Ny Kina-utstilling etter stenging

Kode 1 har vært plaget med vannlekkasjer. Nå skal taket skiftes. – Når vi åpner igjen, har vi et helt annerledes, sunt og sikret bygg, sier Kode-direktør Karin Hindsbo.

Kode 1 har vært plaget med vannlekkasjer. Nå skal taket skiftes. – Når vi åpner igjen, har vi et helt annerledes, sunt og sikret bygg, sier Kode-direktør Karin Hindsbo. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kode 1 får nytt tak og holder stengt i ett til to år. Etter gjenåpningen kommer en ny Kina-utstilling.

DEL

Sølvskatten og Kinasamlingen er plassert i midlertidige magasiner. Tusenvis av gjenstander i Kode 1-samlingen har blitt registrert og sikret siden januar. Den røde mursteinsbygningen ved Byparken er dekket av stillaser og finérplater.

– Det er et eldre bygg fra 1897, som aldri har fått total rehabilitering av taket. Det var viktig å få det gjort, på grunn av klimaet i bygget. Det har også vært en del lekkasjer og fuktskader, sier Kode-direktør Karin Hindsbo.

Til 2017

– Når åpner Kode 1 igjen?

– Det går ikke an å si hvor lang tid rehabiliteringen tar. Det kommer an på hva som dukker opp. Vi har et eldre klimaanlegg som vi regner med å få gjort noe med. Når vi åpner igjen, har vi et helt annerledes, sunt og sikret bygg, mener Hindsbo.

– Jeg regner med at det ikke blir langt inn i 2017 før museet åpner. Men det er et gammelt bygg, vi vet jo ikke hva hun gjemmer på, den gamle dame, sier direktøren med et smil.

Bergen kommune står for rehabiliteringen med et budsjett på 20 millioner kroner.

– De har gjort en kjempebra jobb. Vi har et godt samarbeid om oppgradering av bygg, og har fått oppgradert skallsikring av Kode 4 og komponisthjemmene Troldhaugen og Siljustøl, forteller Hindsbo.

Kode 2 er neste museum de gjerne vil rehabilitere.

– Spesialister skal gjennomgå hele bygget, forklarer direktøren.

Bruker Kinasamlingen

Den første utstillingen som åpner i Kode 1 etter oppussingen, vil være Sølvskatten. Den viser detaljrike kroner, kanner og begre i gull og sølv laget av bergenske gullsmedkunstnere gjennom 500 år.

– Vi planlegger også en helt ny Kina-utstilling, forteller Karin Hindsbo.

Kinasamlingen er en av Europas største samlinger av kinesisk kunst og kunsthåndverk, og den antatt eldste gjenstanden er 4000 år gammel. 

Eventyreren og generalen Johan Wilhelm Normann Munthe (1864–1935) donerte både gjenstander fra Den forbudte by og buddhistiske marmorskulpturer fra det keiserlige sommerpalasset til tidligere Vestlandske Kunstindustrimuseum.

Innbrudd i Kode 1 i 2010 og 2013 har ført til økte sikkerhetstiltak, og bergenserne får ikke se den kinesiske kunsten igjen før museet gjenåpner om et par år.

Noen av tekstilene i  Kode 1 vises i Kode 2-utstillingen «Myke monumenter» for tiden.

– Gjenstander fra Kode 1 blir stilt ut der det er mulig. Det er ikke slik at de kommer til å være utilgjengelige, understreker direktør Karin Hindsbo.

Bytter dører

– Vil utstillingslokalene i Kode 1 også bli pusset opp?

– Vi kikker faktisk på hele bygget nå, blant annet på klimaet i forhold til hva vi kan stille ut hvor.

Kode skal også bytte dørene i andre etasje på bygget.

– Vi vil gjerne ha glassdører. Det blir en finere versjon som er tro mot den opprinnelige tanken bak bygget. Det er et veldig staselig og fint bygg, synes Hindsbo.

Hun er ikke bekymret for turistbesøket når Kode 1 er stengt.

– Vårt primære besøk er på Kode 3 - Rasmus Meyers Samlinger - og Troldhaugen. Det er Munch og Grieg turister primært er opptatt av, påpeker Kode-direktøren.

Artikkeltags