

  • «I blanke messingen» er en britisk komedie. Handlingen foregår i England, der stålindustrien tvinges til å si opp mange av sine medarbeidere, som fryktløst forsøker å finne nytt levebrød. Da kommer ideen opp om et strippeshow.

 

Drømmen lever

Kurt Herdlevær spøker med at han frykter at skuespillertilværelsen stopper opp når han viser snoppen på scenen.

– Oppdragene har kommet på løpende bånd frem til nå. Vi får se hva som skjer etter nakenheten i Fyllingsdalen, sier Herdlevær og ler.